Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

 • Små blodprov ger nya upptäckter

  Våra vanligaste sjukdomar upptäcks ibland sent, andra kan vara svåra att diagnosticera. Hör Åsa Emmer, kemiprofessor, berätta om nya blodanalysmetoder som gör det lättare att hitta spåren av allt från Alzheimers till ovanliga smärttillstånd.

 • Trio banade väg för KTH:s proteinforskare

  Upptäckten av cellers reparationssystem som belönades med Nobels kemipris kan på sikt ge bättre cancermediciner. – Vi är inte där än, men deras landvinningar kommer förhoppningsvis få stor inverkan på framtidens cancerbehandlingar, säger Per-Åke Nygren, professor i proteinteknologi.

 • Grafikkortet ersätter superdatorn

  Morgondagens superdatorer har ett helt annat innehåll än dagens maskiner. De kommer nämligen att vara fyllda med processorer från helt vanliga grafikkort, sådana som du och jag har i våra datorer hemma. Anledningen till det stavas bland annat KTH och forskarna Erik Lindahl, Berk Hess och Szilárd Páll.

 • En målsökande professor från Strömsund

  Han växte upp under rätt knappa förhållanden på en bondgård utanför Strömsund. I gymnasiet insåg han att höga betyg var biljetten till något annat. Idag är Stefan Ståhl dekan på Skolan för bioteknologi och professor i molekylär bioteknologi, de senaste tio åren med inriktning mot målsökande proteiner.

 • Stärkta chanser i kampen mot världens dödligaste sjukdom

  Sveriges Ahlzheimerförening konstaterade för något år sedan att mellan 100 000 och 115 000 människor har Alzheimers sjukdom. Samtidigt uppskattades samhällets kostnader för demenssjukdomarna 2012 till 63 miljarder kronor, en kostnad som är minst lika stor idag. Nu har forskare vid KTH fått ett anslag för att fortsätta arbetet mot diagnosen.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22