Varför KTH-forskare ska åka till Boston

Niklas Roxhed visar upp Capitainers provtagningskort som gör det möjligt för patienter att ta sina egna blodprov.
Publicerad 2019-05-22

I höst kommer KTH Innovations Brighterprogram landa i Boston för första gången. Vi stämde träff med Niclas Roxhed, associerad professor i Micro and Nano Systems på KTH som tillbringade två år vid MIT, för att prata om stan och dess möjligheter.

I Boston finns världsledande universitet och ett av världens starkaste ekosystem för innovation. I höst kommer KTH Innovation att ta med utvalda kommersialiserings- och startup-projekt från KTH till just Boston för en intensiv vecka av nätverkande, inspiration och möten inom Brighter-programmet. 

Niclas Roxhed är associerad professor i Micro and Nano Systems Technology på KTH. Han är medgrundare till KTH-spinoffbolaget Capitainer som använder Dried Blood Spot samplingsteknologi för att i grunden förändra hur vi tar blodprov. Niclas hemvist är numera KTH Campus, men han har tidigare spenderat ett par år på MIT där han jobbat med att ta fram oral administrering för biologiska mediciner i samarbete med den legendariske Dr. Robert Langer. Dr. Langer har över 1300 patent och patentansökningar i sin portfölj och har startat över trettio spinoffbolag från sin forskning. I Langers labb går entreprenörskap och akademisk excellens hand i hand. De som antas till KTH Innovations Brighterprogram i Boston kommer få besöka Dr. Langers labb på MIT.

Vad är det absolut viktigaste du lärde dig under din tid i Boston?

Det som påverkade mig mest var insikten att vi på KTH kan gå mycket längre för att bevisa nyttan av vår forskning. Inom min forskningsmiljö på KTH stannar vi ofta vid att utveckla teknisk proof-of-concept, och kanske en första prototyp, medan de på MIT går nästan hela vägen till att verifiera den kliniska effekten. De är också mycket duktiga på att jobba med pressreleaser, och att locka en bredare publik. Jag tror vi skulle ha stor nytta på många olika sätt av att titta på hur de jobbar.

I år slår Brighter-programmet ner i New York City, München och Boston. Varför borde KTH-forskare välja Boston?

Boston är en otroligt dynamisk miljö. Det händer så mycket och sannolikheten att få kontakt med en investerare, potentiell partner eller kund är mycket högre. Jag mötte till och med entreprenörer på min dotters förskola. Dessutom förändrades mitt mindset under min tid i Boston. Den svenska marknaden är så liten i jämförelse, ett besök i Boston gör att du tänker större och ser att det finns en gigantisk marknad där ute. Om vi hade startat Capitainer i Boston skulle vi antagligen ha kommit mycket längre än vi har idag.

Capitainer var ett av de företag som deltog i KTH Innovations Brighterprogram. Skulle du rekommendera programmet till andra KTH-forskare?

Boston är helt fantastiskt när det gäller innovation och entreprenörskap, och för en KTH-forskare är det ett utmärkt tillfälle att vidga sina vyer. Att hamna i ett riktigt entreprenöriellt sammanhang, där I stort sett alla funderar på att starta eget är extremt inspirerande. Jag tror inte att det finns en magisk formel för hur man skapar en sån miljö men jag tror att en av nycklarna är att se och lära sig av kollegor som har startat bolag. Framgång inspirerar till framgång, och genom att delta i programmet kan du både inspirera och bli inspirerad. Jag skulle absolut rekommendera det!

KTH Innovation Brighter Program

Läs mer om KTH Innovations Brighterprogram på programmets sida.

Ansök till KTH Innovations Brighterprogram

Boston är särskilt lämpligt för deeptech och forskningstunga projekt inom exempelvis medtech, biotech, energi, robotik eller AI. Ansökningar till KTH Innovation Brighter Program tas emot till och med 26:e maj. Följ denna länk för att komma till ansökan till KTH Innovations Brighterprogram.

Vanliga frågor

Vem kan söka?

Studenter, forskare, eller anställda på KTH med ett startup-projekt eller forskningsbaserade kommersialiseringsprojekt i relativt tidigt stadium. Du har grunden till ett team, och har börjat verifiera att ditt projekt har marknadspotential. Du har ambitionen att bygga att bolag som kan växa internationellt.

Kärnan i teamet ska bestå av nuvarande (eller nyligen utexaminerade) studenter, forskare eller anställda på KTH.

Vad ingår i programmet?

1. Förberedelser

Innan resan deltar du vid tre till fem tillfällen på plats i Stockholm. Du får:

  • En introduktion till den globala marknaden och den innovationshub du reser till
  • Sätta individuella mål och förbereda dig inför kund- och marknadskontakter
  • Utbyta erfarenheter med de andra deltagarna i programmet och med dess alumner
  • Stöd i att organisera individuellamöten
  • Pitchtränings-workshops
  • Tillgång till KTH Innovations globala nätverk, inklusive industrikontakter, akademin, internationella handelsorganisationer och KTH-alumner

2. Under resan

I slutet av oktober/början av november åker ditt team till av de tre städerna, där ni får ta del av ett intensivt program.

  • Besök, möten och diskussioner med noga utvalda, framstående institutioner, företag och entreprenörer
  • Inspiration, insikt och utveckling för ditt projekt
  • Möjligheter att genomföra individuella möten och besök
  • Utforska och öka din förståelse om den globala marknaden

3. Uppföljning

Vi avslutar programmet hemma i Stockholm, där vi utvärderar, följer upp kontakter och förbereder dig på nästa steg i din utveckling.

Vad kostar programmet?

KTH Innovation står för kostnaden för programmet och boende i New York, München eller Boston för upp till två personer per team, men teamen står själva för resekostnader*. Vissa måltider ingår.

*Det finns vissa möjligheter finns för att söka finansiering för resekostnader inom KTH Innovations VFT-1 finansieringsprogram. 

Hur och när kan jag ansöka till programmet?

Ansökningsperioden för KTH Innovations Brighterprogram 2019 är stängd. 

Innehållsansvarig:innovation@kth.se
Tillhör: KTH Innovation
Senast ändrad: 2019-05-22