Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Mikaelas garderob har 65 000 plagg

Mikaela Larsell Ayesa
Publicerad 2022-04-28

Hej Mikaela Larsell Ayesa! Du är KTH-alumn och en av grundarna till Hack Your Closet, en klädprenumerationstjänst som på bara tre år har fått över 3000 prenumeranter. Som student grundade du ditt första företag, AXXMA! Berätta mer!

Vad pluggade du på KTH?

- Jag läste en kandidat i Design och produktframtagning och sen en master i Integrerad produktutveckling med inriktning på cirkulär ekonomi. Jag tog examen 2019. 

Du är en av grundarna av Hack Your Closet, men som KTH-student jobbade du på en annan idé. Berätta mer om det!

En 3D-ritning av bordet Mikaela och Alice designade.
Tillsammans med sin klasskompis Alice Axelsson designade Mikaela Larsell Ayesa ett modulärt bord inom sitt kandidatarbete.

- Min kompis Alice Axelsson och jag designade ett modulärt bord under vårt kandidatarbete. Tanken var att det skulle kunna funka både som köksbord och arbetsplats med uttag och ljus, så att man slipper ha massor av sladdar i vägen.

Vad hände sen?

- När vårt kandidatarbete var färdigt var vi så nöjda med resultatet och tyckte att det var så kul att vi ville ta det vidare. Vi hade varit på föreläsningar med KTH Innovation och jag hade flera i min klass som utvecklat idéer tidigare. Jag tyckte att det var en cool del av KTH, men jag tänkte att man måste ha en jättebra idé för att ens börja.

Det är ganska vanligt att man tror att man behöver ha en ”jättebra” idé, eller ha kommit väldigt långt för att börja få stöd från KTH Innovation, men det enda som behövs är egentligen att man har en idé. Kände ni att er idé inte var ”bra” eller ”färdig” nog i början?

- Ja, precis. Vi var väldigt nyfikna på entreprenörskap och ville fortsätta utforska idén om bordet, men vi visste inte om den var bra nog. Vi kände också att vi inte kunde tillräckligt mycket för att ta kontakt med KTH Innovation. Vi trodde inte att vi skulle klara att bygga ett bolag utan att ha någon erfarenhet, men vi fick en affärsutvecklingscoach och sen kom vi in på förinkubatorprogrammet där vi också tog fram en prototyp.

- Vad vi möttes av i programmet var en hel grupp med drivna individer som vad på samma nivå som oss, och det gjorde det så mycket lättare och roligare att komma igång och utforska entreprenörskap tillsammans.

Till slut valde ni att inte gå vidare med AXXMA. Vad hände?

- Min medgrundare och jag kunde inte lägga lika mycket tid på att utveckla AXXMA, och det började skapa friktion mellan oss. Till slut kände vi att vi behövde välja mellan vår vänskap och att fortsätta driva bolaget, och då valde vi vänskapen. Det är ju något man lär sig när man kör för första gången och inte kan någonting. Nästa gång har man mer erfarenhet. Vi var väl också några år för tidiga, bordet hade varit perfekt under pandemin!

Några månader senare tog du examen från KTH och strax därefter fick du kontakt med din medgrundare Lisa Gautier. Hur började din resa med Hack Your Closet?

- Efter mina studier var jag så himla sugen på att fortsätta, antingen med en ny medgrundare eller börja från scratch med en ny idé. Jag en jobbannons för Hack Your Closet, och blev så taggad på att jobba med cirkulär ekonomi i praktiken.

- Lisa letade efter någon som hade pluggat logistik och hade 3-5 års erfarenhet, och jag hade ju inget av det. Jag sade till henne att om du vill ha någon med massor av erfarenhet så är det inte jag, men om du vill ha någon som kommer googla allt, läsa på och ställa massor av frågor så ska du välja mig. Det var nog den attityden hon behövde, för hon anställde mig och en månad senare klev jag också in som medgrundare.

Nu har ni 42 anställda och 65 000 plagg som snurrar runt bland era prenumeranter. Hur har ni kommit dit ni är idag?

En närbild på en person som packar en låda med plagg.
Hack Your Closets prenumeranter hyr fyra handplockade second-hand-plagg i månaden.

- Vi började med att lägga tre månader på att bygga upp allting, från hur vi skulle packa boxarna, styla kunder, hantera returer och tvätta. I början jobbade vi med långa Excelark för att veta vilken kund som haft vilket plagg, och vi tog hem alla kläder och tvättade dem.

- Nu har vi ett eget system för att hantera alla plagg. Vi har samarbeten med flera andra företag, som Airmee, som jag faktiskt träffade för första gången på en after work hos KTH Innovation. Vi jobbar också med flera klädmärken och tar över kläder de inte sålt, och med en second-hand aktör som säljer eller återvinner de kläder vi inte kan cirkulera längre.

- Vi ett team på 42 personer, med 26 heltidsanställda och vi har två ”dark closets”, en i Stockholm och en i Strasbourg där vi förvarar, tvättar och lagar våra kläder.

Hur jobbar ni med cirkuläritet?

- Alla beslut vi tar i företaget grundar sig på tron om att cirkulär ekonomi är rätt väg att gå. Till exempel valde vi en dyrare kartong som förpackning för att kunna återanvända denna flera gånger om. Vi valde även lokaler och partners som kunde garantera att varmluften från våra torktumlare kunde återanvändas till att värma våra kontor. Idag arbetar vi bara med plagg i gott skick som inte används tillräckligt mycket och som har mer att ge - inga nya kollektioner som syns i butik.

Lärde du dig något från tiden med AXXMA som du har med dig idag?

- Jag lärde mig att fråga om hjälp från folk som varit med om resan tidigare. Det är så värdefullt. Innan AXXMA och tiden på KTH Innovation tror jag inte att jag hade modet att fråga, men nu vet jag att alla i startupvärlden är så villiga att hjälpa till. Det tror jag skiljer sig från större bolag där man ser mycket konkurrens. I den här lilla världen är alla väldigt, väldigt hjälpsamma.

Kan du göra modeindustrin mer hållbar?

Har du en idé som kan göra modeindustrin mer hållbar? Då kan du vinna 50 000 i finansiering från KTH Innovation!

Vad är ditt råd till en KTH-student som har en idé, men kanske känner att den inte är bra nog?

- Din idé är aldrig perfekt i början. Om en idé suttit och gnagt länge i ditt huvud och du inte kan släppa den, då är det ju någonting som är bra med den. Sen kommer den utvecklas till något fantastiskt senare, men jag skulle säga hör av dig till KTH Innovation  så får du hjälp och kan ställa alla dina frågor. Det ska man göra oavsett om man tycker idén är bra eller inte! Det var så vi kände och gjorde med AXXMA.

Vad hände med det modulära bordet till slut?

Jag använder prototypen som köksbord!

Berättat för Lisa Bäckman

Om Mikaela Larsell Ayesa

Ålder: 26

Bor: Sundbyberg

Utbildning: Har en kandidat i Design och produktframtagning  och en master i Integrerad produktdesign  med inriktning på cirkulär ekonomi. Tog examen 2019. 

Gör: Medgrundare och COO på klädprenumerationstjänsten Hack Your Closet. Hack Your Closet tillhandahåller månadsprenumerationer på begagnade kläder handplockade av stylister. Kunderna får låna hem fyra plagg i en månad, med syftet att återanvändningssystemet ska öka livslängden på varje plagg. Enligt en artikel i Breakit har de hjälpt sina kunder sänka sina klädrelaterade utsläpp med 97%.  Hack Your Closet finns i Sverige och Frankrike. Mikaela grundade som KTH-student med stöd av KTH Innovation företaget AXXMA, som designade modulära bord.  

Favoritaffär för second hand-shopping: Min enorma Hack Your Closet garderob!

www.hackyourcloset.se