Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

 • Fixa benbrottet med ett plåster

  Inom en snart framtid är det inte bara skrubbsår som ska kunna plåstras om. Forskare vid KTH har utvecklat en ny metod för att hålla ihop skelettet vid benbrott. Istället för att använda skruvar och plattor av metall ska läkaren kunna applicera ett så kallat benplåster för att fixera frakturen till dess att den har läkt.

 • Hjälmteknologin som förhindrar hjärnskador

  För 15 år sedan tröttnade neurokirurg Hans von Holst på att så lite gjordes för att förebygga alla de skallskador han såg komma in till Karolinska sjukhusets akutmottagning, orsakade av sport- och cykelolyckor. Han kontaktade KTH-forskaren Peter Halldin och i dag är samarbetet på god väg att förändra EU-standarden för hjälmar.

 • Så ska dolda skallskador upptäckas

  20 manår har det tagit att utveckla det nya verktyget som bland annat kan upptäcka dolda skallskador. Men det är väl investerad tid. Varje år inkommer cirka 50 000 patienter med trauma mot huvudet eller nacken och det finns ett flertal skadevarianter som antingen visar diffusa symptom eller är svåra att analysera med dagens diagnosmetoder. Med hjälp av det nya verktyget går det snabbare att lägga det pussel som krävs för att förstå vilken behandling som ska ges, samt ta beslut på bättre grunder och därigenom ge mer kvalitativ vård.

 • Så bör allvarliga skallskador hanteras

  Nu har en KTH-forskare undersökt hur olika behandlingar av hjärnan efter allvarliga skallskador påverkar den samma. Resultaten är flera och visar bland annat upp vikten av att placera en skadad person korrekt efter en olycka. Forskningen kan också bevisa varför en vanligt förekommande behandling av skallskador kan förvärra situationen för den drabbade.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22