Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

 • Rymdfilmer göder forskningen

  Både science fiction-filmer och rymdforskningen söker svar på de stora frågorna. Men forskarna tycks ha betydligt större framtidstro än filmmakarna.

 • KTH kikar på rymden

  Rymden kommer allt närmare. Snart kan du boka rum på månen och bli tyngdlös. Fem KTH-forskare berättar om vilka möjligheter som väntar ovan där.

 • Elektronik som klarar klimatet på Venus

  I forskningsprojektet Working on Venus utvecklar KTH-forskare elektroniken för en Venuslandare som ska samla in data från planeten. Elektroniken är baserad på kiselkarbid, ett halvledande material som klarar det extremt tuffa klimatet på Venus där ytan är så het som 460 grader Celsius.

 • Vad händer med kroppen i rymden?

  Hur påverkas kroppen av långvarig sängbundenhet eller i tyngdlöshet? Professor Ola Eikens forskarteam studerar effekterna på blodomlopp, muskler och ämnesomsättning. – Forskningen drivs av futuristiska tankar som att sätta folk på Mars, men vanliga patienter med hälsoproblem på grund av inaktivitet kan få nytta av våra rön, säger Ola Eiken, läkare, forskare och chef för Centrum för flyg- och rymdfysiologi vid KTH.

 • Akut behov av sophämtning

  Att hitta metoder att ta hand om avfallet människan lämnar efter sig blir ett allt mer akut problem. Så som på jorden så ock i rymden. – Rymdskrotet kan ju slå ut och störa all den kommunikation som vi är vana vid och är beroende av för att samhället ska fungera, säger Gunnar Tibert, rymdforskare på KTH.

 • Så ser framtidens bemannade rymdfart ut

  Om 20 år kan du checka in på hotell på månen. Eller varför inte ta en enkel runt månen. – En vanlig missuppfattning många människor har är att USA slutat med bemannade rymdfarkoster. Det är fel. Det utvecklas just nu ett antal nya rymdfarkoster för såväl forskning som rymdturism, säger Christer Fuglesang.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22