Till innehåll på sidan

”Enkelt att göra julen mer hållbar”

Det återvunna plagget utsågs till årets julklapp 2018 av HUI Research. Foto: Jessica Gow /TT.
Publicerad 2018-12-19

Många kanske har lite extra klimatångest så här i jultider. Mikael Karlsson, miljöforskare på KTH, ger tips om hur man kan fira en hållbar jul.

Mikael Karlsson, miljöforskare på KTH. Foto: Caroline Tönnies

– Att köpa ekologisk julmat är en enkel insats. Att minska på konsumtionen av rött kött – som påverkar både klimatet och hälsan negativt – är ännu enklare. En annan viktig pusselbit är att välja kollektiva transportslag så långt som möjligt. Och ofta fungerar fina återvunna varor utmärkt som julklappar. En hållbar jul är på det sättet ofta en billigare jul, ekonomiskt sett, men en rikare jul för den som bryr sig om framtiden, säger han.

HUI Research utsåg det återvunna plagget till årets julklapp 2018 . Det finns ett viktigt symbolvärde i detta val, att delningsekonomi kan vara en väg att gå för en mer hållbar julkonsumtion. menar Mikael Karlsson . Kanske kan Tage Danielssons julsaga om Karl Bertil Jonsson laddas med ny betydelse med bärkraft på ett mer hållbart julfirande.

– Äntligen har återvunna varor blivit Årets julklapp. Jag hoppas det signalerar ett trendbrott och att det uppmanar fler att köpa second hand, som ju egentligen borde heta ”first hand”. Att cirkulera material och energi är ett utmärkt sätt att gynna en hållbar utveckling, och ja, det ligger i linje med Karl-Bertil Jonssons ansträngningar, säger Mikael Karlsson.

För ett par år sedan presenterade han och Eva Alfredsson , forskare inom strategiska hållbarhetsstudier, en rapport där de visar att . Men att omsätta kunskaper om klimatfrågan i politiska reformer går trögt. Något som Mikael Karlsson och Karin Edvardsson Björnberg , också hon miljöforskare på KTH, tittar på i forskningsprojektet "Mind the Gap – Delay Mechanisms and Goal Failures in Swedish Environmental Policy".

– Det politiska systemet karaktäriseras av en rad trögheter som tyvärr är svåra att ändra på. Ofta avkrävs den som är mest ambitiös på starka bevis för att föreslagna beslut ger mer nytta än vad de kostar medan den som försvarar tingens ordning lätt kan smita undan. Forskningen pekar även på denna problematik och jag hoppas det kan leda till reformer, säger han.

Hur firar du själv julen?

– Med nära och kära. Jag köper ekologiskt, åker kollektivt och satsar på hållbara julklappar. Men vad det blir kan jag ju inte tala om innan tomten kommer, säger Mikael Karlsson.

Läs Mikael Karlssons debattartikel på Altinget där han skriver att "Blocköverskridande samverkan vore miljöpolitikens bästa julklapp ",

Håkan Soold