Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Nina Wormbs

Professor i teknikhistoria

Om man vill ändra ett samhälle är det lättare om man förstår hur det blev till. Historisk forskning kan ge oss den kunskapen. Den kan förklara vilka idéer som varit dominerande, vilka personer som haft makt och vilka system och konstruktioner som varit uthålliga. Samtiden är ofta självupptagen och fokuserad på nuet, både historielös och kortsiktig. Ett längre perspektiv kan ge bättre verktyg för att verkligen kunna förändra. 

I fokus för Nina Wormbs forskning står människans relation till teknik och miljö. Hon undersöker vilka föreställningar som finns om teknik och hur det påverkar till exempel teknikpolitik. Hur vi värderar teknik och vilka förhoppningar vi har inför teknisk förändring har stor betydelse för de val vi gör både enskilt och som ett kollektiv. 

Hon analyserar också hur vi förstår vår relation till miljön och klimatet. Genom den forskningen kan hon hitta nycklar till att förklara varför omställningen mot ett hållbart samhälle går så trögt, men också vad som kanske kan möjliggöra förändring.

Anatoly Belonoshko
Ann Legeby
Aristides Gionis
David Rydh
Fredrik Viklund
James Gross
Jochen Schwenk
Jonathan Metzger
My Hedhammar
Mårten Ahlquist
Nina Wormbs
Peter Hedström
Sandhya Choubey
Shervin Bagheri
Tomas Karlsson