Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 5

 • Hotade arter som glöms bort

  Bryr vi oss bara om gulliga, häftiga eller karismatiska djur – när de riskerar att utrotas? De lika nödvändiga djuren under havsytan glöms lätt bort.

 • Malariamyggor går igång på en mix av dofter

  Malariamyggan är det djur som dödar flest människor. Detta trots att olika kontrollmetoder har minskat antalet malariafall med hälften. KTH-forskaren Jenny Lindh och hennes kollegor har tagit fram en ny kontrollmetod som bygger på mygghonornas äggläggningsbeteende. Det är en mix av dofter som avgör var honorna väljer att lägga ägg.

 • Samspel avgörande när varg blev hund

  Hundägare säger ofta att deras fyrbenta ögonsten ska veta sin plats i flocken – eftersom de härstammar från vargen. Men fullt så enkelt är det inte. - Genuppsättningen har ändrats väldigt mycket – inte minst när det gäller matsmältning. Vargar är inte hundar och vice versa, säger Peter Savolainen, forskare i populationsgenetik vid KTH och Scilifelab.

 • KTH kikar på djur

  Hur gör djur? Svaret är avgörande för en rad innovationer där människan apar efter djurens smarta lösningar.

 • Människan apar efter djuren

  Flygplan med päls, ubåtar som designats med pingviner som utgångspunkt och studier av knölvalar som har lett fram till vågformade blad på vindkraftverk. Vi har mycket att lära av djurvärlden, något som inte minst understryks av forskare på KTH

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22