Till innehåll på sidan

ITM definierar ”digital spetskompetens” åt regeringen

Publicerad 2020-04-20

Bristen på digitala specialister hämmar innovation och tillväxt i Sverige, konstaterar OECD. Behovet är stort och förväntas öka under de kommande åren när digitaliseringen och ny teknik utvecklas. KTH och forskare från ITM är med i arbetet att möta behovet.

Hur ska man få fram den digitala spetskompetens som behövs, både för behoven idag och i framtiden?

Tillväxtverket och Universitetskanslersämbetet ska tillsammans analysera och ge förslag på hur kompetensförsörjningen ska säkras.

Men även KTH får ta del av regeringsuppdraget. Idag saknas en vedertagen definition av vad digital spetskompetens faktiskt är. För att reda ut detta har fyra experter från KTH och Uppsala universitet fått uppgiften att ta fram en definition som ska ligga till grund för myndigheternas fortsatta arbete. I uppdraget ingår det även att sammanställa en översikt över aktuell forskning på området ”kompetensförsörjning av digital spetskompetens”.

Mattias Wiggberg, Industriell Ekonomi

Arbetet leds av vicerektor Jan Gulliksen och med i gruppen är även Mattias Wiggberg från Industriell Ekonomi och Arnold Pears från Lärande samt Uppsala universitets Åsa Cajander.

– Kompetensbehovet inom digitalisering är enormt. Det är ett delikat men intressant uppdrag att definiera kompetensgrunden för dem som ska leda den digitala transformationen. Vi kan inte avslöja för mycket av innehållet i utredningen ännu, men att kombinationer av IT-kunskap och avancerad kunskap om tillämpningsområden för den lyfts fram som centrala i den digitala ekonomin är nog en lågoddsare, säger Mattias Wiggberg, som forskar på samhällets digitalisering.

Gruppen har arbetat med uppdraget under våren och arbetet presenteras på startkonferensen för det treåriga regeringsuppdraget den 28 april i vår.

Mer om uppdraget på Regeringen.se