Tunga robotar på intåg – sida vid sida med människor

"Robotar kommer inte att ersätta människor, de kommer att hjälpa oss", menar Vincent Wang och Lihui Wang vid Institutionen för Industriell produktion.
Publicerad 2019-09-09

Nästa generations robotar tar snart plats bredvid oss människor på industrigolvet. Det KTH-ledda SYMBIO-TIC-projektets smarta industrirobot innebär en enorm potential för tillverkningsindustrin.

Samarbetet mellan människor och robotar står inför ett rejält genombrott. I vissa branscher har vi redan robot-kollogor, "cobots", som arbetar sida vid sida med människor. Hittills har dessa robotar varit lätta i vikt och utrustade med mjuka skydd, allt för att inte skada sina samarbetspartners. Men tänk om du kunde bjuda in en stor och stark industrirobot, konstruerad för riktigt tunga arbetsuppgifter, att arbeta bredvid dig?

Detta är vad det stora EU-projektet SYMBIO-TIC, lett av professor Lihui Wang och hans team vid KTH, syftar till. De vill släppa ut de riktigt stora robotarna ur burarna för att bilda effektiva team med industriarbetarna på golvet. Genom kommandon via tal och teckenspråk kontrolleras den kraftfulla robotkollegan.

– En arbetare på en robotmonteringslinje är inte säker idag, förklarar KTH:s Vincent Wang som har projektlett SYMBIO-TIC-projektet, som avslutades i våras.

– Vi vill bygga in en människas flexibilitet och anpassningsförmåga med robotens hastighet, precision och förutsägbarhet. Men det krävs många modifieringar av dagens traditionella robotar för att det ska fungera.

Många tekniker ska förenas i den nya roboten för att den ska kunna jobba utanför sin bur. SYMBIO-TIC-systemet är komplicerat, med teknik och kunskap från många olika sektorer – därav de många partners som deltagit i projekt. Under sina fyra år har konsortiet utgjorts av 15 partners med forskningscentra, universitet och företag från hela Europa.

För att vi ska få en effektiv - och först och främst säker - robotkollega måste den kunna hitta och identifiera sin samarbetspartner på golvet. Ett avancerat visionssystem säkerställer detta och är också en viktig del av det system som ska undvika kollisioner. SYMBIO-TIC-systemet styrs både genom gester och med röstkommandon. Och undrar du över något kan instruktioner på begäran projiceras på en skärm där informationen anpassas efter din kunskapsnivå.

Enligt Vincent Wang är en robot och en människa tillsammans en kombination som är bättre än bara ett plus ett, och han tror inte att människor kommer att bli överflödiga när allt fler robotar gör entré i industrin.

– Robotar kommer inte att ersätta människor, de kommer att hjälpa oss. Människan är fortfarande mycket mer flexibel och intelligent och behövs när något oförutsett inträffar. Vi är fortfarande bättre på att hantera fel och fatta snabba beslut.

Härnäst kommer robotarna att testas i produktionslinjerna hos projektets industripartners. Ytterligare 2-4 år återstår tills de är i verklig produktion, menar Vincent Wang. Fördelarna som väntar är kortare produktionstid och snabbare responstid hos företagen, något som kommer att öka Europas konkurrenskraft.

– Partnerföretagen tävlar i en global miljö där effektivitet är a och o. Att låta robotar arbeta med människor frigör en enorm potential för hela tillverkningsindustrin, säger Vincent Wang.

Text: Anna Gullers

Läs mer om SYMBIO-TIC på deras hemsida

Tillhör: Industriell produktion
Senast ändrad: 2019-09-09