Vattenbristen - utmaningar och lösningar i ett förändrat klimat, 21 mars

De senaste tre åren har Sverige drabbats av svår torka. Den rekordvarma sommaren 2018 drabbades över hälften av landets kommuner av vattenbrist och 85 av dem utfärdade förbud mot bevattning. Vad är det som händer egentligen?

Datum: 21 mars, 10.00-15.00
Plats: KTH huvudbibliotek och KTH Vattencentrum

Missade du konferensen? Här kan du ta del av hela konferensen i efterhand. I programmet nedan finns också de medverkandes presentationer.

Med ett förändrat klimat följer nya utmaningar. Vi behöver möta dessa med innovation inom infrastruktur, produktion och konsumtion. Det gäller såväl globalt som i Sverige. Genom kunskap och samverkan kan vi använda – och återanvända – vatten smartare i framtiden.

IVL och KTH hälsar dig välkommen till en spännande heldag om vatten – vår viktigaste resurs.

Program:

10:00-12.30: Plenumkonferens i Ångdomen, KTH-Biblioteket

Introduktion

Mikael Östling, prorektor, KTH

Tord Svedberg, vd, IVL Svenska Miljöinstitutet

Utmaningar i Sverige och globalt

Vattenbristen – lokal snackis eller global verkstad? David Nilsson, föreståndare, KTH Vattencentrum Östen Ekengren, vice vd, IVL Svenska Miljöinstitutet

Managing water wisely for sustainable society – the case of Ralegan Siddi in India Rupali Deshmukh, IVL  Rupali Deshmukh (pdf 2,8 MB)

Gotlands dricksvatten Patric Ramberg, teknisk direktör, Region Gotland Patric Ramberg (pdf 1,3 MB)

Vattenresursutmaningar i Sverige Jakob Granit, generaldirektör, Havs- och vattenmyndigheten  Jakob Granit (pdf 1,1 MB)

Lösningar på framtidens vattenbrist

Återanvändning av avloppsvatten – inte bara till ölproduktion Aleksandra Lazic, Senior Process Engineer- R&D Treatment-Team Leader, Xylem Inc. Christian Baresel, Föreståndare för KTH/IVLs FoU-anläggning Hammarby Sjöstadsverk, IVL  Lasic Baresel (pdf 2,2 MB)