Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH:s komponenter dubblar respiratorkapaciteten

Publicerad 2020-04-21

Med en vilja att bidra och med institutionens 3D-printrar har InstIIP hjälpt Karolinska Institutet att tillverka komponenter som dubblar kapaciteten på en respirator.

Det är materialkris i vården, och på institutionen IIP finns avancerade 3D-printrar. Det har fått Sasan Dadbakhsh att skicka mejl till Stockholms Länsstyrelse och erbjuda stöd från KTH. 

Och i förra veckan nappade en akutvårdsläkare vid Karolinska Institutet. 

– Han behövde komponenter till respiratorerna, delar de inte hade, berättar Mauro Onori, prefekt på IIP.

Kevin Karlsson, tekniker på IIP.

På tre dagar har teknikern Kevin Karlsson tagit fram fyra prototyper av en så kallad T-connector, en komponent som kan dela upp syrgasflödet så det blir möjligt för två patienter att dela respirator, det vill säga fördubbla en respirators kapacitet. Kevin tycker det känns skönt att vara i en position där man kan bidra och hjälpa till.

– De har varit lite stressigt emellanåt då man gärna inte vill stöta på några problem med maskinen eller program, nu när det finns behov av vårt stöd. Jag har också varit lite orolig att bli sjuk själv under resorna till och från jobbet eftersom det skulle vara extra surt att få sitta hemma nu när man kan hjälpa.​

På fredagen åkte Mauro Onori själv med leveransen till Karolinska.

– Jag pratade med en specialistsköterkan som lovade en uppdatering efter att de hade använt dem. Det känns bra att ITM kan hjälpa vården.

Den 3D-printade T-connectorn uppges fungera bra och på IIP står man beredd att fortsätta producera splittar till respiratorerna.

Text: Anna Gullers