Till innehåll på sidan

Satsningar mot grundskolor

Teknikåttan 

Teknikåttan är en spännande och rolig frågetävling i naturvetenskap och teknik för elever i årskurs åtta. Förra året var nästan 43 500 elever runt om i hela landet var med och tävlade om ära, prispengar och vandringspokal. Tävlingen arrangeras av KTH gemensamt med ett antal andra högskolor och universitet i landet.

Tävlingsfrågorna ska också kunna användas i undervisningen och för närvarande pågår ett samverkansprojekt mellan Teknikåttan och NOT II (Skolverket/Högskoleverket) för att ta fram ett studiematerial som visar hur man kan använda Teknikåttans frågor i undervisningen.

Läs mer om Teknikåttan

Sigma 8

Sigma 8 är en nordisk matematiktävling för årskurs 8. Tävlingen hålls i KTH Bibliotekets lokaler under våren varje år. Det är en unik matematiktävling, den enda i sitt slag i Sverige, där hela klassen samarbetar för att lösa problem samt sammanställer ett fördjupningsprojekt. Många elever får upp ögonen för matematik under de intensiva tävlingsdagarna, och förhoppningen är att de sedan överväger KTH som tilltänkt universitet när de blir lite äldre.

Ungefär 250 klasser deltar i tävlingen. De 10 bästa kommunvinnarna i Sverige går vidare till en nationell semifinal där de tre bästa går till final. Sverigevinnaren får vara med i den nordiska finalen i något av de nordiska länderna.

Läs mer om Sigma 8

Vetenskapens Hus

Vetenskapens Hus är ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet inom naturvetenskap, teknik och matematik. Målgruppen för verksamheten är främst elever och lärare inom förskola, grundskola och gymnasium. Viss verksamhet bedrivs även för allmänheten. På Vetenskapens Hus har elever och lärare möjligheter till föreläsningar, seminarier, laborationer och studiebesök.

Vetenskapens Hus

Läxhjälp

Mattecoach är en chatt för att ge läxhjälp till elever i grundskolan och gymnasiet. Här kan du chatta med mattecoacher från KTH och få tips och råd av dem om hur du ska lösa dina matteproblem.

Mattecoach på nätet

Lärarjouren förser förskolor, grund- och gymnasieskolor i Storstockholm med lärarvikarier som studerar på KTH. Studenterna har alla genomgått en kortare pedagogisk utbildning.

Lärarjouren 

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-04-24