Seminarier som ska förändra industrin
I höst startar en seminarieserie som ska ta sig an ämnen inom industriell och samhällelig transformation och hållbarhet. Med allt från inspirationstalare till mer fokuserade föredrag från både externa och interna talare, hoppas arrangörerna på spännande möten.
– Om vi verkligen vill få till en omställning i samhället måste krävs samarbeten mellan många olika discipliner och en utökad förståelse – och samarbeten - mellan dessa, säger Martin Törngren, en av initiativtagarna till eventet som startats av ITM-skolans IRIS-initiativ, ICES (KTH-centrum) samt forskningsnätverket för Plattformen för industriell Transformation.
– Vi hoppas att fler av våra forskare vid KTH vill vara med och stödja den pågående industriella omvandling som behövs för både klimatet och vår framtida konkurrenskraft. Vi måste alla bidra om vi ska nå de övergripande Agenda 2030-målen, säger Monica Bellgran Professor i hållbar produktionsledning och som leder Plattformen för industriell transformation.
Ett sätt att komma någon vart är att visa upp ny forskning och trender och träffa andra som delar samma engagemang, menar Monica som hoppas kunna inspirera till nya forskningsprojekt.
Målet är att KTH:s forskare och samarbetspartners ska få tillgång till en långsiktig seminarieserie en gång i månaden. På KTH finns många lokala initiativ och forskningsinsatser som inte är så brett spridda – här kan seminarieserien spela en roll, menar Martin:
– Det finns många områden och ämnen som kommer vara intressanta. Bara temat hållbar produktion knyter ihop områden som material, konstruktion, produktion, digitalisering, samt samarbeten och affärsmodeller.
Zuhara Chavez som är med i forskningsnätverket i Plattformen för industriell transformation, ska samordna och planera aktiviteterna, hoppas att seminarierna ska inspirera människor att få saker att hända:
– Jag hoppas att interaktioner och samtal blir till samarbeten som leder oss i rätt riktning, säger hon.
Till en början kommer seminarieserien att vara online, men förhoppningsvis kan de också förvandlas till fysiska seminarier i framtiden.
– Med virtuella möten blir det lättare att engagera experter från hela planeten, säger Martin Törngren som redan vet vem han har som drömtalare:
– Vi bör sätta ambitionen högt! Johan Rockström vore en bra talare.
Text: Anna Gullers