Till innehåll på sidan

Möt KTH-spinoffen som siktar på Hollywood

Mirko Lempert och Simon Alexanderson ligger bakom Monocular.
Publicerad 2019-08-30

Ett samarbete mellan forskare på KTH och Stockholms Konstnärliga högskola ger filmmakare nya möjligheter att skapa snyggare scener.

Tänk dig att du ska spela in en film på Stureplan i Stockholm. Det är fullt av folk, du har ont om tid, och dessutom utspelar sig filmen för 80 år sedan. Du måste redan innan du kommer till platsen veta var du ska placera dina kameror, skådespelare och statister, och dessutom vilka byggnader som fanns och vad som måste bort. Exemplet kommer från Simon Alexanderson och Mirko Lempert, teamet bakom forskningsbaserade KTH-spinoffen Monocular, ett verktyg som ger filmskaparen en tydligare bild av sin idé innan de går till inspelning. 

Storyboards, eller bildmanus, tas fram innan en filminspelning, så att filmskaparna kan förbereda var de ska placera kameror, skådespelare och statister för att scenen ska bli så bra som möjligt. I Hollywood gör man ofta avancerade, animerade förlagor till filmer, men i Sverige har man sällan budget till det. Men traditionella bildmanus räcker ofta inte till när scenerna blir längre och mer komplicerade.

Simon Alexanderson och Mirko Lempert började utveckla Monocular eftersom de ville erbjuda filmskapare ett snabbt och intuitivt sätt att previsualisera film. De använder spelmotorn Unity, och både VR- och AR-teknik för att bygga upp miljöer där teamet kring en film snabbt kan göra en virtuell förlaga till en film för en bråkdel av kostnaden.  

- Man kan beskriva vår teknik som en motion capture-studio i miniatyr, säger Simon Alexanderson. Vi skapar en 3D-modell av inspelningsplatsen som projiceras på ett bord. Bordet blir som en spelplan där du kan flytta på personer, kameror eller föremål, och testa olika vinklar.

Filmskapare som tar hjälp av Monocular kan både skapa snyggare scener och spara tid och pengar. Mirko Lempert tar upp ett exempel:

- För några år sedan jobbade vi med filmen Siv sover vilse. En skådespelare skulle agera mot en animerad grävling, och filmskaparna ville lägga så lite tid och pengar som möjligt på att animera material som sedan klipptes bort i redigeringen. Med hjälp av vårt verktyg kunde de planera scenerna in i minsta detalj.

Ett år av coaching, utveckling och kontorsplats

Nu kan du söka till Batch 12 i KTH Innovations förinkubatorprogram. Ansök innan den 7 oktober, 2020. 

Monocular var ett av projekten i Batch 7 i KTH Innovations förinkubatorprogram, ett ettårigt program för startup- eller forskningsbaserade kommersialiseringsprojekt från KTH. Under ett år fick teamet bakom Monocular kontorsplats på KTH Campus, veckovisa workshops och möten för att utveckla sina projekt mot marknaden, och en plats i en stöttande community. Simon lyfter särskilt tillgången till KTH Innovations affärsutvecklingscoacher och finansieringsprogram.

- KTH Innovations förinkubatorprogram gjorde jättemycket för att guida vårt projekt rätt, säger Simon Alexanderson. I början var vi inte särskilt strukturerade, och vi hade inte så bra koll på hur vi skulle kommunicera vår idé.

I programmet får de antagna projekten hjälp att stegvis utvecklas mot marknaden. Antagningen sker två gånger per år, och i varje omgång tas runt femton lovande projekt in. Projekten drivs av team byggda kring forskare, studenter och anställda på KTH, som alla försöker möta ett behov på marknaden, ofta inom väldigt skilda områden.

- Som forskare har man ofta inte en aning om hur man ska gå till väga, säger Simon Alexanderson. Om man är intresserad av att kommersialisera någon form av forskning så skulle jag absolut rekommendera programmet.

Simon Alexanderson lyfter särskilt strukturen som programmet ger, men också tillgången till KTH Innovations affärsutvecklingscoacher och finansieringsprogram.

- Vi har haft jättestor nytta av programmet. Dessutom var det väldigt bra att befinna sig i ett sammanhang med personer i samma sits. Det gav nya erfarenheter och nätverk.  

Ansök till KTH Innovation förinkubatorprogram

Har du ett startup-projekt eller kommersialiseringprojekt du vill satsa extra på under ett år? Ansökan till KTH Innovations förinkubatorprogram är öppen tills 4 september, 2019. Ansök genom att följa länken!

Fem anledningar

Att jobba som forskare på KTH och samtidigt driva ett kommersialiseringsprojekt kan låta övermäktigt. Men med stöd från KTH Innovation och en plats i KTH Innovations förinkubatorprogram är det möjligt.