Milstolpe för KTH:s nyaste campus

KTH Södertälje campus building
KTH Södertälje campus. Photo: Jonas Thorén
Publicerad 2021-06-09

En kull studenter och en doktor – nu kläcks de första äggen från KTH Södertälje. Och KTH:s nyaste campus har siktet framåt: näst på tur är att etablera fler samarbeten inom KTH – ”Hållbar produktion är ett tvärvetenskapligt område”, säger prefekt Magnus Wiktorsson.

Våren 2014 presenterade utbildningsminister Jan Björklund en ny stor utbildnings- och forskningssatsning förlagd till Södertälje. Med Astra Zenecas Sverigechef och Scanias vd vid sin sida presenterades idén om ett nytt KTH-campus med en science park där man kunde odla kontakterna mellan företag, forskning och studenter. Satsningen innehöll nya utbildningsprogram på grundläggande och avancerad nivå, forskarutbildning och forskning. Fyra år senare, i januari 2018, invigdes ett skinande nytt campus med sitt fokus på ämnet hållbar produktion, i tätt samarbete med Södertäljes industrijättar Scania och Astra Zeneca.

Porträtt av Magnus Wiktorsson
Magnus Wiktorsson, prefekt.

I dagarna disputerade den första doktorn vid KTH Södertälje, där drygt 150 personer deltog via zoom. Samtidigt examineras de första studenterna i mastersprogrammet Hållbar produktionsutveckling som ges vid KTH Södertälje. Och som grädde på moset är de första civilingenjörsstudenterna i Industriell teknik och hållbarhet som läst en stor andel kurser i Södertälje flygfärdiga.

– När vi nu ser de första civilingenjörs- och masterstudenterna tar examen, samtidigt som vi har vår första doktor som disputerar i Södertälje, ser jag det som en rejäl milstolpe, säger Magnus Wiktorsson, prefekt för institutionen.

– Många års arbete visar resultat. Vi var ett 25-tal KTH:are i Södertälje när vi flyttade in i nya campuset, idag cirka 65. Men jag är ödmjuk i det här – det finns många som jobbat oerhört hårt genom åren för all denna nyutveckling av program, kurser och campus.

Utmanande skapa nya utbildningar

En av dessa är Pernilla Ulfvengren, programansvarig för Industriell teknik och hållbarhet. Även för henne är det glada dagar. Men att utveckla ett civilingenjörsprogram har många utmaningar, inte minst med undervisning förlagd på två olika campus i olika städer:

– Det har exempelvis inte varit helt tydligt för alla studenter att många kurser går på KTH Campus på Valhallavägen. Årskurs 1-3 har kurser både på Valhallavägen och på KTH Södertälje. Efter kandidaten kan de välja antingen den master som ges i Södertälje, eller någon av fyra andra som ges på KTH Campus. Pendlingen har varit en utmaning de första åren eftersom det har krävt en generös schemaläggning och flexibla lärare.

Porträtt av Pernilla Ulfvengren.
Pernilla Ulfvengren, programansvarig.

Under pandemin har KTH Södertälje reagerat snabbt och sjösatt ytterligare utbildningar, både det nya stora basårsprogrammet på distans med campusträffar, liksom enstaka kurser och seminarieserier för yrkesverksamma och permitterade.

Magnus Wiktorsson ser fortfarande Institutionen för Hållbar produktion som en ”akademisk startup” men planen framåt är klar.

– Vi måste fortfarande växa till att nå en kritisk massa inom vår forskning. Jag skulle önska att fler delar av KTH också har kopplingar till campus Södertälje. Satsningsområdet Hållbar produktion är också i sig ett tvärvetenskapligt område, vilket gör att vi måste arbeta med flera delar av KTH. En konkret målsättning framåt är att etablera en starkare forskarutbildning och till sist kanske också inrätta ett eget doktorsprogram, vilket vi inte har idag.

Text: Anna Gullers

Innehållsansvarig:Wajid Ali Khilji