Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

 • Där fick forskarkarriären raketfart

  Louise Ågren har precis fått 150 000 kronor i form av Anders Wall-stipendiet. Pengarna innebär en flygande start för den egna forskarkarriären och förhoppningsvis en bättre tillvaro för de som drabbats av den dödliga, neurologiska sjukdomen ALS.

 • Forskningsframsteg i kampen mot sjukdomen ALS

  I Sverige får omkring 200 personer diagnosen ALS varje år. Sjukdomen, som än så länge är obotlig och dödlig, angriper människors motoriska nervceller som styr musklernas rörelser. Patienten förlamas, och till slut upphör hjärta och andning att fungera. Forskning från KTH kan emellertid kasta nytt ljus över ALS bakomliggande mekanismer.

 • Stärkta chanser i kampen mot världens dödligaste sjukdom

  Sveriges Ahlzheimerförening konstaterade för något år sedan att mellan 100 000 och 115 000 människor har Alzheimers sjukdom. Samtidigt uppskattades samhällets kostnader för demenssjukdomarna 2012 till 63 miljarder kronor, en kostnad som är minst lika stor idag. Nu har forskare vid KTH fått ett anslag för att fortsätta arbetet mot diagnosen.

 • Framsteg i kampen mot ALS

  Forskare från KTH och KI har i en stor internationell studie studerat en celltyp i hjärnans blodkärl som möjligen kan ge en förklaring till ALS varierande sjukdomsförlopp. Resultatet har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine och forskarna hoppas att arbetet kan leda fram till en möjlighet att kunna ställa ALS-diagnoser tidigare än idag, samt bättre framtida behandlingar av sjukdomen.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22