Till innehåll på sidan

Här är KTH:s senaste startups

Gruppbild på alla team i KTH Innovations förinkubatorprogram
Teamen i Batch 15 KTH Innovations förinkubatorprogram träffades för första gången på Teknikringen 1. Bild: Patrik Lundmark
Publicerad 2022-04-11

KTH:s senaste startups presenterar lösningar på allt ifrån smärtfri provtagning till hur du kan hitta din nya alkoholfria favoritdrink. Nu välkomnar KTH Innovation nitton nya team in i förinkubatorprogrammet, som fostrat framgångssagor som Airmee och Greenely.

Det är fredag eftermiddag på Teknikringen 1 och ett femtiotal personer rör sig runt i lokalerna. Det är teamen i Batch 15 i KTH Innovations förinkubatorprogram  som träffas för första gången.

När ansökan stängde i mars hade nästan 70 ansökningar skickats in, och efter en tuff urvalsprocess blev det till slut nitton team kvar. Bland dem finns allt ifrån självkörande undervattensrobotar, lösningar som omvandlar spillvärme till elektricitet, sökmotorer för podcastinnehåll, och virtuella bartenders. Gemensamt har de målet att om ett år ha en färdig produkt eller tjänst att lansera på marknaden.

Över 250 alumniteam

Sedan starten 2011 har över 250 team gått in i programmet, som förutom möten varje vecka ger kontorsplats hos KTH Innovation, tillgång till makerspace, inspelningsstudio och communityaktiviteter. Utvalda team får också möjlighet att pitcha för en investering från KTH Holding AB. Bland alumnerna finns leveransbolaget Airmee, vars bilar och cyklar ofta syns på Stockholms gator, och elbolaget Greenely, vars tjänst för att minska elförbrukningen blev extra populär i vintras när priserna började stiga.

Tre personer vid ett bord iklädda vita huvtröjor.
Antonio Capezza, Björn Birdsong, Mercedes Bettelli & Richard Olsson har tillsammans grundat SaniSOLE, som ska erbjuda biobaserade alternativ till sanitetsprodukter. Lösningen är ett resultat av forskning vid Institutionen för Fiber- och Polymerteknologi (FPT) vid KTH. Bild: Patrik Lundmark

Utvecklar biobaserade sanitetsprodukter

Åtta av teamen har grundats av forskare på KTH. Ett av dem är SaniSOLE , som utvecklar miljövänliga alternativ till sanitetsprodukter som blöjor och bindor, tillverkade av biomassa från jordbruk. Lösningen, som är baserad på över fem års forskning vid KTH, kan bidra till efterlängtade alternativ till dagens produkter, som i regel är producerade av fossila material.

- Materialet är helt plastfritt och nedbrytbart in i minsta beståndsdel, berättar grundaren Antonio Capezza. Det finns biobaserade alternativ på marknaden idag, men inga som är helt cirkulära i alla steg, från produktion, till användning och avfallshantering. Med SaniSOLE vill vi utveckla de första produkterna som tar hänsyn till hållbarhet i alla steg.

- Som forskare kan vi inte så mycket om hur man tar något från labbet och ut på marknaden, fortsätter Antonio. Vi vill lära oss alla steg, från marknadsstrategi till finansiering, hur vi kan validera produkten och så vidare. Jag älskade energin i rummet vid första träffen. Känslan var att om en av oss lyckas, har alla lyckats. 

Tre medlemmar av Eithos.
Eithos vill hjälpa företag ta nästa steg inom statistisk analys. Idén är resultatet av kursen Innovation och produktutveckling. På bilden syns tre av grundarna: Mariam Qorbanzada, Diana Flach och Anton Edin. Petra Österberg saknas. Bild: Patrik Lundmark

Ska hjälpa företag med analys

Ett annat team i programmet är Eithos, som är resultatet av en produktutvecklingskurs vid KTH. Här är målet att hjälpa företag ta nästa steg inom statistisk analys och maskininlärning genom att skapa en plattform för utbyte av syntetisk data. Idén är att låta kunderna få tillgång till andra företags dataset utan att varken kränka konsumenters dataintegritet eller avslöja affärshemligheter. Eithos har grundats av Petra Österberg, Mariam Qorbanzada, Diana Flach och Anton Edin, som alla pluggar masterprogrammet i Integrerad produktdesign.

- När man pluggat på KTH i fem år sitter man på många idéer, men det är en annan sak att omvandla det till något verkligt, säger Anton Edin, en av grundarna av Eithos. Det var jättekul att träffa alla andra team, och nu är vi verkligen motiverade att köra igång.

Text: Lisa Bäckman

Alla startups i Batch 15

Apartly

En plattform som ger användare med såväl stort som litet kapital möjligheten att investera i andelar av bostäder, samtidigt som användarna berättigas hyreskontrakt till bostäderna.

Om Apartly

Cavitreat

Ett miljövänligt och kostnadseffektivt sätt att rena vatten från bakterier och andra föroreningar, med hjälp av kaviterande mikrobubblor.

Om Cavitreat

Datana

Genom att bearbeta data från befintliga övervakningssystem ger Datana butiksanställda notiser som hjälper dem att föregripa stölder.

Möt Datana

DewDrop

Dela och sök efter de mest intressanta upplevelserna och platserna att besöka runt om i världen. Utforska en interaktiv karta och få kontakt med andra både för utlandsresor och promenader i ditt närområde.

Mer om DewDrop

Drivler

Hjälper körskolor att växa sin affär med en plattform som samtidigt ger körkortselever kontroll över var och när de vill ha sin nästa lektion. Att ta körkort har aldrig varit enklare.

Om Drivler

Eithos

Eithos hjälper företag syntetisera stora data-set, samt skapar en plattform för utbyte av syntetisk data. Allt för att låta kunderna dra fördel av att få tillgång till andra företags dataset utan risk för att avslöja några affärshemligheter.

ElvfTech

Det här teamet använder spillvärme från industrin för att skapa elektricitet. Deras lösning är dubbelt så effektiv som vad som nu finns på marknaden.

Läs mer om ElvfTech

funki

Funki skapar möjligheter för alla att spela i band, på sina egna villkor. Med instrument som är tillgänglighetsanpassade för personer med intellektuella funktionsnedsättningar, erbjuder Funki ett helt nytt sätt att kommunicera och interagera genom musik.

Om funki

Knowcean

Högupplöst insamling av havsdata och prognoser. Knowcean samlar in data om skadliga algblomningar med hjälp av undervattensrobotar (AUV) och satelliter, och använder datadrivna modeller för att förutsäga fenomenet.

Möt Knowcean

Mininvasive

Ett smärtfritt och blodfritt diagnostiskt kit som möjliggör billig och bekväm provtagning som patienten säkert kan utföra hemma. Tekniken kan minska risken för infektioner, minska smittrisken och underlätta logistiken jämfört med traditionella blodprov.

Läs mer om Mininvasive

Nobit

Ett gratis, digitalt kortspel som tar decentraliserat kryptospel till en helt ny nivå genom att spelarna kan anpassa alla aspekter av spelet och tjäna NFT-baserade royalties. Nobits uppdrag är att revolutionera kortspelsvärlden genom att föra samman spelare och innehållsskapare i en enda gemenskap.

Om Nobit

Pearch

Det här teamet vill göra podcast-mediumet mer tillgängligt genom att utveckla en sökmotor som låter både konsumenter och producenter enkelt hitta innehåll utan att behöva lyssna genom materialet.

Läs mer om Pearch

ReWheel

Det här teamet vill hjälpa cykelverkstäder gå samman och erbjuda sitt aggregerade sortiment av begagnade cyklar till kunder över hela världen.

Sammy

Skolor behöver ett systematiskt sätt att ständigt förbättra sin arbetsmiljö. Därför utvecklar det här teamet, i nära samverkan med sin målgrupp, en plattform för att automatisera riskanalys, åtgärdsarbete och uppföljningar.

Om Sammy

SaniSOLE

Med hjälp av biopolymerer som extraherats från jordbruksbaserad biomassa utvecklar det här teamet miljövänliga alternativ till sanitetsprodukter som blöjor och bindor, vilka idag nästan uteslutande produceras av oljebaserade råvaror.

Om SaniSOLE

Scaleup Robotics

Robotik blir allt mer datadrivet, men det är svårt och dyrt att skapa tillräckligt stora data-set för att träna sina algoritmer. Det här teamet erbjuder access till en unik KTH-utvecklad miljö av parallelliserade robotar som låter vem som helst världen över skapa sin träningsdata på ett realistiskt och kostnadseffektivt sätt.

Om Scaleup Robotics

Skrivo

Det här teamet vill hjälpa skribenter nå ut till nya publiker. De tillämpar många av de senaste landvinningarna inom maskininlärning och NLP för att analysera författarens befintliga nätverk och föreslår därefter hur detta kan utvidgas för att nå intresserade läsare.

trainit

Ett ekosystem för molnberäkningar skräddarsytt för hungriga maskininlärningsutövare, uppbackat av ett stort nätverk av individer utrustade med höga beräkningsresurser.

Möt trainit

Virtual Bartender

Att hitta rätta mixen är en konst, men med det här teamets app kan vem som helst få till den perfekta cocktailen. Teamet brinner särskilt för att hjälpa dig hitta alkoholfria alternativ.

Om Virtual Bartender

Om KTH Innovations förinkubatorprogram

KTH Innovations förinkubatorprogram är ett 12-månaders program för lovande startup-projekt från KTH. Vi välkomnar nya team in i programmet två gånger per år. Runt 10% av alla idéer som KTH Innovation stöttar går förinkubatorprogrammet.

Förutom affärsutvecklingsstöd från KTH Innovation får teamen i programmet tillgång till kontor och mötesrum hos KTH Innovation på Teknikringen 1. Varje vecka träffas de över lunch och tar del av ett skräddarsytt workshop-program.

De får också tillgång till vårt makerspace och produktionsstudio. Tillsammans med programmets över 250 alumniprojekt bildar de en stöttande community, som växer och utvecklas tillsammans. 

Deltagare i programmet får också en möjlighet att få en erfaren extern mentor via KTH Innovations mentorsprogram, och att pitcha för 250 000 kronor i investering från KTH Holding.