Till innehåll på sidan

Renewcell förändrar klädindustrin

Det började med en ny metod för att bryta ned cellulosa. Nu är Renewcell det enda företaget i världen som kan återvinna kläder i stor skala.

Allt började med en grupp KTH-forskare som upptäckt ett nytt sätt att bryta ned cellulosa. När de först tog kontakt med KTH Innovation tänkte de att tekniken skulle komma att användas till att tillverka etanol av skogsråvara, men utvecklingen tog en annan vändning när det visade sig att processen kunde användas till att bryta ned och återvinna kläder.

Idag återvinns mindre än 1% av all textil som tillverkas, och textilindustrin har stor påverkan på miljö och klimat. Det tog över tio år från labb till marknad, men potentialen i tekniken är enorm.

Professor Gunnar Henriksson och jag hade i vår grundforskning sett en möjlighet att öka reaktiviteten för cellulosa. Kontakten med KTH Innovation ledde till en dialog om detta var tekniskt användbart. Vi gick igenom en mängd användningsområden som andra generationens etanoltillverkning och olika produkter från cellulosa. Ett samtal från en extern aktör om möjligheten att kemiskt återvinna bomull (100% cellulosa) ledde till att vi applicerade kunskapen och det tekniska som vi utvecklat i dialogen med KTH Innovation på textil och det blev starten för renewcell 2012. Stödet från KTH Innovation var enormt viktigt i det tidiga skedet då det gällde att finna lämplig marknad, teknisk lösning och skydd i form av IPR.

- Mikael Lindström, KTH-professor och grundare av Renewcell 

www.renewcell.com

Milstolpar: 

Oktober 2008

Första kontakten med KTH Innovation. Forskarteamet hade kommit på ett nytt sätt att bryta ned cellulosa, och trodde att det skulle kunna vara användbart för att till exempel göra etanol av skogsråvara.

2016

Renewcell öppnar sin första fabrik i Kristinehamn

2017

H&M går in som ägare i Renewcell .

2019

Renewcell tar in 50 miljoner i investering

2020

H&M släpper första kollektionen med Renewcell återvunna material Circulose.

KTH arbetar för en hållbar modeindustri

KTH är partner i H&M Foundations Global Change Award, en global innovationstävling för att accelerera omställningen till en cirkulär modeindustri för att skydda planeten och miljön vi lever i.

Läs mer om hur vi arbetar för att skapa en mer hållbar modeindustri här. 

Ta kontakt med KTH Innovation

Har du en idé?

Vi vill alltid höra mer om dina idéer eller din forskning. Det första steget är att boka ett möte med oss. 

Kan du bidra?

Letar du efter ett jobb i en startup, eller vill du gå med i något av våra nätverk? Hos oss finns flera möjligheter. 

Har du en fråga?

Har du frågor om patent, startups från KTH, eller något helt annat? Här hittar du kontaktuppgifter till oss.