Till innehåll på sidan

17 nya team går in i förinkubatorprogrammet

Collage på människor som jobbar i workshop och gruppbild på scen
När teamen i förinkubatorprogrammet träffas för första gången har de flesta inte mycket mer än en idé. Tolv månader senare står de på scen på Demo Day, redo att lansera sin första produkt eller tjänst på marknaden. I veckan lämnade sexton team programmet för att göra plats för sjutton nya idéer.
Publicerad 2022-11-22

Sjutton nya, spännande startup-projekt från KTH påbörjar sitt år i KTH Innovations förinkubatorprogram, samtidigt som sexton team lämnar programmet redo för nästa steg. Igår möttes de KTH Innovation Demo Day, som lockade över hundra gäster.

Viktiga milstolpar 

I KTH Innovations förinkubatorprogram  finns två viktiga milstolpar: starten av en ny batch och Demo Day för de som avslutar sitt år i programmet. Igår sammanföll de två händelserna när båda grupperna möttes vid KTH Innovation Demo Day på Teknikringen 1. 

Framgångsrika alumner

Varje år träffar KTH Innovations affärsutvecklingscoacher över 350 team med nya idéer. Två gånger per år går en utvald grupp motiverade team in i förinkubatorprogrammet, där de får extra stöd med målet att efter ett år ha en produkt eller tjänst redo att lansera på marknaden. Bland programmets nära 300 alumniteam finns framgångsrika företag som Airmee, SuperAnnotate och Manomotion.

Sjutton nya team går in i programmet

Förra veckan gick starten för Batch 16, och sjutton nya team påbörjade sin tid i förinkubatorn. Under det kommande året ska de utveckla sina idéer sida vid sida på Teknikringen 1, där de får tillgång till arbetsplats, makerspace, inspelningsstudio, kanske viktigast av allt, kaffe. Varje vecka deltar de i workshops kring ämnen som hjälper dem att utveckla sina idéer, som sälj, marknadsföring, hur man bygger ett mångfaldigt team och skapar en hälsosam företagskultur.

Över 100 gäster besökte Demo Day

Igår var det dags för Demo Day för Batch 14, som påbörjade programmet i november 2021. Sexton team berättade om sina företag och framtida planer från scenen på Teknikringen 1. Filippa Kärrfelt och Mikael Törnwall, grundare av logopediappen Dialog  delade hur de redan innan de lanserat sin app har lyckats få in betalande kunder på två marknader, och Arman Karégar, grundare av Blankt , en designplattform för print-on-demand produkter, berättade om hur teamet växt från två till tjugotvå personer. Över 100 gäster följde scenprogrammet och passade på att prata med teamen i minglet. 

KTH-startups i Batch 14

- Det var fantastiskt att fira tillsammans, säger Elisa Bin, en av grundarna av KTH-spinoffen ABConnect. Programmet har varit jättekul. Vi har lärt oss så mycket och träffat så många bra människor.

"Om ett år är det där vi"

Många av deltagarna i Batch 16 passade på att delta i eventet.

- Det är spännande att se hur långt teamen som gått programmet har utvecklats, säger Inês Lourenço, doktorand vid Institutionen för Intelligenta system och en av grundarna till uncrux i Batch 16. Det här kommer vara vi om ett år. Jag ser fram emot att se vad vår batch kommer åstadkomma!

Uncrux använder AI för att göra det enklare att designa rutter för bouldering och klättring. De är ett av åtta startup-projekt i Batch 16 som grundats av forskare på KTH. Totalt ingår sjutton team i Batch 16. Här finns bland annat idéer inom grön vätgasteknik, en lösning för att göra det enklare att förstå parkeringsskyltar, och en plattform för öka kvinnors och icke-binäras kunskap om ekonomi.

Möt teamen i Batch 16

Fakta Batch 16

  • 285 team har gått in i programmet sedan starten 2011.
  • Åtta team i Batch 16 har grundats av forskare och doktorander på KTH, och nio av studenter.
  • Tio av sjutton team i Batch 16 har minst en kvinnlig medgrundare. 
  • I nio team har alla medlemmar KTH-koppling, medan resten även har medgrundare som kommer från andra bakgrunder. 
  • Det skiljer 27 år mellan den äldsta och den yngsta personen i Batch 16.

Agedu Hub

Det agila sättet att plugga inför standardiserade prov. Flervalsfrågor görs enklare med hjälp av statistik, tidsplanering, och direkt tillgänglighet till en heltäckande databas. Agedu Hub hjälper dig att lyckas med provet!

Agedu Hub har grundats av Tom Boustedt & John Söderholm. Tom Boustedt läser Medieteknik och John Söderholm pluggar Datavetenskap vid KTH.

BASEIRA

Baseira är en integrerad fastighetsförvaltningsplattform som skapar värde för hyresgästerna och fastighetsförvaltarna.

Grundat av Linda Mupedza, Violeth Nyoni & William Obeng. Linda Mupedza & Violeth Nyoni är alumner från KTH:s Masterprogram i Fastigheter och byggande, och William Obeng studerar Maskininlärning vid KTH.

Cybele Dryers

Säljer soldrivna torkfläktar för kaffe och kakaobönor för att skapa möjligheter för småskaliga bönder i Sydamerika.

Grundat av Görkem Balyalıgil, som läser en master i Hållbar Energiteknik vid KTH, och Jennifer Ortiz, EIT Innoenergy-student, som tar en dubbelexamen inom Hållbar Energiteknik vid KTH och École Polytechnique.

hejfin

För att öka kvinnors och icke-binäras kunskap om ekonomi och finans utvecklar hejfin en lättillgänglig och användarvänlig utbildningsplattform.

Grundat av Nayanika Bhalla, Greta Alina Kampe & Stelia Ntika. Nayanika Bhalla är doktorand vid Institutionen för Genteknologi vid KTH. 

hÄppi

hÄppi är en prebiotisk läsk som gör din mage glad! Vi har hittat en lucka i den nordiska dryckesindustrin och vill bidra med ett hälsosamt, hållbart och ändå läckert alternativ. Vår prebiotiska läsk är inte bara en sensation för smaklökarna - den stärker immunförsvaret, förbättrar hudens hälsa och håller magen glad genom att mata de goda bakterierna. En hÄppi-mage är en frisk mage!

Grundat av Rita Blomstersjö & Paula Johansson. Rita Blomstersjö läser Industriell Ekonomi vid KTH.

Hydroyal

Med en unik teknik för membranelektrodmontering (MEA), nyckelkomponenten i vattenelektrolys, siktar Hydroyal på att påskynda övergången till grön väteteknologi. Deras lösning är skalbar och mer kostnadseffektiv än befintliga lösningar.

Hydroyal har grundats av Burak Koyuturk, Ali Basol & Melike Babucci. Burak Koyuturk är postdoktor vid Avdelningen för Tillämpad Elektrokemi vid KTH. 

KRAB

Team KRAB tillhandahåller robusta, AI-baserade beslutsstödsverktyg för att öka processkvalitet och produktivitet inom stål- och metallindustri.

Grundat av Konstantinos Rigas & Sudhanshu Kuthe. Båda grundarna är doktorander vid Institutionen för Materialvetenskap vid KTH.

LOOP Box

LOOP Box är en dynamisk utbildnings- och innovationsplattform som hjälper företag att skapa framtidssäkrade produkter. Plattformen bygger på samarbete, med hjärtat i hållbarhet.

LOOP Box har grundats av Alexi Ramskog & Matilda Larson. De har båda en kandidatexamen i Design och produktframtagning och läser en master i Integrerad produktdesign.

Lynxwork

Vi stöttar ingenjörsverksamheter med metodologi och verktyg för att dela och samarbeta kring produktutvecklingsinformation.

Grundat av Jad El-khoury & Tord Ringenhall. Jad El-khoury är Docent vid Institutionen för maskinkonstruktion vid KTH.

NerveSome

NerveSome utvecklar neurofeedback-lösningar med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens för att förbättra vår kognition via icke-invasivt EEG-baserat Brain-Computer Interface.

Grundat av Sumeyra Ummuhan Demir Kanik, forskningsingenjör & Aniss Aïman Medbouhi, doktorand, båda vid Institutionen för Intelligenta system vid KTH.

Nofine

Nofine utvecklar Europas första mobilapp och API-tjänst för AI-avläsning av parkeringsskyltar med visionen att minska felparkering. Vi vill erbjuda ett sätt att enkelt och smidigt tolka vad parkeringsskyltar betyder.

Grundat av Zakarias Hedenfalk & Maximillian Claesson. Zakarias Hedenfalk studerar Datavetenskap och Maximillian Claesson läser Industriell Ekonomi.

Plutify

Plutify vill ge individer kunskap och verktyg för att långsiktigt kunna planera sin ekonomi, oavsett deras bakgrund. Vi skapar en online-plattform där användare kan simulera olika ekonomiska scenarion för att analysera och planera sin framtid.

Grundat av Anna Vidina, Hilmar Þór Pétursson & Vignir Jónsson. Alla tre studerar KTH:s Masterprogram i Entrepreneurship and Innovation Management.

PokaMind

PokaMind personaliserar och automatiserar hälso- och sjukvårdstjänster genom en rolig, enkel och tillgänglig process. Vårt system för känslodetektion tar in video och ljud från slutanvändaren och omvandlar dem till olika känslor baserat på nyckelord. På lång sikt kommer systemet att kunna förutsäga om slutanvändaren lutar sig mer mot lycka eller depression.

PokaMind har grundats av Youssef Mohamed, Doktorand vid Avdelningen för robotik, perception och lärande vid KTH, & Sara Hawat.

Qudak

Qudak utvecklar framtidens produktionssystem som effektiviserar och säkerställer kompetens, kvalitet, informationsdelning, uppföljning och produktivitet.

Grundat av Olle Jernström, Erik Sandahl & Erik Marforio. Olle Jernström läser datateknik på KTH.

SOLTAR

SOLTAR erbjuder vem som helst direkt tillgång till solcellsanläggningar – oavsett din ekonomiska ställning, bostadssituation eller tekniska bakgrund. Vi hyr ut andelar av befintliga och nybyggda lokala solcellsanläggningar som gemensamt kan användas av boende i lägenheter och deras grannar. På så vis kan alla spara pengar – och planetens resurser.

Grundat av Nils Bartig & Tobias Pitz. Tobias Pitz läser en master i Media Management och Nils Bartig läser en master i Elkraftteknik.

Southern Lights

Southern Lights kämpar för att ersätta fossila bränslen i tung industri genom att skala upp grön vätgasproduktion. Vi ger energiföretag möjligheten att enkelt utvärdera gröna vätgasprojekt genom att tillhandahålla ett kraftfullt verktyg för att designa, simulera och utvärdera projekt. Detta gör att våra kunder kan iterera snabbare över olika projektdesigner och öka kvaliteten i sina vätgasprojekt. Vi stödjer våra kunder i att skapa ekonomiskt framgångsrika vätgasprojekt som minskar de globala utsläppen.

Grundat av Felipe Gallardo, doktorand på institutionen för Energiteknik vid KTH & Anton Frisk

uncrux

uncrux är en mjukvaruverktyg baserad på nyskapande AI-teknik, som gör det enklare att designa rutter för bouldering och klättring.

Grundat av Inês Lourenço, doktorand vid Institutionen för Intelligenta system & David Umsonst.

Mer information

KTH-startups i Batch 16

Text: Lisa Bäckman

Om KTH Innovations förinkubatorprogram

KTH Innovations förinkubatorprogram är ett 12-månaders program för lovande startup-projekt från KTH. Vi välkomnar nya team in i programmet två gånger per år. Runt 10% av alla idéer som KTH Innovation stöttar går förinkubatorprogrammet.

Förutom affärsutvecklingsstöd från KTH Innovation får teamen i programmet tillgång till kontor och mötesrum hos KTH Innovation på Teknikringen 1. Varje vecka träffas de över lunch och tar del av ett skräddarsytt workshop-program.

De får också tillgång till vårt makerspace och produktionsstudio. Tillsammans med programmets över 250 alumniprojekt bildar de en stöttande community, som växer och utvecklas tillsammans. 

Deltagare i programmet får också en möjlighet att få en erfaren extern mentor via KTH Innovations mentorsprogram, och att pitcha för 250 000 kronor i investering från KTH Holding.