Till innehåll på sidan

En miljard kronor i fortsatt finansiering – små bidrag ger stor effekt

Tre personer från Addressya-teamet. En man och en kvinna står vid ett bord och en kvinna står bakom.
Ett av teamen som fått finansiering genom VFT-programmet är Addressya, som ska ge 4 miljarder människor på jorden en exakt adress.
Publicerad 2020-11-12

Startup- och kommersialiseringsprojekt från KTH har säkrat över en miljard kronor i fortsatt finansiering för kommersialisering efter att ha fått bidrag via finansieringsprogrammet VFT-1 visar en uppföljning. Det ger en utväxling på över 30 gånger pengarna.

Sedan 2012 har KTH Innovation tillsammans med KTH Holding AB hanterat finansieringsprogrammet VFT-1  med medel som tilldelats från VINNOVA. Årligen har runt 4 till 5 miljoner kronor delats ut för att utveckla och validera innovativa idéer från forskare, studenter och anställda vid KTH. Finansieringen delas ut i rater, ofta inledningsvis i summor mellan 30 000-75 000 kronor. Totalt kan ett projekt få upp till 300 000 kronor i bidrag. 

Eav teamen som genom VFT-programmet kunnat verifiera vad deras potentiella kunder vill ha och behöver är Addressya , som har målet att tillhandhålla kompletta och fungerande adresser åt de fyra miljarder människor som saknar en sådan idag.

- VFT finansieringen har varit ovärderligt i kombination med affärsutvecklingssupport från KTH Innovation, säger Karoline Beronius, grundare av Addressya. Pengarna använde vi till att iterativt utveckla av produkt och affärsmodell, samt validering på plats i Uganda och Rwanda. Detta i sin tur gjorde oss redo för att ta in vidare finansiering - 2018 fick vi både Vinnova finansiering inom programmet "Innovativa Startups" och lite senare vår första investering.

Tydliga resultat

En uppföljning har nu genomförts av projekt från KTH som fått finansiering mellan åren 2012-2018. Resultaten pekar på att programmet har tydliga och positiva effekter på chanserna att ta teknik mot implementering och kommersialisering.

  • Över 30 miljoner kronor har delats ut till 250 projekt från KTH
  • I 52 % av projekten har ett aktiebolag bildats
  • Projekten som finansierats inom programmet har säkrat totalt över en miljard i finansiering för vidare kommersialisering: 67 bolag har tagit in privat finansiering om 692 miljoner kronor, och dessutom har 78 projekt säkrat minst 311 miljoner kronor i offentlig finansiering för kommersiell utveckling.
  • Detta ger en utväxling på över 30 ggr pengarna som investerats i VFT-1.
  • 54 projekt, 21 % har gått har gått in i nationella och internationella inkubatorer eller acceleratorer, många i STING som KTH har ett partnerskap med.
  • I 20 % av projekten har kundsamarbeten, som till exempel pilottester möjliggjorts genom VFT-1.
  • I 14 % av projekten har finansiering möjliggjort framgångsrika kompletteringar av externa entreprenörer in team
  • 48 % av projekten lever fortfarande

Finansiering för de första stegen mot kommersialisering

Medlen som delas ut inom VFT-1 programmet ska stödja och möjliggöra de första stegen för att verifiera och utveckla ett fungerande affärskoncept vilket ofta innebär att analysera intresse och behov på marknaden, ta fram prototyper, söka patent, bygga team och genomföra pilottester med kunder. Målet är att ta projekt närmare kommersialisering, göra dem redo för investererare eller redo att gå in i samarbeten med industrin.

Nya medel under 2021

Under 2021 får KTH Innovation nya medel inom VFT-1-programmet. Pengarna kommer att fördelas på 60-80 nya projekt drivna av studenter, forskare och anställda på KTH. Finansieringen delas ut regelbundet där beslut om finansiering tas varannan vecka.

- Det här är ett fantastiskt program för forskare och studenter som behöver medel för att kommersialisera eller skapa annan samhällsnytta genom sina idéer och forskningsresultat, säger Daniel Carlsson, projektledare för VFT-1 programmet på KTH Innovation. Vi har hittills nått mycket bra resultat med dessa relativt begränsade medel. Det här är små medel men som möjliggör viktiga aktiviteter vilka inte passar in i traditionell forskningsfinansiering, säger han. 

Text: Daniel Carlsson och Lisa Bäckman

Om du har forskningsresultat som du behöver finansiering för att verifiera kommersiellt, hör av dig till oss på innovation@kth.se