Till innehåll på sidan

Från självkörande robotar till nya material: 18 startups från KTH går in i förinkubatorprogrammet

Collage av bilder på deltagarna i Batch 13
Publicerad 2021-04-01

Över hälften vill aktivt bidra till hållbar utveckling och en tredjedel har grundats av forskare på KTH. Bland idéerna finns en autonom robot för matleverans, 3D-printade implantat, musikinstrument och smarta lösningar för att minska svinn. Här är Batch 13!

Porträtt av Laura Laringe och Ashish Baskar
Laura Laringe och Ashish Baskar har grundat ReLi, med idén att uppcykla elbilsbatterier

Ett av teamen som går in i programmet är ReLi, som ska uppcykla uttjänta elbilsbatterier. När ett elbilsbatteri pensioneras kan det ofta fortfarande uppnå runt 80% av sin energikapacitet. ReLi ska utnyttja den kapaciteten för att låta husägare lagra överskott av energi, till exempel från solpaneler. KTH-studenterna Laura Laringe och Ashish Baskar fick i en kurs idén att istället utnyttja den återstående kapaciteten för att låta husägare lagra överskott av energi, till exempel från solpaneler.

Låter kreatörer följa sitt arbete

I programmet finns också SCAPA, en lösning som ska göra det lättare för kreatörer att hålla koll på olika versioner av sitt arbete, till exempel när de designar en ny logga. SCAPA har grundats av Esra Kahraman och Araxi Mekhitarian, som båda nyligen tagit examen från KTH.

-Det är frustrerande att jobba med ett projekt och behöva spara tio olika filer för att hålla koll på alla versioner, säger Esra Kahraman. Vi vill lösa det problemet. Vi i SCAPA är otroligt taggade att börja vår resa med alla andra projekt i förinkubatorn. Det ska bli ett utmanande och väldigt roligt år som vi ser fram emot.

Stor bredd bland teamen

Varje år träffar KTH Innovation över 350 team av studenter, forskare och anställda på KTH som vill utveckla en idé eller skapa nytta med sin forskning. Runt 30 per år tas in till förinkubatorprogrammet. De arton nya teamen är i gott sällskap. Till programmets över 200 alumner räknas bolag som Airmee, Greenely, imagiLabs och Degoo.

- Batch 13 är spännande eftersom det finns en otroligt stor bredd och variation mellan teamen, säger Viktor Olsson, Program och Communityansvarig på KTH Innovation. Många utvecklar lösningar som bidrar till hållbar utveckling, och vi har också ett stort antal hårdvarucase. Det är alltid kul att starta upp en ny batch och vi ser fram emot att följa teamens utveckling under året!

3D-printar nedbrytbara implantat

Porträtt av Astrid Ahlinder och Álvaro Morales López
Astrid Ahlinder och Álvaro Morales López ska utveckla AKIRA Science, en forskningsbaserad startup som designar ett nytt, nedbrytbart polymermaterial optimerat för 3D-printingteknik.

Ett annat team i programmet är AKIRA Science, som bygger på KTH-professor Anna Finne Wistrands forskning. De har utvecklat ett nytt, nedbrytbart polymermaterial som till exempel ska kunna användas i 3D-printade implantat. Fältet kallas vävnadsregenerering. Teamet består av sex personer, och i förinkubatorprogrammet kommer doktoranden Álvaro Morales López och Astrid Ahlinder som precis disputerat vara mest aktiva.

- Vi har hållit på med nyttiggörande av forskningen i två år men kände att vi ville ha mer av ett community, säger Astrid Ahlinder. Vi har mycket kunskap om vår forskning, men affärssidan och att kommunicera vad vi gör är det svåra. Det ska bli superkul att vara med och få erfarenhet från andra startups.

Stöd inom flera områden

Under året leds deltagarna i programmet genom KTH Innovation Readiness Level-modellens sex områden: teknik, affärsmodell, kund, IP, team och finansiering. De deltar i workshops om kommunikation, hur man pratar med kunder, säkrar finansiering eller får koll på sina konkurrenter. Varje vecka diskuteras ett nytt område, ofta med inbjudna gäster som bidrar med sina kunskaper. Programmet ger en tydlig struktur som gör att det är lätt att veta vad nästa steg är. Sedan 2020 genomförs programmet helt digitalt.

- Vi har inte sett någon minskning i antalet ansökningar utan tvärtom gör det digitala formatet att ännu fler kan delta, säger Viktor Olsson. Det känns också jättebra att vi fortsätter se en ökad mångfald och jämställdhet bland deltagarna i programmet. Det pekar på att våra och KTH:s aktiva insatser funkar.

Text: Lisa Bäckman

Har du en idé?

Är du student, forskare eller anställd på KTH med en idé du vill utveckla eller ett forskningsresultat du tror kan skapa nytta? Det första steget är att ta kontakt med oss! 

Hela listan: här är Batch 13! 

AKIRA Science

AKIRA Science utvecklar ett nytt, nedbrytbart polymermaterial för 3D-printingteknik. Materialet kan till exempel användas i implantat. AKIRA Science expanderar det framväxande fältet vävnadsregenerering.

www.akirascience.com

Alkali

Utforska en värld där du måste använda dina fysiska egenskaper som en alkalisk metall för att navigera kampanjnivåer och spelar-genererade miljöer.

www.alkaligame.com

Babylon

Babylon utvecklar system-programvara som gör det möjligt att distribuera väldigt processorkrävande beräkningsoperationer, så att de kan exekveras i en hybrid mellan moln-miljö och superdator-kluster.

Dogl

Lär dig Envariabelanalys interaktivt med Dogls Calculus app. Smartare studier, bättre förståelse.

www.dogl.app

DTR-1

DTR-1 skapar utrymme för högre flexibilitet och expansion av anläggningar för förnybar energi genom att låta elkraftoperatörer överföra kapacitet via transformatorer som redan är i drift.

Eneware

Eneware ger dig all information om en byggnads energikonsumtion via en attraktiv, visuell och lättförståerlig 3D-spelapp.

EYEambi

Skapa en skräddarsydd berättelse för interaktiva filmer. EYEambi låter dig dyka ned i handlingen och ger dig en unik filmerfarenhet du aldrig haft förut.

LockDown

Fler och fler tar med värdefulla ägodelar till stranden, och kostnaden för stölder är högre än någonsin. LockDown skyddar sakerna du bryr dig om, så att du kan göra det du älskar.

www.lockdowninnovation.com

Ordeca

Ordeca erbjuder en digital plattform/SaaS tjänst för organisationsdesign baserad på forskning och erfarenhet. Med en stark tro på att organisationsdesign är en kritisk komponent för att nå affärsmål vill Ordeca transformera hur organisatoriska designprocesser genomförs – för att uppnå ett mer innovativt och effektivt arbetssätt.

www.ordeca.se

ReLi

ReLi uppcyklar uttjänta elbilsbatterier för att skapa hållbara, prisvärda, och pålitliga energilagringslösningar för mindre bostadshus.

www.relibatteries.eu

MycOligo

Hållbar bioproduktion av väldefinierade oligosackarider med hög renhet för forskning och utveckling inom livsmedel, life science och pharma.

Nosmic

Nosmic är ett bärbart, mångsidigt och digitalt musikinstrument och musikkontroll som eliminerar behovet av att använda flera enheter, och samtidigt ger dig överlägsen flexibilitet genom maskininlärning.

oasis

Nya arbetssituationer kräver unika innovationer. Oasis är en produkt som kombinerar din arbetsplats, transport och förvaring, för att ge dig en komplett lösning för mobilt arbete.

Relectrosys

Omvandlar långlivat avfall till värdefulla finkemikalier.

Xpanse

Kombinerar satellitbaserad fjärranalys och maskininlärning för att tillhandahålla data om framtidens mineralresurser.

SCAPA

Kreatörer, precis som grafiska designers, saknar sätt att följa sitt arbete med versionskontroll på det sätt som utvecklare kan göra. Scapa integreras med de verktyg och plattformar designers använder och skapar en visuell versionskontroll.

scopeic.com

Tringo Easy Habits

Tringos app hjälper föräldrar att utveckla goda, livslånga vanor för sina barn genom att använda ett smart, belöningsbaserat system.

TerraGo

Vi erbjuder säkra matleveranser med hjälp av självgående robotar.