Pressrelease: Project W ska öka antalet kvinnliga innovatörer

Det talas mycket om bristen på kvinnliga ingenjörer idag, och ser man till statistiken är det männen som är överrepresenterade i tech-industrin. KTH Innovation startar därmed ett projekt för att självgranska sina rutiner och siktar mot att öka kvinnliga idébärare med 100% innan året är slut.

Foto: Håkan Lindgren

Efter boksluten 2015 visade det sig att endast 13% av idébärarna som KTH Innovation stödjer är kvinnor. Beklämmande siffror men vi väljer att inte stoppa huvudet i sanden utan startade Projekt W (Women) för att uppmärksamma den sneda könsfördelningen och jobbar nu aktivt med att främja kvinnlig innovationsutveckling på KTH och därmed bidra till en mer jämställd techindustri.

Syftet är att synliggöra kvinnliga idéer, få upp dem på bordet och få ut dem på marknaden, men också kvalitetssäkra de arbetsmetoder KTH Innovation arbetar efter.

Vår verksamhet bygger på väl utarbetade processer och metoder som stödjer KTH:s forskare och studenter som vill pröva sin idé mot marknaden. Målet med projekt W är att undersöka våra arbetsrutiner för att kunna säkerställa att de är anpassade såväl till mannliga som kvinnliga idébärare. Vi ska skärskåda våra processer, verktyg, metoder och arbetssätt för att ta reda på om det är något vi måste förändra för att bättre möta kvinnliga forskares och studenters behov.

100% fler kvinnor

Under projektets gång kommer vi kontinueligt att rapportera om vårt arbete på denna sajt. För att nå våra mål om att sista dagen 2017 ha ökat antalet kvinnliga idébärare som går genom vår process med 100% vill vi vara transparenta och öppna med vårt arbete. Vi är medvetna om att det är ett ambitiöst mål, men vi tycker samtidigt att det krävs då vi ser det som ett samhällsproblem om könsfördelningen bland framtidens ingenjörer och samhällsutvecklare är så pass skev som den är idag. Vi vill ta vårt ansvar i frågan och ställer oss därmed kritiska till vår framtids utveckling om vi inte har med oss hälften av befolkningen när det kommer till beslutsfattande, tekniksk utveckling och samhällsuppbyggnad. Vi tror att en mer rättvis könsfördelning bland entreprenörer, innovatörer och ingenjörer är avgörande för framtiden.

Kvinnliga förebilder i rampljuset

KTH Innovation vill under projektets gång komma i kontakt med kvinnliga inspiratörer, innovatörer och entreprenörer i alla åldrar som valt en karriär inom tech och som på sitt unika sätt bidrar till en mer könsneutral arbetsfördelning i branschen.

Vem är din förebild? Har du en inspirerande chef eller kollega som kämpar som enda kvinna vid bordet? Är det kanske du själv som förtjänar uppmärksamhet och kan inspirera andra? Vi vet att ni finns där ute - vi behöver bara lite hjälp att hitta er!

Nominera dig själv eller din förebild genom att maila projektledare Anna Isoz på annisoz@kth.se

Vill du veta mer om projekt W eller komma i kontakt med oss? Kontakta kommunikation- och relationsansvarig Malin Luuke på luuke@kth.se

Innehållsansvarig:innovation@kth.se
Tillhör: KTH Innovation
Senast ändrad: 2017-05-17