Till innehåll på sidan

KTH Racing premiärvisar årets formelbil

Publicerad 2007-05-08

Fredagen 11 maj presenterar KTH Racing sin nya formelbil. Bilen har tagits fram av ett 20-tal KTH-studenter som har utvecklat ett eget elektroniskt växlingssystem och tagit fram flera andra högteknologiska lösningar för att skapa en vinnarbil.

Årets bil, KTHR4, är både lättare och snyggare än fjolårets bil. Lättare tack vare flitigt användande av kompositmaterial, snyggare genom ett samarbete med en student på Konstfack. Det egenutvecklade elektroniska växlingssystemet ger snabba och exakta växlingar, och bilen har ett mycket avancerat antispinnsystem.

Årets bil får dessutom en helt ny motor, denna gång hämtad från en Suzukimotorcykel av modell GSX-R. Precis som tidigare kommer motorn att turbokonverteras. Volymen är fortfarande 600 cm3 men i år ska bilen köras på etanolbränslet E85, vilket gör det möjligt att dra ännu mer nytta av överladdningen. Bilen utvecklar ungefär 100 hästkrafter och klarar 0-100 km/h på 3 sekunder.

KTHR4 kommer att delta i sommarens Formula Student-tävlingar som hålls på de anrika banorna Silverstone och Hockenheim. Konkurrensen är i år hårdare än någonsin, till loppet i England är över 100 bilar från världens alla hörn anmälda.

Formula Student är en praktisk ingenjörstävling som går ut på att från grunden konstruera och tillverka en ensitsig racerbil enligt ett internationellt reglemente framtaget av SAE, Society of Automotive Engineers.

Tid för avtäckning: Fredag 11 maj, kl. 12.30
Plats: KTH Campus Valhallavägen, Lindstedtsvägen 3 (Borggården), Stockholm

Magnus Myrén

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2007-05-08