Till innehåll på sidan

Map Project - rätten till en egen adress

Picture credit Odedoe, CC BY-SA 2.0
Publicerad 2018-02-14

”Bakom bensinmacken, uppför backen, vid tredje trädet på vänster sida”- så kan en vägbeskrivning se ut till någon som saknar en adekvat adress, vilket idag är runt hälften av jordens befolkning.
Förutom att en plats kan bli svår att hitta så saknar personer utan adress också tillgång till viktiga samhällsfunktioner, som att starta ett bankkonto, beställa varor på nätet eller guida en ambulans i en nödsituation. Det här problemet vill Map Project Sverige lösa.

Karoline Beronius, KTH-anställd och en av projektets grundare, har haft känslan av att det borde gå att göra något ända sedan 2008 när hon jobbade i Uganda, men då var teknologin inte redo.

- Det får inte kosta för mycket och teknologin måste kunna användas av vem som helst på vilken plattform som helst, och de möjligheterna fanns inte då. Men för några år sedan började jag känna att vi började komma ikapp och att det kanske kunde finnas en lösning.

Det blev starten för Map Project, som inom kort tid kommer kunna erbjuda människor det de ser som en medborgerlig rättighet: en möjlighet till en egen adress. De har utvecklat en app där en kombination GPS-data, existerande adressinformation och traditionell vägbeskrivning ger användarna möjlighet att plocka fram en adress även på de mest svårtillgängliga platser.

Map Project har suttit i KTH Innovations förinkubator, där runt 10 case gemensamt får extra stöd under ett år.

- Stödet från KTH Innovation har varit ovärderligt säger Maria Cheadle, en annan av projektets grundare. När man jobbar i en startup är allt nytt och osäkert, och man stöter på många pucklar på vägen. I förinkubatorn finns hjälp att få både från affärscoacherna men också från de andra casen, eftersom det alltid finns någon som har stött på samma problem.

Map Project har inte bara fått hjälp att utveckla sin idé utan fick också genom KTH Innovation finansiellt stöd för att göra en förstudie. Nu vet de vad deras potentiella kunder vill ha och behöver – och tjänsten är både välbehövd och efterfrågad. Inför ett möte under en resa till Ugandas huvudstad Kampala fick teamet själva uppleva hur svårt det kan vara att hitta fram, när kontoret de skulle till hade inte mindre än tre olika adresser.

Karoline Beronius och Maria Cheadle, två av grundarna till Map Project

- Vi var inom 300 meter från målet hela tiden, men vi körde runt i en timma innan vi till slut hittade rätt, säger Maria Cheadle.

Gensvaret från personer teamet mött under sina fältstudieresor har varit överväldigande positivt, och om bara några veckor lanseras en första version av appen i Uganda. Men att jobba i en startup är inte alltid lätt. Det tar mycket tid men ger dåligt betalt, och vägen framåt är inte alltid spikrak. Därför är det så bra att ta hjälp i början:

- När vi stötte på ett problem behöver vi inte spendera tre veckor på research utan kunde fråga vår affärsutvecklingscoach och komma vidare säger Karoline Beronius. Dessutom har det varit väldigt bra att ha tillgång till en arbetsplats. Det har gjort att vi kunnat jobba fokuserat och har svetsat ihop teamet.

Är du intresserad av att göra en liknande resa? Ansökningsperioden till Batch 7 är nu öppen och batchansvarige Gustav Notander är positiv:

- Det ska bli jättekul att lära känna alla nya case. Förinkubatorn är en spännande miljö där alla brinner för att utveckla sin idé. Det ger energi!

Han rekommenderar alla som har en affärsidé som innebär att man startar ett bolag att söka, särskilt om man är redo att satsa på sin idé.

- Är man redo att trycka på gasen om 12 månader är förinkubatorn perfekt!

Ansökningen till förinkubatorn Batch 7 är öppen till 28 februari. Läs mer om förinkubatorsprogrammet , eller gå direkt till ansökan här .