Till innehåll på sidan

Tonima vill se mindre fördomar i algoritmerna

Porträttbild på Tonima Afroze.
Tonima Afroze är en av fem alumner som lyfts fram i KTH:s nya rekryteringssatsning Fill the Gap.
Publicerad 2021-12-14

Först gjorde hon ett examensarbete med syfte att underlätta för vårdpersonal på Karolinska sjukhuset som jobbar med svårt sjuka barn som vårdas i hemmet. Sedan genomförde hon en masteruppsats om fördomar inom maskininlärning. Idag är Tonima Afroze mjukvaruutvecklare på Spotify.

De fem alumnerna i den nya kampanjen Fill the Gap representerar olika samhällsutmaningar som behöver lösas. Tonima Afroze har studerat fördomar inom maskininlärning.

– Det har visat sig att ansiktsigenkänning fungerar bättre på ljusa ansikten än på mörka ansikten. För det var så de systemen byggdes, säger hon.

När hon gick en masterutbildning på deltid vid universitetet i Oxford skrev hon en masteruppsats om just fördomar inom maskininlärning. Ett arbete hon gjorde i samarbete med sin dåvarande arbetsgivare, Klarna.

"Algoritmer är inte alltid neutrala"

– Det handlade om att förstå varför algoritmer inte alltid är neutrala och vilka fördomar som kan finnas kring dem, säger hon.

Eftersom det var det första arbetet inom fältet och hon studerade en liten del av processerna kunde hon inte dra några direkta slutsatser om det finns fördomar eller inte.

– Men vad som står klart är att algoritmer inte nödvändigtvis är neutrala, vilket man skulle kunna tro. Våra fördomar kan speglas i algoritmerna, säger Tonima Afroze.

Vill du jobba med liknande saker som Tonima?

Tycker du att det Tonima jobbar med verkar spännande? Då kanske det program hon läste, civilingenjörsprogrammet inom medicinsk teknik  med inriktning datateknik kan vara något för dig.

Det var när hon läste civilingenjörsprogrammet i medicinsk teknik på KTH Tonima Afroze blev intresserad av algoritmer och programmering. Hon tog alla valbara kurser i data hon kunde, men kände att hon ville lära sig mer. Därför valde hon att läsa en master till, den i Oxford, parallellt med jobbet hos hennes första arbetsgivare efter examen, ett teknikkonsultbolag.

Fick upp intresset för programmering på KTH

Innan hon började på KTH hade hon inget intresse för programmering, hon visste knappt vad det var. Men det ändrades snabbt.

– Programmering var det roligaste med utbildningen på KTH. Och det var på KTH jag blev ingenjör och lärde mig tänka som en ingenjör. Det vill säga att tänka systematiskt för att lösa problem, ta del av specifikationer och informationen och applicera sina kunskaper på det och prova sig fram. Det är ok om något går sönder, prova så lär man sig, säger Tonima Afroze.

Hon tycker att KTH behöver bli bättre på att förmedla vad programmering är och vad man kan jobba med när man har pluggat det.

– Folk tror inte att programmering är ett socialt yrke. De tror att jag sitter i mörkret med lurar hela dagarna. Men så är det inte, säger hon och fortsätter:

– Gillar du matte eller språk tror jag att du kommer att gilla programmering. Du lär dig ord och en grammatik. Sedan kan du bygga vad du vill med det.

Bygger olika verktyg på Spotify

Idag jobbar Tonima Afroze som mjukvaruutvecklare på Spotify.

– Spotify byggs på data. Från att se till att Discover Weekly är redo med nya låtar för just dig varje måndag, till att du ska kunna se hur du har lyssnat under året med Wrapped. Så var kommer jag in? Jag bygger verktyg för att se till att datan är pålitlig och tillgänglig när det behövs till olika saker, som spellistorna. Eftersom varje ingenjör kan ha hand om hundratals datajobb själv så behövs det verktyg för att hjälpa dem, säger hon.

Inget av de senaste två jobben, på Klarna och Spotify, har hon sökt, utan hon har blivit kontaktad av rekryterare.

– Har du en uppdaterad profil på LinkedIn där det framgår vad du kan och vad är intresserad av är det mycket lättare att bli uppmärksammade av rekryterare, säger Tonima Afroze.

Håkan Soold

Tonima Afroze

Ålder: Fyller 29 år i december.

Bor: Mariehäll i Bromma.

Yrke: Mjukvaruutvecklare på Spotify.

 Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i medicinsk teknik på KTH samt en master i datateknik vid universitetet i Oxford.

Familj: Föräldrar, en syster och en partner.

Fritidsintressen: ”Jag tycker mycket om att umgås med familj och vänner. Sedan fotograferar jag och utforskar och reser. Jag tycker om att testa nya saker – klättra på tak och simma under vattenfall. Jag kallar mig själv för ”cautious adventurer”. För jag kollar på alla riskerna först. Jag skulle aldrig hoppa bungy jump eller något sådant.”

Drivkrafter: ”Tre olika saker. Den första är att jag vill göra någon form av nytta, se att jag bidrar till någonting positivt. Den andra är att utmana mig själv, att jag lär mig nya saker och jag förbättrar mig själv. Den tredje är att jobba med inspirerande människor som själva har passion för det de gör. Jag får nya idéer när jag ser deras idéer och hur de jobbar.”

Framtidsplaner:”Jag vill fortsätta jobba med mjukvaruutveckling och se hur jag kan använda det för att göra nytta.”

Tips till ungdomar som ska söka högskoleutbildning: ”Prata med så många du kan. Ta reda på så mycket du kan. Försök hitta någon på LinkedIn om du inte känner någon personligen, många svarar om de ser att någon är intresserad av vad de gör. Eller ta kontakt med några som jobbar med de saker du är mest intresserad av och ställ frågor om deras vardag, vad de gör.”

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-12-14