Till innehåll på sidan

Sjutton nya team tar plats i KTH Innovations förinkubatorprogram

Kollage av selfies på teamen i Batch 12
Publicerad 2020-11-13

KTH Innovation tar in sjutton nya team i förinkubatorprogrammet, programmet där framgångar som Airmee, Challengermode och Degoo börjat sin resa. Bland idéerna finns förutom avancerad teknik för AI och 3D-printning horsetechappen Horsera grundad tvillingarna Mathilda och Amanda Hammarström kända från serien Familjen Hammarström på SVT.

Selfie på Therese Jonsson, Mathilda Hammarström och Amanda Hammarström vid ett bord.
Horsera-teamet Therese Jonsson, Mathilda Hammarström och Amanda Hammarström.

Amanda och Mathilda Hammarström har slagit sig ihop med KTH-studenten Therese Jonsson för att grunda Horsera, ett socialt nätverk för hästsporten som ska ge hästar en digital identitet. Hästsporten är Sveriges andra största sport bland ungdomar och sporten omsätter 72 miljarder om året enligt Hästnäringens Nationella Stiftelse.

- Vi ser fram emot att komma in på ett program som skapat framgång förut, säger Mathilda Hammarström. Vi har tänkt på den här idén länge, men i programmet kommer vi behöva fatta beslut och exekvera.

Många framgångsrika alumner

De sjutton nya teamen i programmet är i gott sällskap. Över 200 team har gått igenom programmet och bland alumnerna finns gott om framgångsrika bolag. Ett exempel är molnlagringsföretaget Degoo , som precis nådde 100 miljoner användare. Bland de senare finns också spacetech-startupen porkchop , som grundades 2019 av KTH-studenter. Teamet gör sig nu redo för att skicka upp sin teknik för styrning av nanosatelliter i rymden i början av 2021.

- Det finns en otrolig bredd på KTH. I programmet möts forskare om utvecklat riktigt avancerad teknik med studenter med innovativa idéer. I det mötet uppstår kreativitet och nya tankegångar. Vi är stolta över att 80% av teamen i programmet framgångsrikt når marknaden, säger Viktor Olsson, Programansvarig på KTH Innovation.

Ett år till marknaden

KTH Innovation stöttar studenter, forskare och anställda på KTH i att utveckla en idé eller kommersialisera forskning med ursprung i lärosätet. KTH Innovations affärsutvecklingscoacher träffar över 350 team med nya idéer varje år. Av dessa tas runt 30 per år in på förinkubatorprogrammet, där de stöttas för att nå marknaden inom ett år.

Teamen som antas till KTH Innovations förinkubatorprogram  får extra stöd kring affärsutveckling, att söka finansiering och att rekrytera medarbetare. Dessutom får de gratis kontorsplats i KTH Innovations lokaler på KTH Campus i Stockholm. Alla team som tar sig till programmets sista fas får också pitcha för en investering om 250 000 kronor från KTH Holding AB. 

De 3D-printar glas

Gruppbild på Mobula-teamet i labbmiljö
KTH-forskarna Michael Fokine, Chunxin Liu och Taras Oriekhov har grundat Mobula, som 3D-printar glas.

Ett annat av teamen som antagits till programmet är Mobula, som grundats av en grupp forskare inom Laserfysik på KTH. Mobula har utvecklat en lösning för att 3D-printa glas, något som tidigare inte varit möjligt eftersom glas smälter vid höga temperaturer. Med hjälp av laserteknik har teamet byggt en 3D-printer som är snabb, prisvärd och energieffektiv.

- Teamen i programmen är en stor grupp människor med många olika historier och kunskaper säger Michael Fokine, forskare på KTH och grundare av Mobula. Att komma in på programmet blir en energikick för hela teamet.

Fakta: Här är alla som antagits till programmet

Aerit

Snabb, miljövänlig och pålitlig sistamilen-leverans med självstyrande drönare.

Alpha Dimensions

Alpha Dimensions har utvecklat en innovativ 3d-printningsteknik, baserad på

Porträtt av Karthikesh G.L
Karthikesh G.L är en av grundarna av Alpha Dimensions

filamentextrudering. Tekniken möjliggör skapandet av solida metallkomponenter snabbare och billigare än tidigare. 

Busybee

Busybee kontrollerar och analyserar beläggning i realtid. De hjälper till att skapa en bättre upplevelse för slutanvändaren och att se till att besökare följer regler för social distansering.

Choicer

Choicer gör marknadsundersökningar underhållande. Fler svar ger företag en bättre förståelse för vad kunder vill ha.

CommuteSaver

CommuteSaver ger dig information om hur mycket koldioxidutsläpp du sparar när du åker kommunalt eller väljer miljövänliga transportmedel.

Devten

Devten ersätter dagens process för att rekrytera utvecklare. Genom att kvantifiera utvecklares kunskap kan de på ett effektivt sätt matcha dem med företag.

DYAMO

DYAMO är ett verktyg som motiverar, inspirerar och underlättar för elever genom att knyta dem till en noggrant utvald mentor. DYAMO samlar och förmedlar förståelse, välmående och kunskap.

Enunity

Enunity är mobilappen om hjälper butikspersonalen att planera-, utföra- och analysera sina arbetsuppgifter med hjälp av data.

FinSetim

Tillhandahåller flerspråkig sentimentanalys för finansiell data.

Horsera

Det är dags att gå in i en ny era och låta hästar ha sin egen digitala identitet. Gör dig redo för Horsera – hästsportens sociala nätverk.

Mainly AI

Accelererar och demokratiserar introduktionen av AI genom säker och sekretessbevarande delning av insikter – på dina villkor.

Mobula

Mobula är världens första företag för tillgänglig 3D-printning av glas. Forma transparent glas på ett snabbt, billigt och energieffektivt sätt.

Modernera

Modernera gör det enkelt att automatisera och dela expertis. Vår vision är att transformera sättet som kunskap delas och att göra expertis mer lättillgängligt.

Selfie på Leyla Ali Dholey och Kristina Stojanovic
Leyla Ali Dholey och Kristina Stojanovic är två av grundarna av fertilitetsguiden Ovulai

Ovulai

Ovulai är en individanpassad fertilitetsguide anpassad till dina unika kropp, cykel och dagliga liv.

Propida

Propida är en B2B plattform som digitaliserar flödet mellan fastighetsägare och de leverantörer som ger service åt fastigheterna.

Shmarket

Gör en djupdykning i den svenska bostadsmarknaden och få djupare insikter genom att se data från olika synvinklar.

WoodChain

Woodchain vill förbättra och öka transparensen i spårnings- och certifieringsprocesser i skogsbaserade leverantörskedjor genom att använda blockkedjeteknik.

Läs mer om teamen i Batch 12

Text: Lisa Bäckman

Har du en idé?

Är du student, forskare eller anställd på KTH med en idé du vill utveckla eller ett forskningsresultat du tror kan skapa nytta? Det första steget är att ta kontakt med oss!