Till innehåll på sidan

KTH-startup får kvalitetspris

Maria och Josefine sitter på en gräsmatta och håller i sina instrument.
Publicerad 2022-10-27

Funki, en KTH-startup som ska skapar möjligheter för alla att spela i band på sina egna villkor, är en av tre vinnare i Quality Innovation Award 2022.

Med instrument som är tillgänglighetsanpassade för personer med intellektuella funktionsnedsättningar har Funki skapat ett helt nytt sätt att kommunicera och interagera genom musik. Bakom Funki står två personer: Josefine Hölling och Maria Svahn. Maria Svahn studerar just nu Medieteknik vid KTH, och Josefine Hölling har en examen i samma ämne.

Tre vinnare prisas

Funki är en av tre vinnare av Quality Innovation Award , tillsammans med Skanska och Demacut. Domarkommitténs motivering lyder:

”Funki” är ett fantastiskt exempel på hur teknik kan hjälpa oss människor att göra saker som tidigare varit svåra. Innovationen uppmuntrar till att inom musikens värld öka interaktion, samarbete och kommunikation mellan människor med olika intellektuella funktionsvariationer och bidrar samtidigt till lustfylld integration genom att visa att man trots olika förutsättningar kan mötas i musiken på lika villkor.

- Det känns jättekul att få det här priset, verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt väg. KTH Innovation har betytt allt för att vi skulle våga ta vår idé vidare, så att alla kan få samma möjligheter att spela musik tillsammans, säger Josefine Hölling.

Får stöd av KTH Innovation

Funkis instrument, vita lådor med stora gula och röda knappar. På väggen bakom hänger verktyg.
Maria Svahn och Josefine Hölling utvecklar sina prototyper i KTH Innovations makerspace på Teknikringen 1.

Funki är ett av teamen i Batch 15 i KTH Innovations förinkubatorprogram , där de får extra stöd att utveckla sin idé, tillgång till makerspace där de byggt sina prototyper och kontorsplats för att kunna utveckla sin idé.

Funkis affärsutvecklingscoach Donnie Lygonis säger:

- Jag är jättestolt över Josefine och Maria! Deras innovation är ett banbrytande nytt sätt att skapa och koppla ihop instrument så att vem som helst kan skapa musik, oavsett intellektuell eller fysisk förmåga. Det är ännu mer imponerande när man väger in att de här två ingenjörerna från KTH delar podiet med två etablerade företag, Skanska och Demacut. Jag ser fram emot att se vad Funki kommer åstadkomma i framtiden!

Nästa stopp: London

Nästa vecka reser Funki till London i KTH Innovations Brighterprogram , där de kommer få sin första kontakt med en internationell marknad. Följ resan på KTH Innovations instagram @kthinnovation .

Läs hela pressreleasen.

Text: Lisa Bäckman

Om Quality Innovation Award

Quality Innovation Award är en utmärkelse som årligen delas ut till verksamheter eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och med en utgångspunkt i ett klart identifierat kundbehov. Av avgörande vikt för att få utmärkelsen är nyhetsgrad, användbarhet, lärande, kundorientering och verkningsgrad.

Utmärkelsen är ett samarrangemang mellan kvalitetsinstituten i flera länder. Quality Innovation Award delas ut i ett 20-tal länder och ger innovationer uppmärksamhet samt möjlighet att jämföra sig över land- och branschgränser. För att vinna ska innovationerna bidra till att sprida kunskap, vara goda föredömen och inspirera andra innovatörer. Den internationella ceremonin hålls i Kazakstan under första kvartalet år 2023.

Domarkommittén i Sverige består av:

  • Lena Gustafsson – VD och grundare av Styrelsebalans
  • Jacob Hallencreutz – VD vid EPSI Rating Group
  • Jennie Björk – Associate Professor in Product Innovation - KTH
  • Mikael Rönnholm – VP Technology Business Development Koenigsegg Automotive AB

Domarkommittén stöttades i sitt arbete av Mikael Lindström, SIQ.

Har du en idé?

Har du en idé du vill utveckla eller ett spännande forskningsresultat som skulle kunna skapa nytta? Vi är alltid nyfikna på nya idéer från KTH!