Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

  • Viktig hjärtfunktion kartlagd

    Medan forskarna under en längre tid förvisso varit eniga om att det mänskliga hjärtat nog använder sig av hydrauliska krafter för att fyllas med blod så har detta aldrig varit någonting annat än en teori. Förrän nu. Forskare involverade i arbetet att mäta hjärtats hydrauliska funktion, bland annat från KTH, säger att den nyfunna kunskapen kan leda till bättre diagnostik av hjärtsjukdomar och ny medicinsk utrustning.

  • Bättre diagnosmetoder för hjärt- och kärlsjukdomar

    Under 2011 dog 17 miljoner människor av hjärt- och kärlsjukdomar enligt Världshälsoorganisationen WHO. KTH-forskarna Elira Maksuti och Erik Widman arbetar med att utveckla helt nya men också förbättra de diagnosmetoder som redan finns. Detta för att i större utsträckning förbättra möjligheterna till ökad livskvalitet och större chans till överlevnad för de som drabbas eller riskerar att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

  • Individanpassad medicinering och träffsäker screening

    Så ser morgondagens sjukvård ut. Anledningen är enkel. Ungefär 90 procent av medicinerna på marknaden fungerar som tänkt bara på cirka 40 procent av de patienter för vilka de är avsedda. Översätter vi det i ekonomiska siffror för USA motsvarar det 350 miljoner dollar per år på medicinering som inte fungerar som den är tänkt. Situationen ser likadan ut i Sverige, och det är detta problem som KTH-professorn Jacob Odeberg nu vill ändra på.

  • Halvtid för proteinatlas

    Nu har forskarna vid KTH och Uppsala universitet kartlagt hälften av människokroppens alla proteiner. Det innebär en databas med 10 000 individuella poster. År 2015 beräknar forskarna att de är klara med hela proteinatlasen.

  • Allvarliga fel i medicinsk utrustning

    En avhandling som visar upp fel i medicinska bildsystem kommer imorgon att läggas fram på Skolan för teknik och hälsa vid KTH. Bland annat visar avhandlingen att teknikutvecklingen gått så fort framåt att det idag finns medicinsk utrustning på marknaden som har sådana fatala fel att läkarna helt kan missa en diagnos av allvarlig natur.

  • Endast fantasin sätter gränser

    Han har förädlat en teknik från Harvard. KTH-forskaren Nima Jokilaakso sitter nu med ett diagnosverktyg med ett brett användningsområde.

  • Hittar hjärtfel med hjälp av artificiell intelligens

    När bland andra Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum den 18 januari utsåg Årets studentföretagare 2018 så föll valet på KTH-studenten Max M Mohammadi. Anledningen är bland annat att han utvecklat Heartstrings, en teknik för att tidigt diagnosticera hjärt- och kärlsjukdomar med hjälp av artificiell intelligens.