Tio startups går in i Sveriges första sportteknik-accelerator

Publicerad 2019-04-11

Tio startups som alla på något sätt kan stötta och stärka idrottaren har kommit in i SPIN Accelerator Sweden, Sveriges första acceleratorprogram för sportteknik.

Det svenska startup-bolaget RideQ var ett av de femton bolag som under två dagar på KTH tävlade om en plats i SPIN Accelerator Sweden, ett tolvveckors accelerationsprogram med fokus på idrottaren. Av nästan femtio sökande valdes femton startups ut till nästa steg, och efter två dagar stod det klart vilka tio bolag som kommer in i programmet.

Sensorer som fixar sitsen

StepUp Air har utvecklat ett band som mäter din andning när du tränar.

Tänk dig att du sitter på en motorcykel där bromsarna och styrningen plötsligt slutar funka. När den rusar fram i 100 km/h är din enda chans att hålla full koll på din egen kropp och balans för att inte krascha. Tänk dig nu att motorcykeln har en egen vilja och förmågan att byta riktning när den vill, och det är lättare att förstå vilka utmaningar du möter när du sitter på en häst.

Totalt tre av tio bolag som kommit in i programmet fokuserar på teknik för hästvärlden. Startup-bolaget RideQ:s första produkt är en sensor som ryttare sätter under hakan. När användaren tittar ner får den en signal i form av en vibration, som påminnelse att lyfta blicken. För en ryttare är sitsen och positionen i sadeln väldigt viktig, och grundarna av RideQ upptäckte att just huvudets position hade stor påverkan på resten av kroppen. Om SPIN Accelerator Sweden säger de: 

"Vi ser fram emot att träffa och lära oss från människor med expertis inom affärsutveckling och sportteknik under våren", säger Annika Ridington, grundare av RideQ. 

SPIN Accelerator Sweden drivs av Sveriges Olympiska Akademi, en stiftelse grundad av Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm. SOA har skapat ett partnerskap med den globala organisationen HYPE Sports Innovation. Programmet leds av KTH Innovation och Handelshögskolans Center for Sports and Business.

"Det var väldigt intressant att komma i kontakt med Nordens startup-ekosystem", säger Tomer Sagi från HYPE Sports Innovation. 

Ayelet Hashachar, också från HYPE Sports Innovation, lägger till:

"Bolagen höll väldigt hög nivå, och det var kul att höra mer om idrott jag inte haft så mycket att göra med innan, som hästsporten."På marginalerna

Masterprogram i sportteknik

I höst startar KTH:s första Masterprogram inom Sportteknik, i samarbete med GIH.

En ryttare som tittar ned eller en golfspelares rörlighet kan bli skillnaden mellan medalj och nederlag, och på elitnivå mäts avståndet i hundradelar eller millimeter. För vardagsmotionären kan möjligheten att följa sin utveckling eller förhindra skador vara det som gör att man kommer upp ur soffan. Oavsett nivå och sport, finns det stora möjligheter för idrottaren att använda teknik för att få marginalerna, hälsan, eller motivationen på rätt sida. Gustav Notander på KTH Innovation har jobbat med bolagen under de två dagarna. 

"Att starta programmet har varit spännande eftersom det är första gången vi gör en samlad insats kring sport, innovation och teknik, säger Gustav Notander på KTH Innovation. Vi har fått väldigt positiv feedback från deltagarna, och vi ser fram emot att jobba vidare med dem under våren."

Under tolv veckor kommer de 10 bolagen utvecklas tillsammans, innan programmet avslutas med en stor Demo Day i juni. Programmet finansieras av Vinnova.

Kontakt

Programansvarig Stina Lundgren Högbom, spinacceleratorsweden@hhs.se

Här är de 10 bolagen som kommit in i SPIN Accelerator Sweden

AI Spotter

AI Spotter har utvecklat en tidsbesparande och snabb tjänst för coacher över hela världen. Deras mål är att kombinera high-tech teknik med sport av alla sorter. Med realtidsanalys får coacher och lag kraften att ligga ett steg före.

JustFootball

Riktig fotboll, virtuell karriär. JustFootball är ett mobilspel som inspirerar fler att spela fotboll på riktigt.

RideQ

RideQ är ett horse-tech företag som hjälper ryttare förbättra sin sits med ett nytt digitalt verktyg som man använder när man rider, med eller utan tränare.

Kinexit

Kinexit är en IT-lösning som levererar personligt utformad träning direkt i mobiltelefonen. En helt personlig profil byggd på självtester styr kontinuerligt träningsprogrammets utformning. Fysiska restriktioner identifieras vilket automatiskt leder till en stor och unik mängd personligt utformade träningsövningar för en snabb förbättring.

Straffr

Staffr har utvecklat och återuppfunnit gummibandet. Ett portabelt gym i din sportväska och en personlig tränare i din ficka.

StepUp Air

StepUp Air utvecklar den nya generationens aktivitetsband som analyserar ditt andningsmönster och hjärtfrekvens i realtid, så att du kan veta hur din kropp verkligen känns.

Hooves

Hooves-appen hjälper dig att planera och logga alla aktiviteter runt din häst, och håller hela ditt team uppdaterat. Organisera dig med Hooves, så kan du fokusera på vad som är viktigast.

Race.se

Race.se ger dig Sveriges alla lopp på ett och samma ställe. Här kan du söka efter ett lopp, samla på dina favoritlopp och dela med dig av din nästa utmaning.

BodyBarista

BodyBarista är en app för att se dina mått och följa hur din kropp förändras när du följer en fitnessplan. Baserat på bilder du tar med din iPhone får du det exakta värdet på dina muskelgrupper i centimeter eller tum, med högre exakthet än informationen du får från din våg, och låter din jämföra muskelstyrka och fetthalt över tid.

Equilab

Hästsportsappen som används av över 100 000 ryttare. Equilab logger automatiskt din träning och gör det möjligt att mäta varje ögonblick. Öka dina insikter och förstå din utveckling.

Spin Accelerator Sweden

Sveriges Olympiska Akademi har skapat ett partnerskap med den globala organisationen HYPE Sports Innovation för att starta acceleratorprogrammet SPIN Accelerator Sweden. Programmet leds av KTH Innovation och Handelshögskolans Center for Sports and Business.

Innehållsansvarig:innovation@kth.se
Tillhör: KTH Innovation
Senast ändrad: 2019-04-11