Till innehåll på sidan

KTH Innovation stöttar framtidens modeinnovationer

Två man och en kvinna pratar utanför en gul stenbyggnad
Grundarna av SaltyCo, som utvecklat ett planetpositivt alternativ till gåsdun, tillverkat av växter som återställer skadade landområden. Bild: H&M Foundation
Publicerad 2022-06-28

Ett tvättpulver som förlänger kläders livslängd. En AI-lösning som hjälper bomullsodlare öka sin avkastning och inkomst. En uppfinning som gör det möjligt att återvinna elastan- och polyesterblandningar. Banbrytande modeinnovationer syntes på KTH när vinnarna av Global Change Award kom till Stockholm för att påbörja sitt år i GCA Impact Accelerator.

"Modevärldens nobelpris"

KTH är partner i Global Change Award, ett initiativ som lanserades 2015 av den icke-vinstdrivande stiftelsen H&M Foundation och har kallats modevärldens nobelpris. Fem innovativa och banbrytande idéer som kan bidra till en mer hållbar modeindustri får varje år dela på 1 miljon Euro. Vinnarna får också en plats i GCA Impact Accelerator, ett årslångt acceleratorprogram som tagits fram av H&M Foundation, Accenture och KTH Innovation. Programmet börjar med en intensiv vecka i Stockholm, som inleds på KTH Campus.

Mer om KTH:s partnerskap inom Global Change Award

Använder KTH:s innovationsmodell

Människor som jobbar vid bord
Vinnarna av Global Change Award vill med sina innovationer skapa en planetpositiv modeindustri. Bild: H&M Foundation

Under två dagar arbetade de vinnande teamen utifrån KTH Innovation Readiness Level-modellen , som utvecklats av KTH Innovation och som nu används av organisationer i hela världen. Modellen gör det enkelt att utvärdera i vilken utvecklingsfas en innovation befinner sig i idag, och att planera för framtiden.

- När man är specialiserad inom ett område är det lätt att man fokuserar för mycket på en sak, men då blir ens företag som en bodybuilder som aldrig tränar benen, säger Wajahat Hussain, grundare och VD för Biorestore. Modellen är ett väldigt holistiskt verktyg som gör det lätt att sätta mål inom hela organisationen.

Sju år av samarbete

Förutom IRL-modellen fick teamen jobba med sin pitch, utveckla sin kommunikation och deltog i medieträning. Donnie Lygonis är innovationsstrateg på KTH Innovation och var ansvarig över programmet under dagarna på KTH.

- Det har varit otroligt inspirerande att träffa och arbeta med teamen! De kommer bokstavligen från hela världen och alla har sin egen lösning på en stor utmaning inom modeindustrin. När vi påbörjade vårt samarbete med H&M Foundation för sju år sedan hade vi ingen aning att initiativet skulle nå så långt och generera så fantastiska idéer. Jag ser fram emot att läsa om vart och ett av dessa vinnande team under de kommande tio åren. Jag är övertygad om att de alla kommer att skapa stor förändring inom sina områden.

Fortsatt stöd under året

Under det kommande året får vinnarna fortsatt stöd att utveckla sina innovationer, allt med målet att bidra till modeindustrins nödvändiga omställning.

- Långsiktigt hållbara lösningar är det KTH verkar för både inom forskning och utbildning, säger KTH:s rektor, Sigbritt Karlsson. Därför är det naturligt att vara en del av Global Change Award som nu återkommer med förnyade krafter efter pandemin. Att skapa lösningar som är bra i sig och som är en del av själva lösningen – snarare än substitut för det som är dåligt – är en spännande utveckling inom modeindustrin. Vidden och djupet av de olika bidragens perspektiv visar hur allomfattande klimatfrågan är.

Vinnarna av Global Change Award 2022

  • BioPuff® från saltyco (Storbritannien) – ett planetpositivt alternativ till gåsdun, tillverkat av växter som återställer skadade landområden.
  • BIORESTORE (Sverige) – en tvättlösning som återställer gamla och slitna plagg till nyskick.
  • CottonAce från Wadhwani AI (Indien) – ett AI-system som minskar användningen av bekämpningsmedel, ökar avkastningen och höjer inkomsterna för småbruksodlare av bomull.
  • Re:lastane (Kina) – Den första milda processen som gör tyger av elastan- och polyesterblandning återvinningsbara.
  • Rubi (USA) – Planetpositiv viskos och lyocell gjord av koldioxidutsläpp.

Earlybird-vinnare:

  • PLSTC (Australien) - Biokonstruerade bakterier som förvandlar plastavfall till mat.

Läs mer om vinnarna hos H&M Foundation

Text: Lisa Bäckman

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla eller ett spännande forskningsresultat som skulle kunna skapa nytta? Vi är alltid nyfikna på nya idéer från KTH!