Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 9

  • Morgondagens reaktor löser kärnavfallsfrågan

    Dagens lättvattenreaktorerna förbrukar cirka 0,7 procent av energin i kärnbränslet. Resten ska placeras i slutförvar. För nästa generations kärnreaktorer ser situationen annorlunda ut. – 99 procents förbränning och återvinning av bränslet är målet. Det innebär att vi kan köra kärnkraftverk i Sverige i 5 000 år till utan att behöva gräva upp mer uran ur marken, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH.

  • ”Tänk mer på de som använder energitekniken”

    Klimatforskaren Semida Silveira vill att samhällsnyttan ska få större plats inom energiforskningen på KTH. Janne Wallenius, reaktorfysiker, planerar att starta en testreaktor i Sverige för fjärde generationens kärnkraft. Det är några av de idéer som tas upp på Energidagen på KTH.

  • KTH-forskare intar rockklubb

    Morgondagen vädertjänster, robotar, genforskning och kärnkraft - det är bara några exempel på vad KTH-forskare kommer att prata om när de kliver upp på Debasers scen i Stockholm nu på fredag. Arrangemanget heter Forskarfredag, och syftet är bland annat att få fler ungdomar intresserade av forskning.

  • Politiker och professorer debatterar kärnkraftens framtid

    I kölvattnet på den japanska kärnkraftskatastrofen och det faktum att det är 25 år sedan som reaktor 4 i Tjernobyls kärnkraftverk bokstavligen gick upp i atomer bjuder KTH nu in till en debatt om kärnkraftens framtid. Där kommer KTH-professorer att diskutera kärnkraftens framtid med ledande politiker och allmänhet.

  • ERC Consolidator Grants till två KTH-forskare

    Nyligen publicerade Europeiska forskningsrådet (ERC) resultatet av 2017 års utlysning av ERC Consolidator Grants. Av de totalt 14 svenska forskare som fått bidrag är två från KTH: Dejan Kostic, professor i internetteknik och Per Högselius, forskare inom Historiska Studier.

  • KTH-forskare kommenterar elunderskottet

    December är årets mörkaste månad men bjuder också på jul och nyår, vilket gör att elektricitet förbrukas i mängder i våra hem. Samtidigt har Sverige drabbats av elunderskott och under november månad 2018 var elpriset det högsta i Sverige på tio år. Vi bad några av KTH:s skarpaste experter på området berätta om hur läget ser ut i landet idag och imorgon, samt reflektera över vilken väg framåt vi bör välja.

  • Tjernobyl inget avslutat kapitel

    Hallå där, Johan Gärdebo, doktorand i historiska studier av teknik, vetenskap och miljö vid KTH. Du och några forskarkollegor kommer att arrangera en visning av sista avsnittet av HBO-serien Chernobyl på KTH den femte juni. Berätta mer!

  • "Kärnkraften inte nödvändig"

    Hallå där, Lennart Söder, professor i elektriska energisystem på KTH. Du och sex andra forskarkollegor har skrivit en rapport där ni slår fast att kärnkraften är onödig för ett fossilfritt Sverige. Kan du berätta mer?

  • Svenska forskare hackar elbolag i Europa

    Utan elektricitet faller vårt samhälle ihop likt ett korthus. För varje dag som går blir vi därtill allt mer beroende av att elförsörjningen fungerar. Samtidigt är elnätet gammalt och inte utan svagheter. Både i Sverige och övriga Europa. Nu ska forskare vid bland annat KTH utveckla ett verktyg för att säkra elnäten. Sedan ska forskarna prova att hacka elbolag i Bulgarien och Italien för att ta reda på om verktyget verkligen håller måttet.