Till innehåll på sidan

Upptäck KTH under Nobel Calling

Den 1 till 10 oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelpristagare tillkännages. Under veckan förvandlar Nobel Prize Museum, tillsammans med bland andra KTH, KI och SU, staden till en hubb för teknik, vetenskap och forskning under namnet Nobel Calling. Ta chansen att upptäcka KTH under någon av våra programpunkter!

Bild: Nobelprismuseet

KTH:s Nobelprogram

Under veckan kommer KTH arrangera aktiviteter under dessa dagar:

  • 4 oktober: Öppen föresläsning på temat Naturen som inspiration för energisnåla ytor med professor Shervin Bagheri (svenska)
  • 4 oktober till 16 december: Utställningen Space Waves and a Tale om Hannes Alfvén forskning, professor vid KTH och mottagare av Nobelpriset i fysik 1979
  • 5 oktober: Populärvetenskaplig föreläsning på temat Kan färg generera el? med Muhammet Toprak, professor i materialkemi (engelska)
  • 6 oktober: Labbrundor (svenska och engelska)

Öppen föreläsning: Naturen som inspiration för energisnåla ytor (svenska)

Kan ett ytskikt som liknar hajskinn minska bränsleförbrukningen från flygplan? Och vad kan vi lära oss från blad på växter för att motverka beväxning på skeppsskrov?

Enkla mekanismer från naturen kan utnyttjas för att skapa ytor som håller sig rena och som minskar motståndet från strömmande luft och vatten.

Shervin Bagheri , professor i strömningsmekanik, berättar om sin forskning som syftar till att besvara frågor som kan underlätta för utvecklingen av nya verktyg för att ta fram mer energieffektiv teknik.

Föreläsningen ges på fysikprisets dag, 4 oktober. Den genomförs digitalt via Zoom (utan kostnad) och det krävs inte några förkunskaper inom ämnesområdet.

Anmäl dig till föreläsningen

Labbrundor

KTH öppnar dörrarna till unika forskningsmiljöer. Under vår labbrunda 6 oktober får du besöka några av KTH:s labb och lära dig om forskningen som bedrivs där, se lokalerna och prova på olika projekt som labben arbetar med.

Det finns tre turer att välja på (två på engelska, en på svenska), och det finns 20 platser på var och en. Säkra din plats redan idag!

Deltagande labb:

  • Fusionsreaktorn (EXTRAP T2R)
  • Anechoic Chamber
  • PDC paralleldatacentrum (KTH:s superdator)
  • Smart mobility lab och Integrated Transport research lab
  • Elkraftlabbet
  • Odqvistlaboratoriet

Anmäl dig här

Populärvetenskaplig föreläsning: Kan färg generera el?

Batterier i kroppsnära teknik och mindre apparater skulle kunna ersättas - med färg! Genom kemi på nanonivå kan apparater, som täcks med en särskild färg, omvandla dess värme till elektricitet.

I den här populärvetenskapliga föreläsningen kommer Muhammet Toprak , professor i materialkemi på KTH, berätta om forskningen som ligger bakom.

Seminariet hålls på engelska och ges på plats på KTH:s campus. Seminariet kommer att streams, och ingen föranmälan behövs.

Information och länk till föreläsningen

Utställning: Space Waves and a Tale

I utställningen Space Waves and a Tale presenteras delar av Hannes Alfvéns (1908-1995) omfattande forskning, hans aktiva samhällsengagemang och inte minst hans skönlitterära verk Sagan om den stora datamaskinen från 1966. Alfvén var professor på KTH och mottog Nobelpriset i fysik 1970.

Som en del av utställningen Space Waves and a Tale bjuds du som besökare in till att blicka framåt och dela dina visioner om hur framtidens teknik kan komma att påverka våra liv och samhällen. Två studenter från Arkitekturhögskolan på KTH bidrar med en specialdesignad flexibel och hållbar utställningsmodul.

Utställningen har vernissage den 4 oktober och pågår fram till 16 december. Den produceras av KTH 200 år i samarbete med KTH Biblioteket, Operan The Tale, Avdelningen för Rymd och Plasmafysik och Arkitekturhögskolan.

Information om utställningen

Kontakt

Louise Gustafsson, ansvarig för forskningskommunikation, är projektledare för KTH:s medverkan under Nobel Calling.

Om Nobel Calling

Nobel Calling är ett årligt projekt som leds av Nobelmuset. Nobel Calling syftar till att samla aktiviteter inom forskning och vetenskap som arrangeras i Stockholm under veckan då årets Nobelpris tillkännages. I år arrangeras Nobel Calling mellan 1 och 10 oktober.

Se hela programmet

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-09-19