Till innehåll på sidan

Italienska på KTH

Italienska talas av ca 70 miljoner människor, förutom i Italien främst i södra Schweiz. Dessutom talas italienska som första eller andra språk av italienska utvandrare i flera länder, USA, Australia, Canada, Argentina, Eritrea, Libyen och Somalia.

Ekonomiskt utgör Italien en attraktiv marknad med tanke på att Italien är en av världens största ekonomier och en av Sveriges primära handelspartner. Kring 200 italienska företag arbetar fullständigt i Sverige och över 300 svenska företag är välrepresenterade i Italien, vilket utgör att goda kunskaper i italienska är en framgångsrik faktor inom arbetsmarknad.

Varför läsa italienska? 

Varje år deltar en halv miljon studenter i italienska språkkurser utanför Italien, i alla länder i världen. Många studenter beslutar varje år att gå på universitet i Italien. Varför gör de det? Är italiensk fotboll, mat och mode något för dig? Älskar du opera? Eller är du kanske fascinerad av Leonardo da Vinci? Nar du läser italienska ägnar du dig inte bara åt själva språket, utan du får också en inblick i det italienska samhället och dess kultur. Att prata italienska, att besöka Italien och dess gästvänliga och välkomnande människor blir ett verkligt nöje, mellan design, teknologi, konststäder och naturens underverk.

250 miljoner människor i världen är italiensktalande. Italienska är ett av de 24 officiella språken i EU. Italienska är det officiella språket i Italien, Schweiz, Slovenien, San Marino och Vatikanstaten. Italienska talas också i Furstendömet Monaco och Kroatien. Flera stora italienska företag är väletablerade i Europa och erbjuder intressanta arbetsuppdrag. Att känna till italienska betyder att ha tillgång till universitetsstudier och en större arbetsmarknad.

Den italienska industrins specificitet består i mekanisk industri (bilar, motorcyklar, maskinverktyg, hushållsapparater), försvar (helikoptrar, försvarssystem, handvapen, pansarfordon), kemiska (Enichem, SNIA, läkemedel), elektronik, design (mode, textilier, läder, möbler, varvsindustri) och jordbruksmat. Historiskt sett har byggbranschen och relaterade processer (gruvdrift, cement, anläggningsteknik, etc.) en betydande vikt i den italienska ekonomin. Stor utveckling i arkitektur som den nyligen byggt San Giorgio brun i Genova (Renzo Piano). Bland de viktigaste italienska moderna arkitekterna finns Massimiliano Fuksas och Gae Aulenti.

Vi erbjuder kurser på grund- och fortsättningsnivå. Gemensamt för båda kurserna i italienska är att de avser att ge muntlig och skriftlig språkfärdighet, allmän kännedom om italienska språket och en orientering om kultur och samhälle.  

Utbytesmöjligheter

Ta reda på vilka möjligheter som finns inom just ditt program eller ämnesområde och till vilka universitet i Italien och Schweiz du kan åka till för ett akademiskt utbyte för studenterna i ingenjörskap eller arkitektur. Sedan många år tillbaka har KTH utbytesavtal med ledande italienska tekniska högskolor i Italien, Politecnico di Milano och Politecnico di Torino, dessutom finns det individuella avtal med en mängd andra italienska universitet. Om du vill läsa en eller två terminer vid ett italienskt universitet så har du goda möjligheter.

Utlandsstudier vid KTH

Öva italienska med KTH: Språkcafé och tandem

På KTH kan du, förutom via kurserna i franska för ingenjörer, öva på språket utanför klassrummet genom att delta i vårt språkcafé eller skaffa dig en språktandempartner.

Kontakt vid frågor

Har du frågor eller synpunkter kan du kolla vår FAQ för italienska eller vända dig till kursansvarig lärare:

Silvia Bergonzi Johansson

Har du frågor eller synpunkter kan du vända dig till kursens examinator:

Innehållsansvarig:Yoko Takau Drobin
Tillhör: Institutionen för lärande
Senast ändrad: 2020-11-19