Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Rekordstort intresse för förinkubatorprogrammet: möt de 20 nya teamen

 Porträtt av Maja Åstrand och Simon Lilja
Ett av de 20 teamen i Batch 17 är Ifigenia, som grundats av KTH-studenterna Maja Åstrand och Simon Lilja. De vill förändra industristandarden att tvinga människor sova tillsammans med vägglöss som en del av bekämpningsprocessen.
Publicerad 2023-04-20

Tjugo nya, spännande startupprojekt går in i KTH Innovations förinkubatorprogram. Från kommunikationslösningar för individer med cerebral pares, till smarta högtalare och investeringsplattformar: möt Batch 17!

Fler ansökningar än någonsin tidigare kom in till Batch 17 - totalt 82 team konkurrerade om de 20 platserna i programmet. Medan vissa team söker in till programmet som första anhalt i KTH Innovations process, har andra en lång historia med oss. David Unnersjö-Jess hörde av sig för första gången redan 2016. Sju år senare är han och hans team Magnephy antagna till den sjuttonde batchen av förinkubatorn.

Hitta njursjukdomar tidigare

Porträtt av Robin Ebbestad och David Unnersjö-Jess
Robin Ebbestad och David Unnersjö-Jess är två av grundarna av Magnephy.

Magnephy sysslar med 3D-avbildning av njurar och utvecklar nya protokoll inom så kallad optisk vävnadspatologi, ett område där den tekniska utvecklingen gått framåt men implementeringen stått relativt still under de senaste 50 åren. Magnephy’s lösning innebär att kunden, exempelvis ett läkemedelsföretag, får tillgång till helt nya typer av biomarkörer framtagna med hjälp av AI, vilket gör det möjligt att fånga sjukdomar långt tidigare än idag och sätta exakta siffror på sjukdomsprocesser. Det är viktigt då cirka tio procent av befolkningen lider av kronisk njursjukdom, vilket hittills varit svårbehandlat.

Teamet består förutom David av Robin Ebbestad, Hans Blom och Arash Fatehi. Robin, som delar sin tid mellan att doktorera och arbeta som läkare, är det nyaste tillskottet:

— Jag har varit intresserad av njurmedicin sedan många år tillbaka och när jag kom in i Davids forskarlag såg jag genast vilken enorm potential det skulle finnas i att ta de här innovationerna till marknaden. Nu har vi dialog med vår första potentiella kund och tajmingen är perfekt för oss att växla upp kommersialiseringsprocessen.

David lägger till:
— Jag har fått mycket hjälp av KTH Innovation genom åren, med allt från patent till marknadsundersökningar, men det har gått långsamt då fokus legat främst på min forskning. Nu har vi ett starkt team på plats och en tydlig efterfrågan från marknaden, så det blir väldigt spännande att gå in i en mer intensiv process. Jag ser också mycket fram emot att utbyta erfarenheter med alla de andra teamen i programmet!

Starten på ett år av utveckling

Ungefär 10% av de över 300 idéer som KTH Innovation stöttar vid varje given tidpunkt går in i förinkubatorprogrammet. Under tolv månader blir deltagarna en del av en stöttande community som träffas över lunch en gång i veckan för att ta del av workshops inom alla olika aspekter av innovationsutveckling, från sälj och marknadsföring till hantering av avtal eller hur man säkrar finansiering. Dessutom får de tillgång till KTH Innovations lokaler, med arbetsplatser, mötesrum, inspelningsstudio och ett stort kök med kaffe. Om ett år kommer teamen i Batch 17 visa upp sin utveckling vid Demo Day. Kom ihåg var ni såg dem först!

Vad händer med de 62 team som inte blev antagna till programmet?

Alla som söker till förinkubatorprogrammet kommer även fortsättningsvis att få stöd från KTH Innovation, inklusive tillgång till en affärsutvecklingscoach. Kanske är några av teamen redo att söka till förinkubatorprogrammet om ett halvår, då vi tar in 20 nya team i Batch 18. Har du en idé som du vill utveckla? Du behöver aldrig ansöka för att komma igång! Om du är student, forskare eller anställd på KTH, klicka här !

Text: Hannes Eder Öhrström & Lisa Bäckman

Här är Batch 17

Atonemo

Ge din högtalare en ny hjärna. Atonemo  skapar nya möjligheter för uppkoppling av högtalare genom att tillhandahålla hårdvara som låter dig koppla ihop flera tillsammans, oavsett märke, årsmodell eller interface. Företaget utvecklar även annan ljudrelaterad hårdvara och allt kopplas samman genom en app och en smart assistent.

BeatRoot

Vi utvecklar verktyg och teknik för att sudda ut gränsen mellan lyssnare och skapare av musik. Lyssna, skapa, samarbeta och dela musik fritt och rättvist med .  

DiVRsion

En interaktiv programvara i Virtual Reality vars berättelse följer ett vaccinationsförfarande för att lindra rädsla för nålar. DiVRsion  är integrerat med sjukvårdens arbetsflöde.

Hälsopedagogerna

 vill främja en hälsosammare livsstil med hjälp av AI och maskininlärning. Via en algoritm vill de skapa individuella hälsoplaner och erbjuda ett coachande stöd som är personligt anpassat för att förebygga ohälsa.

Ifigenia

Ifigenia  gör det möjligt för både individer och fastighetsägare att undkomma industristandarden att tvinga människor sova tillsammans med vägglöss som en del av bekämpningsprocessen. 

Just Booch

Just Booch  introducerar Europa till hård Kombucha-revolutionen. Just Booch ger dig en uppfriskande och hälsosam buzz. 

Magnephy

Optisk 3D-patologi för njurar. Magnephy tillhandahåller mikroskopiservice och analys för snabb, automatiserad och kvantitativ 3D-vävnadspatologi för läkemedelsutveckling och diagnostik.

MeetYu

Dina minnen är en viktig del av din historia. MeetYu  är här för att hjälpa dig fånga och berätta den historien.

Rounded News

Rounded News  hjälper dig att förstå världen omkring dig genom att visa dig nyheter som du bryr dig om med åsikter du missat. Vi hjälper dig att bli den bäst informerade personen i rummet.

SAGA

SAGA  är en plattform specifikt utvecklad för att hjälpa företag att säkerställa att all säkerhetsutrustning är i brukbart skick den dagen olyckan är framme. 

SAM

använder anknutna tjänster för att optimera tillgångar.  

Scholaro

Scholaro  demokratiserar högre utbildning för alla genom att tillhandahålla en maskininlärningsbaserad, digital plattform för stipendiecoachning.

STAC

Med en databasplattform där den nödvändiga informationen är centraliserad och ansökan automatiserad vill  skapa en enkel utbytesupplevelse för universitet och studenter över hela världen.

Streamparking

Glöm stel prissättning för parkering! s nya lösning ger dig dynamisk prissättning som anpassar sig efter utbud och efterfrågan. Spara tid och resurser genom att parkera med oss. 

Studycafe

Studycafe  är en lärplattform där studenter kan studera ensamma, med vänner eller hitta nya människor att studera med. Fastnat på en uppgift? Lärarna är bara ett klick bort! 

Wave

Wave  är en allt-i-ett-lösning för invivider med cerebral pares som gör att de kan kommunicera på språng med hjälp av handgester och AR-glasögon.

WindMotors

WindMotors  ska implementera vertikala vindkraftverk mellan de två körriktningarna på motorvägen och eventuellt vid tågräls.

WODPacer

WODPacer  hjälper varje fitnessidrottare att uppnå sin fulla potential genom personliga insikter som annars bara skulle vara tillgängliga för elitidrottare. Med hjälp av en enda sensor och vår maskininlärningsteknik spårar vi dina rörelser och mäter din träningstakt och intensitet live.

YourWayHome

YourWayHome  är ett nytt sätt att göra nattliga resor mer överkomliga, säkra och bekväma för kvinnor och könsminoriteter.  

Om KTH Innovations förinkubatorprogram

KTH Innovations förinkubatorprogram är ett 12-månaders program för lovande startup-projekt från KTH. Vi välkomnar nya team in i programmet två gånger per år. Runt 10% av alla idéer som KTH Innovation stöttar går förinkubatorprogrammet.

Förutom affärsutvecklingsstöd från KTH Innovation får teamen i programmet tillgång till kontor och mötesrum hos KTH Innovation på Teknikringen 1. Varje vecka träffas de över lunch och tar del av ett skräddarsytt workshop-program.

De får också tillgång till vårt makerspace och produktionsstudio. Tillsammans med programmets över 250 alumniprojekt bildar de en stöttande community, som växer och utvecklas tillsammans. 

Deltagare i programmet får också en möjlighet att få en erfaren extern mentor via KTH Innovations mentorsprogram, och att pitcha för 250 000 kronor i investering från KTH Holding.