ImagiLabs låter tjejer forma framtiden med teknik

Beatrice Ionascu, Dora Palfi och Alexa Edström, grundarna av ImagiLabs
Publicerad 2019-05-17

Hitta ett problem du är passionerad för att lösa och en kompis att lösa det med och sen kan du fundera ut resten på vägen. Vi pratade med Dora Palfi, medgrundare av ImagiLabs, om deras resa från idé till att lansera sin första produkt, hur framtiden ser ut, och deras erfarenheter i New York i KTH Innovations Brighterprogram.

Det går fort framåt för ImagiLabs just nu. Efter två veckor i Apples Entrepreneur Camp i Silicon Valley samtidigt som de gör de sista små förbättringarna på sin första produkt, har teamet nu avslutat sin Kickstarter-kampanj. 

Grundarna Dora Palfi och Beatrice Ionascu har praktiskt taget varit oskiljaktiga under de senaste sex åren, även om jobb och plugg tagit dem till många olika länder på vägen. Vart de än jobbade stötte de på samma problem: att för få unga tjejer väljer att plugga STEM-ämnen.

Vi tror verkligen att teknik är vad som formar vår framtid, men just nu är kvinnor inte lika aktiva som män i att utveckla ny teknik. Det vill vi förändra.

I ImagiLabs app kan användarna förändra utseendet på sin ImagiCharm och samtidigt lära sig programmering.

Det som började som ett forskningsprojekt under Doras studier i EIT-masterprogrammet Human-Computer Interaction har nu utvecklats till ett stadigt växande community av tjejer som skapar och lär sig tillsammans. ImagiLabs låter tjejer lära sig programmering i en app, genom att låta dem designa sin egen ImagiCharm, en ”kul liten pryl” som kan byta utseende med hjälp av 64 färgskiftande LED-lampor.

Appen är kul och enkel att använda, utan att det blir alltför lätt. Det är viktigt för oss att tjejerna fortsätter utvecklas och använda appen. Vi älskar att se alla nya skapelser. En tjej kodade till exempel ett mönster som matchade hennes skor. Möjligheterna är oändliga!

ImagiLabs-teamet tog kontakt med KTH Innovation i februari 2017. Vägledda av sin affärsutvecklingscoach Tom Magnergård har de utvecklat sitt startup-projekt, fått finansiering för att bygga sin första prototyp, fått hjälp med kontakt och avtal och mycket mer. I oktober 2018, precis innan de lämnade KTH Innovation, var de ett av teamen som valdes ut till KTH Innovations Brighterprogram och fick åka till New York.

Sverige är inte precis en enorm marknad, så det var väldigt intressant att komma ut och få ett internationellt perspektiv, säger Dora. Det var också väldigt värdefullt för oss att få bekräftelse på att det problem vi vill lösa är också väldigt närvarande i USA.

Varje år tar KTH Innovation med ett antal utvalda startup-projekt från KTH till globala innovationshubbar, för att ge dem en försmak på den globala marknaden. Efter förberedelser i Stockholm landar programmet i år i New York, Boston eller München, innan det avslutas hemma i Stockholm igen. Dora säger:

Det var fantastiskt att träffa olika organisationer och företag i staden, att möta andra grundare och diskutera med de andra teamen i programmet. Det är lätt att fastna i sina egna problem, så det var jättebra att höra vad andra kämpar med, gör bra, och till och med bättre än dig. Det var en riktig boost för vår personliga motivation!

New York öppnar dörren till den amerikanska marknaden och alla dess möjligheter. Staden ligger tvåa i världen på investeringar i startups, efter Silicon Valley. Veckan i staden blir lätt intensiv.

Många av oss kämpar med att ta ledigt från jobbet, men om du kommer in på programmet, se till att gå in med öppet sinne. Var närvarande mentalt, ta in och absorbera alla lärdomar, och ta dig tid till att reflektera. Se också till att ha tänkt igenom vilka du vill träffa och var inte rädd för att fråga. Vi fick massor av intressanta möten bara genom att ta kontakt med människor på LinkedIn.

Dora ser tillbaka på resan:

Det finns ingen bättre tid eller plats än KTH att göra detta på. För oss på ImagiLabs har det varit jättespännande att ta oss an det här problemet som vi är så passionerade att lösa, och att ha fått allt stöd i att genomföra vår vision. Mitt råd till någon som vill utveckla en idé är att hitta en bra kompis och ett problem ni verkligen vill lösa. Sen är det bara att köra; ekosystemet hjälper dig med resten.

Innehållsansvarig:innovation@kth.se
Tillhör: KTH Innovation
Senast ändrad: 2019-05-17