Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH-startupen som halverar din pluggtid

Teamet bakom Kollin
Publicerad 2019-08-29

Har du någonsin skjutit upp tentaplugget för länge och legat sömnlös som resultat? Kollin, en startup grundad av KTH-studenter, är här för att sätta stopp för dina bekymmer.

För några år sedan började två personer på KTH att på varsitt håll jobba på samma uppgift: att hjälpa studenter genom svåra och stressiga tentaperioder. 

Kristofer Espinosa pluggade företagsekonomi i Montreal. En tenta närmade sig och eftersom han inte börjat plugga i tid började stressen smyga sig på. Som tur var snubblade han över en intensivkurs, som på åtta timmar gav honom all information han behövde för att lyckas säkra ett A. Tillbaka i Sverige och ett år in på programmet Industriell Ekonomi på KTH började Kristofer organisera intensivkurser för KTH-studenter och lanserade samtidigt första versionen av det som skulle bli Kollin, som då inte var mycket mer än några kalkylark på Google.

- Jag tog en paus med intensivkurserna när jag åkte på utbyte i Mexiko, men när jag kom tillbaka märkte jag att folk fortfarande använde mina rudimentära kalkylark. Jag tyckte synd om dem och bestämde mig för att utveckla en mer användarvänlig sida.

Tâm Vũ flyttade till Sverige från Vietnam 2007, och började sin bana på KTH med att ta en Civilingenjörs- och Lärarexamen med inriktning på matte och fysik. Med en passion för undervisning har han blivit något av en legend bland KTH-studenter som vill ha hjälp med matten. Tâm driver Facebook-gruppen Två wurrar med Tâm, som har nästan 4500 medlemmar, och har under sina åtta år på KTH undervisat på alla 18 civilingenjörsprogram.

- Jag känner för undervisning som man gör när man tagit den första biten ur en Aladdinask, eller sett ett avsnitt av en riktigt bra serie på Netflix, säger Tâm. Jag vill bara ha mer.

Kristofer gick med i Tâms Facebook-grupp och märkte snart att Tâm rekommenderat hans sida till gruppens medlemmar. Kristoffer hörde av sig och föreslog att de skulle slå sig ihop, och de förstod snart att de delade samma ambition: att göra pluggandet mindre stressigt, mer effektivt, och kanske viktigast av allt, roligare.

Tâm beskriver det vanliga sättet att plugga till en tenta:

- Hitta 30 gamla tentor och ladda ned dem, vilket ger dig ungefär 250 uppgifter att lösa. Börja med tenta nummer ett, och ge dig på den en fråga i taget. Fastna på uppgift ett, leta efter en formel i en tjock bok, googla utan att hitta något av värde, eller tre olika svar. Gå tillbaka till uppgiften efter 40 minuters läsande och inse att du fortfarande inte riktigt förstår hur du ska lösa den. Upprepa. Mot slutet av dagen har du som mest kommit igenom två tentor på det här sättet. Det kan inte vara den bästa metoden att plugga på.

Kollin löser problemet genom att sortera tidigare tentor baserat på ämne och svårighetsgrad. Indexeringen hjälper dig att börja med den lättaste uppgiften och jobba dig upp till den svåraste nivån. Kurserna delas upp i små, lättsmälta bitar av kunskap, där du kan testa dig själv och följa din utveckling.

Poängen är att uppnå ett tillstånd av ”flow”. Du vet, när du är så engagerad i en uppgift att du tappar all uppfattning om tid och rum. Tillståndet uppstår när du lyckas matcha svårigheten i utmaningen framför dig med din egen kunskapsnivå. Du vet att du klarar av uppgiften och du får direkt feedback på dina framsteg. Det är lärandets heliga gral.

Kollin närmar sig nu 5000 användare, och feedbacken från studenterna har varit fantastisk.

- Vissa studenter har berättat att de halverat sin pluggtid. Andra som varit oroliga för att inte få sin examen eftersom de gång på gång kuggat en kurs, har äntligen klarat den med hjälp av vårt verktyg. Våra användares tacksamhet är den bästa feedbacken vi kan få, säger Tâm.

I september 2018 var Kollin ett av de 15 startup-projekt som antogs till KTH Innovations förinkubatorprogram. Teamets tredje grundpelare, Adnan Jamil har kodat hemsidor sedan han var 13. De flyttade tillsammans in i KTH Innovations lokaler och gjorde sig redo att spendera ett år på att utveckla Kollin. 

- Programmet är jättebra, säger Kristofer. Innan träffades vi i en källare som inte ens hade wifi. Att få kontorsplats på campus har gjort att vi kunnat ses regelbundet, bli mer professionella och växa vårt team. Det har gjort hela skillnaden.

Vem som helst på KTH som vill utveckla en idé kan få hjälp av KTH Innovation, men de som är med i förinkubatorprogrammet har fördelen att dela kontor med KTH Innovations team, vilket innebär att stöd och råd hela tiden finns inom räckhåll. Kristofer nämner stödet från KTH Innovations jurist Lenakim Arctaedius, och teamets affärsutvecklingscoach Gustav Notander, som har hjälpt Kollin lösa upp många knutar längs vägen. Till andra KTH-studenter som funderar på att utveckla en idé säger Kristofer:

- Sverige är en perfekt plats för att starta ett projekt. Om du är den evigt otillfredsställda typen som ser problem att lösa överallt, så ta chansen att testa när du är student. Du är omgiven av talang, du har mer tid över från studierna än du vill erkänna, och du riskerar ingenting.

Tâm lägger till:

- Jag är ingen entreprenör, men alla måste inte bli VD eller projektledare. Om du är en KTH-students som vill förändra världen kan du bidra på många sätt. Allas kunskaper är värdefulla, du behöver bara börja.

Kollin går ur KTH Innovations förinkubatorprogram i oktober. Då hoppas teamet ha expanderat till fem nya skolor. Efter det väntar resten av Europa och efter det, världen. Följ deras utveckling på kollin.io.

Kollin

Kollin hjälper universitetsstudenter genom tuffa tentaperioder genom att sortera tidigare tentafrågor baserat på svårighetsgrad och ämne. .

Har du en egen idé du vill satsa extra på under ett år? Sök till Batch 10 innan den 4 september, 2019! Följ denna länk för att starta din ansökan!

Team: Kristofer Espinosa (projektledare), Adnan Jamil (fullstack-utvecklare), Tâm Vũ (innehållsansvarig), Nicolas Jonason (ingenjör inom maskininlärning) och Martin Paraszczak (affärsutvecklare).

Tidigare medarbetare: Alexandre Grauby (front-end), Michael Wink (back end) Daniele Spaccapeli (UX-design), Ziling Li (grafisk design), Minal Jadeja (varumärkesstrateg) och Johanna Simfors (community-ansvarig).

Hemsida: www.kollin.io

Visste du att: Kollin välkomnar nya teammedlemmar från hela världen. Hittills har personer från nio nationaliteter jobbat med Kollin.