Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

 • Där fick forskarkarriären raketfart

  Louise Ågren har precis fått 150 000 kronor i form av Anders Wall-stipendiet. Pengarna innebär en flygande start för den egna forskarkarriären och förhoppningsvis en bättre tillvaro för de som drabbats av den dödliga, neurologiska sjukdomen ALS.

 • Rekordsatsning för biobränsle

  KTH är med som ett av tre nordiska universitet i en storsatsning på hållbarhetsforskning. Tillsammans med Danmarks Tekniska högskola och Chalmers ska man bygga ett forskningscentrum med fokus på bioenergi och förnybara resurser.

 • Mathias Uhlén hedersdoktor på Chalmers

  I lördags var det dags för Chalmers årliga doktorspromotion i Göteborgs konserthus. Bland hedersdoktorerna märks Mathias Uhlén, professor i bioteknik vid KTH.

 • Han vill ha egen ranking för AlbaNova

  Att lösa lokalbristen och stärka samarbetet mellan KTH:s och Stockholms universitets grundutbildningar är två utmaningar som AlbaNovas nye föreståndare Mats Larsson står inför. Dessutom vill han få med AlbaNova som egen enhet vid universitetsrankingen. – Jag tror nämligen att vi skulle stå oss väldigt bra, säger han.

 • Effektivare bromsmediciner för HIV-smittade

  Bättre bromsmediciner, nya supereffektiva tvättmedel och nya plaster. Det kan bli resultatet av en KTH-doktorands forskningsframsteg.

 • De sätter stopp för skogsskövlaren

  Snytbaggar är riktiga trädmördare och mumsar i sig svensk skog för 100 miljoner kronor per år. Detta är ett tufft avbräck för en viktig gren av svenskt näringsliv. Nu visar dock nya försök som KTH-forskare genomfört positiva resultat i kampen mot snytbaggen. Därtill är metoden både giftfri och billig.

 • KTH med i storsatsning på bioteknik

  Ett av de största enskilda forskningsanslagen i Skandinavien någonsin, enligt Mathias Uhlén, en av tre ansvariga. Nu skapas ett nordiskt forskningscentrum med nästan en miljard kronor i budget.

 • Ny algoritm ger mer träffsäkra analyser av immunförsvaret

  En forskargrupp på KTH har utvecklat en algoritm som förbättrar biokemiska analyser vid forskning kring vacciner, cancer och autoimmuna sjukdomar. Genom forskningen, som gjorts i samarbete med ett svenskt bioteknikföretag, har ett nytt analysverktyg tagits fram som ger mer tillförlitliga resultat. Resultaten publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften IEEE Transactions on Signal Processing.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22