Till innehåll på sidan

Nobelvecka på KTH

När årets Nobelpristagare tillkännages riktas världens blickar mot Stockholm. Den 2 till 9 oktober 2023 förvandlar Nobel Prize Museum tillsammans med KTH och andra samhällsaktörer staden till en hubb för teknik, vetenskap och forskning under namnet Nobel Calling. Ta chansen att upptäcka KTH under någon av våra aktiviteter!

 Upptäck KTH

Konturer av ett ansikte blandat med siffror.

2 oktober

AI - viktigt verktyg i jakt på vetenskapliga genombrott

Vilka vetenskapliga genombrott kan AI ge? Påverkar denna utveckling tilltron till forskning? Och hur kan AI förändra och påverka forskarrollen - borde AI rentav kunna tilldelas Nobelpris?

I ett samtal på Nobelmuseet 2 oktober diskuterar Nina Wormbs , professor vid KTH, Åsa Wikforss , professor i teoretisk filosofi vid SU, och Magnus Boman , professor vid KTH och affilierad forskare vid KI, möjligheter, utmaningar och farhågor med AI:s roll i vetenskap.

Rasmassor efter en jordbävning. Ett hus som kollapsat över en bil.

3 oktober

Framsteg inom jordbävningsprognoser

Varje år inträffar cirka 20 000 jordbävningar runt om i världen. För närvarande finns det ingen säker metod för att förutsäga dessa skalv, men kanske är en sådan inte långt bort?

Välkommen till en föreläsning med Ayse Nyberg , professor i kärnteknik vid KTH. Nyberg och hennes forskargrupp har genom att kombinera flera mätvärden, och analysera data med hjälp av avancerad AI-teknik, kunnat identifiera ett samband mellan radonhalten i grundvattnet och ökad risk för jordbävningar. 

Bild inifrån KTH:s reaktorhall. En stor lokal med betongväggar och stor ihålighet i mitten.

4 & 5 oktober

Besök KTH:s labb

KTH öppnar dörrarna till unika forskningsmiljöer. Under våra labbrunor får du besöka några av KTH:s labb och lära dig om forskningen som bedrivs där, se lokalerna och prova på olika projekt som labben arbetar med.

Det finns turer på både svenska och engelska, och varje runda tar 20 besökare. Säkra din plats redan idag!

Labbrundor 4 oktober

Labbrundor 5 oktober

5 OKTOBER

Öppen och tillgänglig data - framgångsrecept för forskning?

Öppen och tillgänglig forskningsdata har varit omdiskuterat senaste åren, bland annat i samband med Covid-19-pandemin, där ett vaccin kunde tas fram i rekordfart tack vare just det. Men vad betyder det egentligen att forskning är öppen och tillgänglig för alla? I detta panelsamtal diskuterar fyra forskare begreppen, och vilka fördelar och utmaningar som finns kopplat till just delad data. Följ samtalet på plats eller online! Om du är på plats, missa inte .

Om Nobel Calling

Nobel Calling är ett årligt projekt som leds av Nobel Prize Museum. Nobel Calling samlar aktiviteter inom forskning och vetenskap i Stockholm som pågår den vecka som årets Nobelpris tillkännages. I år arrangeras Nobel Calling mellan 2 och 9 oktober.

Se hela programmet

Samarbetspartners

Logga för Nobel Prize Museum.
Logga för Stockholms stad.
Logga för Stockholms Universitet.
Logga för Karolinska Institutet.
Logga för Stadsarkivet Stockholms stad.
Logga för Röda Korsets Högskola.
Logga för Sveriges Riksbank

Kontakt

Undrar du något om programmet? Hör av dig till Louise Gustafsson, projektledare för KTH:s medverkan i Nobel Calling.