Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

 • Tänkande lastbil testas i tävling

  Inbromsningar är påfrestande för så väl miljön som för åkeriernas plånböcker. Nu ska en ny, tänkande lastbil som skippar onödiga inbromsningar - och som utvecklats genom ett samarbete mellan KTH och Scania - testas i en tävling. Faktum är att lastbilen är så smart att den ska kunna klara av att kommunicera med både andra lastbilar och rödljus.

 • ”Använd mobilen i bilen – rädda liv, miljön och ekonomin”

  Gör mobiltelefonen till en del av bilens instrumentpanel. Det tycker Peter Händel, professor i signalbehandling på KTH, som medverkat till att skapa en ny mobil-app för säkrare och effektivare bilkörning. – I samhällsdebatten varnas ofta förare för att använda mobilen i bilen, men jag säger tvärtom: mobilen i bilen borde ses som en förlängning av instrumentbrädan.

 • Amatörradion byttes mot blåljus

  Möt Kaj Lindecrantz, chalmeristen som precis blivit professor på KTH och som sett till att Sveriges ambulanser numera kan skicka information om patienters hjärtproblem direkt till sjukhusen. Hans nästa projekt är att hjälpa njursjuka till ett drägligare liv.

 • Nytt hopp för personer med dödlig diagnos

  Varje år får 10 svenska barn diagnosen Duchennes muskeldystrofi, vilket är en dödlig muskelsjukdom. Varje år drabbas också 1 000 barn i Sverige av blodcancer. Nu har forskare vid bland annat KTH utvecklat teknik som i framtiden ska leda till att patienterna som drabbats av dessa två sjukdomar både får ett längre och drägligare liv.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22