Till innehåll på sidan

Italienska på KTH

Italienska talas av ca 70 miljoner människor, förutom i Italien främst i södra Schweiz. Dessutom talas italienska som första eller andra språk av italienska utvandrare i många länder världen över.

Italien är en attraktiv marknad som en av världens största ekonomier och en av Sveriges primära handelspartner. Omkring 200 italienska företag arbetar i Sverige och över 300 svenska företag är representerade i Italien, så goda kunskaper i italienska är en framgångsfaktor på arbetsmarknaden.

Varför läsa italienska? 

Varje år deltar en halv miljon studenter i italienska språkkurser utanför Italien. Många studenter beslutar varje år att läsa på universitet i Italien. Varför gör de det? Är italiensk fotboll, mat och mode något för dig? Älskar du opera? Eller är du kanske fascinerad av Leonardo da Vinci? När du läser italienska ägnar du dig inte bara åt själva språket, utan du får också en inblick i det italienska samhället och dess kultur. Att prata italienska, att besöka Italien och möte dess gästvänliga och välkomnande människor blir ett verkligt nöje, mellan design, teknologi, konststäder och naturens underverk.

250 miljoner människor i världen är italiensktalande. Italienska är ett av de 24 officiella språken i EU och det officiella språket i Italien, Schweiz, Slovenien, San Marino och Vatikanstaten. Italienska talas också i Furstendömet Monaco och Kroatien. Flera stora italienska företag är etablerade i Europa och erbjuder intressanta arbetsuppdrag. Att kunna italienska betyder att ha tillgång till fler universitet och en större arbetsmarknad.

Den italienska industrin omfattar mekanisk industri (bilar, motorcyklar, maskinverktyg, hushållsapparater), försvar (helikoptrar, försvarssystem, handvapen, pansarfordon), kemi (Enichem, SNIA, läkemedel), elektronik, design (mode, textilier, läder, möbler, varvsindustri) och jordbruksmat. Historiskt har byggbranschen och relaterade näringar (gruvdrift, cement, anläggningsteknik, etc.) haft stor betydande för den italienska ekonomin. Bland de viktigaste italienska moderna arkitekterna finns Massimiliano Fuksas och Gae Aulenti.

Vi erbjuder kurser på grund- och fortsättningsnivå. Gemensamt för båda kurserna är att de avser att ge muntlig och skriftlig språkfärdighet, allmän kännedom om språket och en orientering om kultur och samhälle.  

Utbytesmöjligheter

Ta reda på vilka möjligheter som finns inom ditt program eller ämnesområde och till vilka universitet i Italien och Schweiz du kan åka för ett akademiskt utbyte. Sedan många år tillbaka har KTH utbytesavtal med ledande italienska tekniska högskolor i Italien, Politecnico di Milano och Politecnico di Torino, dessutom finns det individuella avtal med en mängd andra italienska universitet. Om du vill läsa en eller två terminer vid ett italienskt universitet så har du goda möjligheter.

Utlandsstudier vid KTH

Placeringstest

Alla ni som har förkunskaper i italienska ska skriva ett placeringstest. Läs mer här

Öva mer: Språkcafé och tandem

På KTH kan du, förutom via kurserna, öva på språket utanför klassrummet genom att delta i vårt språkcafé  eller skaffa dig en språktandempartner .

Kontakt vid frågor

Har du frågor eller synpunkter kan du kolla vår FAQ för italienska eller vända dig till kursansvarig lärare: Silvia Bergonzi Johansson

Har du frågor eller synpunkter kan du också vända dig till kursens examinator:

Maria Elena Salazar Reyes
Maria Elena Salazar Reyes
universitetsadjunkt 087906187