Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

och vinnaren är…

Publicerad 2018-05-28

I april utmanade vi er att komma på en idé som kunde bidra till att uppfylla de globala målen. Vi fick ett rekordstort antal bidrag, många med riktigt smarta idéer för att lösa några av vår tids största utmaningar. Efter heta diskussioner kan vi nu äntligen avslöja vinnaren!

KTH Innovations affärsutvecklingscoacher har haft mycket att göra de senaste veckorna. Efter ett rekordstort antal bidrag till vår KTH Innovation Challenge Tech for the Global Goals hade fullt uppmed att välja en vinnare. Men nu kan vi äntligen avslöja resultatet!

Vaibhav Srivastava, forskare på KTH, och Sanjiv Kumar, Postdoktorstipendiat, tar hem tävlingen med sin idé SUSTAIN, en metod för att förhindra sjukdomar i odlad fisk. Teamet bakom den vinnande innovationen kommer från KTH:s skola för kemi, bioteknologi och hälsa.

En havsöring som lider av Saprolegnia parasitica. Bild: Velela

Varje år går runt 10% av all odlad fisk förlorad på grund av sjukdomar orsakade av svampliknande mikroorganismer. Ett exempel är patogenen Saprolegnia parasitic, som allvarligt påverkar fiskodlingar eftersom den drabbar bade fisk och fiskägg. Idag finns inget säkert och effektivt sätt att kontrollera infektionen på kemiskt vis.

Teamet bakom SUSTAIN undersöker, designar och testar just nu ett antal olika läkemedel som är säkra och miljövänliga mot patogenen. Genom att använda molekylära, cellulära, biokemiska, kemiska och biofysiska tekniker kan de också hitta patogenens kännetecken.

- Vi tror att SUSTAIN kan ha betydande lånsiktig påverkan genom att kontrollera sjukdomen och skydda fisken, säger Vaibhav Srivastava. På så vis kan vi hjälpa till att bidra till FN:s Globala Utvecklingsmål nummer två, Ingen Hunger, och nummer 14, Hav och Marina Resurser.

Han fortsätter:

- Fisk och fiskprodukter spelar en stor roll i globala mattillgången och näringsbehovet hos människor jorden runt. Dessutom är många miljoner människor beroende av fiskindustrin för sin försörjning. Vattenbruk är en av de snabbast växande livsmedelssektorerna, och har stor ekonomisk och social betydelse, och därför är det viktigt för vattenbrukets framtida framgång att minska antalet fiskar som drabbas av sjukdomar. Att bättre kunna kontrollera sjukdomarna kommer resultera i högre produktivitet för fiskodlare och potentiellt minskade kostnader för konsumenten.

Daniel Carlsson, Affärsutvecklingscoach på KTH Innovation utvecklar motiveringen bakom varför juryn valde SUSTAIN som vinnare:

- SUSTAIN adresserar ett enormt problem i fiskodling. Idag kommer en stor del av den globala fiskproduktionen från odlad fisk, och därför skulle det få stor positiv inverkan att minska andelen fisk som drabbas av sjukdomar.

SUSTAIN kommer använda priset på 50 000 kronor till att utföra experiment för att testa effekten av utvalda läkemedel på fiskar och fiskägg.

- För att fortsätta jobba med vår idé behövde vi ekonomiskt stöd, så tävlingen kom verkligen i rätt tid! Vi tänkte att vi helt enkelt ger det ett försök. Vi vill tacka KTH Innovation för att de valde oss som vinnare!