Till innehåll på sidan

Om Tekla

Tekla är en teknikfestival för tjejer och icke binära i ålern 11-15 år i syfte att vara en plats för att utforska teknik genom att bygga, skapa och testa i en spännande miljö där det finns kunskaper och erfarenheter. Festivalen arrangerades för första gången 2015 på initiativ av artisten Robyn i samband med att hon tog emot KTH:s stora pris för sin bedrift som artist.

Vad är Tekla

Teklas logotyp, skrivbordstangenter formar ordet Tekla.

Teklafestivalen är en teknikfestival för tjejer och icke binära i ålern 11-15 år med mål att få deltagarna intresserade av naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik.

Tekla erbjuder en miljö där deltagarna kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder. Tekla är också en plattform för diskussion kring underrepresentationen av kvinnor inom teknikområdet, strukturella hinder, bristen på förebilder, kultur och värderingar inom tekniksektorn samt hur tjejers och kvinnors roller och möjligheter kan stärkas.

Historik

Tekla startade efter att artisten Robyn tilldelades KTH:s Stora pris 2013. Robyn initierade Tekla för att inspirera tjejer att bli intresserade av teknik eftersom det historikt sett har varit en manligt dominerad industri.

De första fyra åren hölls festivalen på KTH i centrala Stockholm och 2019 flyttades Tekla till KTH i Södertälje för att nå fler teknikintresserade deltagare..

Sedan 2018 har Tekla i samarbete med Svenska Institutet och Sveriges ambassader arrangerats på ett flertal platser runt om i världen.

Teklas logotyp.
Små lysande LED-lampor.
Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-11-11