Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lägesrapport från KTH Innovations förinkubatorprogram

Thibault Helle och Ramtin Mass från Labtrino. Labtrino är med i Batch 6 i förinkubatorprorammet. De tar fram en smart vattenmätare som ökar medvetenheten kring vattenförbrukning.
Publicerad 2018-08-17

I KTH Innovations lokaler är det full fart. Ett team skriver på en pressrelease för att lansera sin nya produkt, några har ett möte med en potentiell investerare, och ett tredje håller en demo för möjliga kunder. I köket dricks det kaffe och diskuteras affärsmodeller och i korridoren tar några en match vid pingisbordet. Följ med in i KTH Innovations förinkubatorprogram!

Sara Danielsson betar av inkorgen. Sara är medgrundare av ZIFRO, ett läromedel för programmering i högstadiet. Zifro är med i Batch 7 i förinkubatorprogrammet.

Trots en rekordvarm sommar där de flesta har spenderat all vaken tid på stranden har det varit full fart på KTH Innovation under sommaren. Här sitter nämligen teamen i KTH Innovations förinkubatorprogram och jobbar på att utveckla sina startups, och när det gäller att starta sitt eget företag så låter dessa ambitiösa entreprenörer ingen tid gå till spillo.  

De första stegen

I KTH Innovations förinkubatorprogram deltar startups som har kommit ett eller två steg på vägen från idé till innovation, men inte nödvändigtvis särskilt så mycket längre än så. Har man en vilja att satsa lite extra, och har börjat fila på tekniken bakom innovationen är förinkubatorn ett perfekt sätt att accelerera sin utveckling. I den tidiga fasen handlar arbetet till stor del om att avgöra hur man ska utveckla sin idé och att få alla pusselbitar som behövs på plats. Det kan handla om att bygga sitt team, få fram en första prototyp, att testa responsen från marknaden eller skissa på en möjlig affärsmodell.

Över 130 startups har hittills gått igenom KTH Innovations förinkubatorprogram, där de under ett år får extra affärsutvecklingsstöd, delta i workshops för att utveckla sina startups och sig själva som entreprenörer, och dessutom får tillgång till kontorsplats centralt på campus tillsammans med de andra antagna.

Utöver de andra bolagen i programmet så delar deltagarna också lokaler med KTH Innovations personal på Campus. Det gör det lätt att få svar på en fråga om ett avtal, en kommentar på sin pressrelease eller att få bolla en snabb fråga med sin affärsutvecklingscoach. Dessutom finns det fri tillgång på kaffe och ett pingisbord för den som behöver en paus.

Vikten av en mötesplats

Att få tillgång till en fysisk mötesplats kan låta enkelt, men är faktiskt ofta en avgörande faktor i en startups framgång, och är något som många av de som gått genom processen ofta nämner som viktigast. Att kunna ta emot ett möte, veta var teamet ska träffas, och utbyta erfarenheter med andra förenklar vardagen.

Pingisbordet väntar på nästa match

- Att ha en plats där allt fokus ligger på arbetet med sin startup gör att utvecklingen verkligen kan ta fart, säger Nicole Forsberg, Program- och Communityansvarig på KTH Innovation. För de som forskar på KTH blir det särskilt viktigt, eftersom det också underlättar hur de kan skilja på sin egen forskning under arbetstid på KTH och sitt individuella kommersialiseringsprojekt.

Många gör samma misstag

Ett vanligt fel som många gör i den tidiga utvecklingsfasen är att sitta själva och fundera över vad man tror är den perfekt lösningen på ett problem, för att sedan många timmar senare inse att den är långt ifrån vad kunderna faktiskt vill ha och behöver. Att då kunna dela kontor med andra som går igenom samma process blir både inspirerande och en buffert mot att upprepa samma misstag.

I juli är KTH i stort sett tomt på folk, men i programmet har flera bolag jobbat på hela sommaren. Ett av dem är asqill, som deltog i Batch 5 i förinkubatorprogrammet. asqill är en KTH-startup som vill ge studenter de verktyg de behöver för att säkra ett toppjobb efter sina studier.

- Tillgängligheten och närheten till KTH Innovation har varit avgörande för mig för att kunna förverkliga mina visioner på sidan av studierna, säger Filip Hildebrandt, VD för asqill. Om du funderar på att söka till KTH Innovations förinkubatorprogram så finns det ingen anledning att inte göra det! Det är en lärandemiljö full av roliga och inspirerande människor.

På frågan om hur det har varit på kontoret under sommaren svarar Filip med ett ord:

- Varmt!