Till innehåll på sidan

Tjugo team går in i KTH Innovations förinkubatorprogram

collage av teambilder
Publicerad 2021-11-23

Från eldrivna båtar till sparappar för ungdomar – här är de tjugo teamen i Batch 14!

Varje år får hundratals projekt stöd av KTH Innovation. Två gånger per år går en utvald grupp motiverade och drivna team in i KTH Innovations förinkubatorprogram, där de får extra support för att utveckla sina idéer. Målet är att efter ett år ha en produkt eller tjänst på marknaden. Bland programmets över 200 alumner finns framgångsrika företag som Airmee, SuperAnnotate och Manomotion.

Nya lösningar för eldrivna båtar

Nicolas Honeth, Ivan Stenius och Peter Kjellqvist
Nicolas Honeth, Ivan Stenius och Peter Kjellqvist utvecklar framtidens eldrivna båtar.

KTH-forskarna Nicolas Honeth och Ivan Stenius har slagit sig ihop med Peter Kjellqvist, en KTH-alumn med många års erfarenhet från industrin. Tillsammans ska de utveckla självstabiliserande, eldrivna system för bärplansbåtar.

- Vi har forskat i fem år och nu har vi kommit så pass långt med tekniken så det är läge att börja tänka på kommersialisering på riktigt, säger Nicolas Honeth. Det här programmet är en fantastisk miljö för att kunna lära sig av varandra.

Vetenskap och konst

I KTH:s logotyp finns orden ”Vetenskap och konst”, något som speglas bland idéerna i Batch 14. Här finns avancerade, forskningsbaserade lösningar för att eldrivna båtar och laserteknik, men också kreativa produkter som skapar interaktion mellan ljus och ljud, och plattformar för att koppla ihop professionella musiker.

En av programmet styrkor är den stora blandningen av människor. Bland deltagarna hittar vi studenter från KTH, SU, Karolinska och Södertörn och KTH-forskare mellan professor- och doktorandnivå. Grundarna kommer från länder som Sverige, Indien, Tyskland, och Indonesien. Vissa har stor erfarenhet av affärsutveckling medan andra utvecklar en idé för första gången.

- Jag älskar mångfalden, säger Suranjan Ram Ottikkutti, doktorand på ITM-skolan och grundare av Spektrer. Inte bara i var folk kommer ifrån och vad de gör men också vilken sorts idéer de har.

Ett intensivt år

Rebecca Rahel Schmid
Rebecca Rahel Schmid är en av grundarna av Bis, en plattform som ska hitta ersättare för professionella musiker inom klassisk orkestermusik.

Under ett år kommer de träffas varje onsdag för att diskutera frågor kring affärsutveckling, kommunikation, sälj och mycket mer. Deltagarna får plats i KTH Innovations co-workingspace på Teknikringen 1, tillgång till makerspace, produktionsstudio och erbjudanden från partners. Mot slutet av programmet finns möjlighet att pitcha för en investering från KTH Holding.

- Jag ser fram emot att dela resan med de andra deltagarna. Att lära känna dem och stötta varandra i både framgångar och misstag, säger Rebecca Rahel Schmidt, KTH-student och grundare av Bis.

Här är teamen i Batch 14!

ABConnect

Skapar flexibla och sömlösa nätverkslösningar för nästa generations svärmintelligens för robots och IoT-system.

Biosfär

Vi gör engagerande upplevelserum för äldre personer som lider av demens så att de kan välja och dela sina favoritmiljöer och -aktiviteter. Det kan vara undervattensterapi, ett husbygge eller att anordna en fest, till exempel.

Bis

En digital plattform för att hitta ersättare för professionella musiker inom klassisk orkestermusik. Tänk LinkedIn eller Tinder för musiker.

nlankt

blankt demokratiserar konst genom att först och främst erbjuda en plattform för konstskapande.

COSE

I COSE designar vi framtidens sociala nätverk. Genom att blanda mänsklig och artificiell intelligens har vi upptäckt en ny och human "Community-modell".

Dialog

dialog gör intensiv afasi-rehabilitering tillgänglig för varje patient.

E POSITIVE

Vår ambition är att skapa ett hållbart och förnybart ekosystem för batterier.

Krona

Hjälper millenials att investera - utan oro.

Impact.io

Hållbar bokföring och rapportering på ett enkelt sätt! Vi hjälper SME:er att följa regler med våra tydliga och enkla rapportmallar samtidigt som de lär sig hur de kan minska sitt klimatavtryck.

IntelliGraph

En plattform som hjälper dataanalytiker och patologer att bygga DP dataset och utvärdera hur de kan användas i träningen av ML-modeller för medicinsk diagnostik.

Next Generation Marine Hydrofoils

Introducerar en ny era av hållbar marintransport med självstabiliserande, eldrivna system för bärplansbåtar med en hastighet, räckvidd och komfort utöver vad som är möjligt idag. 

Nordic Forestry Automation

AI och automation för hållbar skogsindustri

Riedia

Snabba, faktakontrollerade nyheter utanför åsiktskorridoren

Scatterin

Vi hjälper industrin att använda världens mest kraftfulla mikroskop och gör det möjligt att skapa kunskapsdrivna innovationer inom material och process. 

Sparly

Sparly är en app för finansiell fitness där unga vuxna kan bygga en hållbar privatekonomi med hjälp av budgeteringsverktyg, utbildning och klimatkunskap.

Spektrer

Inom musikindustrin saknas teknologi för att producera musikreaktiva illuminationer i realtid vid konserter. Spektrers mål är att lösa detta genom innovativa mjukvarualgoritmer för dynamiska ljus som baseras på den amplituden av individuella frekvensbanden hos ljud. Spektrer kombinerar state-of-the-art hårdvara och mjukvara för att åstadkomma bästa möjliga upplevelse.

Terran

Främja vetenskapen genom att koppla ihop forskare och visualisera forskning.

Svenska Laserfabriken

Vi erbjuder kompletta lösningar för att ändra våglängden på din laser. Det betyder att en infraröd laser, till exempel, lätt kan konverteras till en UV-laser. 

ZONE OUT

Processorienterad plattform för konstterapi.

Vattir

Vattir är en molntjänst som kopplar upp bondgården. Vår ambition är att skapa förutsättningar för framtidens uppkopplade bondgård där all funktionalitet och data för övervakning, kontroll och automatisering finns tillgängligt på ett och samma ställe.

Alla team i KTH Innovations förinkubatorprogram.

Text: Lisa Bäckman

KTH Innovations förinkubatorprogram

KTH Innovations förinkubatorprogram är ett 12-månaders program för lovande startup-projekt från KTH. 

30-40 av de runt 300 team som KTH Innovation stöttar årligen tas in i programmet, där de får extra stöd, kontorsplats och blir en del av en stöttande community.