Till innehåll på sidan

Tunga namn ska utse innovationspristagare

Collage av porträtt av priskommittén.
De som tar plats i kommittén 2021 är KTH:s rektor Sigbritt Karlsson, investeraren Klaus Hommels, KTH-alumnen Paulina Modlitba, affärsängeln Jane Walerud och KTH-professor Stefan Ståhl.
KTH
Publicerad 2021-03-08

Ledande investerare, KTH:s rektor, en professor med sju bolag i bagaget, och nytänkande KTH-alumner utgör priskommittén som i juni ska utse den första mottagaren av KTH Innovation Award, ett pris som ska uppmärksamma personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle.

I februari lanserades KTH Innovation Award efter donationer från Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor på KTH. Priset ska hylla de som med kreativitet, uthållighet och mod tagit sig an stora utmaningar. Läs mer: Nytt innovationspris hyllar entreprenören som tar sig an stora utmaningar.

Nomineringsperioden är öppen till den 15 april och i juni ska priskommitténs arbete vara klart. Förutom äran får mottagaren 500 000 kronor. Priskommitténs fem medlemmar har tillsammans mångsidig erfarenhet från forskning, innovation och startups.

Ser fram emot mångfald av nomineringar

KTH:s rektor Sigbritt Karlsson är en av fem som tar plats i priskommittén. Sigbritt Karlsson har sin akademiska bakgrund från KTH och är civilingenjör i kemiteknik med inriktning bioteknik och professor i polymerteknologi med inriktning de polymera materialens tekniska miljöinteraktion. Hon har tidigare varit rektor på Högskolan i Skövde.

- Vi vet att våra forskare och studenter gör stort avtryck i världen, och det ska bli spännande att se fler exempel på hur de har bidragit. Vi ser fram emot att avslöja den första mottagaren i juni och innan dess hoppas vi på att få in en mångfald av nomineringar, säger Sigbritt Karlsson.

Ta sig an stora utmaningar viktigare än någonsin

Även Paulina Modlitba är alumn från KTH och har dessutom en examen från MIT. Hon är medlem i KTH Alumni Advisory Board och år 2018 blev hon utsedd till årets alumn vid KTH. Sedan sju år tillbaka är hon konsult inom innovation och driver bolaget We Should Be Friends. Hon är också med och driver konferenserna Gather och Women In Tech Sweden.

- Att stötta och uppmärksamma entreprenörer som vågat ta sig an de stora utmaningarna är så oerhört betydelsefullt i tider som dessa, när planeten behöver oss som mest. Jag hoppas att KTH Innovation Award uppmuntrar fler, ingenjörer och andra, att välja den vägen och bli en del i att forma en mer hållbar och smart värld.

De bidrar med investerarperspektivet

I kommittén ingår också Jane Walerud, som är välkänd inom Stockholms innovationsekosystem och har nära band till KTH. Hon är alumn från Stanford University och hedersdoktor vid KTH. Hon har grundat flera teknikbolag och är idag en av Sveriges främsta affärsänglar och investerare genom det familjeägda bolaget Walerud Ventures. Hon har bland annat investerat i Tobii Technologies, Klarna och Lensway.

Klaus Hommels bidrar med ett internationellt perspektiv. Han är doktor inom finansiering och en av Europas mest framgångsrika affärsänglar och investerare. Han har bevisad näsa för att hitta företag med hög potential.

- Jag är glad att kunna stötta initiativet KTH Innovation Award, säger Klaus Hommels. Det är viktigare än någonsin att vår kontinent kan bygga och finansiera viktiga plattformar och produkter i olika sektorer, som hälsa, media, opinionsbyggande, betalningslösningar och mycket annat. Det är just sådana här initiativ, med stöd av framstående universitet och erfarna entreprenörer som kommer hjälpa oss att ta oss dit.

Hommels är grundare och styrelseordförande för riskkapitalfonden Lakestar som har kontor i Zürich, Berlin, London, New York och Hongkong. Han var en av de första investerarna ibland annat Spotify, Facebook, Airbnb och King.

Forskaren som grundat sju bolag

Den femte medlemmen, Stefan Ståhl har under sin karriär grundat sju bolag baserade på forskning. Han är professor inom molekylär bioteknik och är proprefekt på institutionen för proteinvetenskap vid KTH Skolan för kemi, bioteknik och hälsa. Han är också styrelseordförande i KTH Holding AB.

Nominera till KTH Innovation Award

Nomineringen är öppen till den 15 april, 2021. Vem som helst kan nominera och det går också att nominera sig själv. Läs mer och nominera till KTH Innovation Award .