Till innehåll på sidan

KTH:s öppna föreläsningar

Välkommen till KTH:s öppna föreläsningar. Föreläsningarna hålls digitalt, på svenska och är öppna för alla.

KTH:s öppna föreläsningar tar upp aktuella ämnen och presenterar spännande forskning i populärvetenskaplig form. Föreläsningarna hålls digitalt och spelas in så att de går ta del av i efterhand. Genomförda förläsningar hittas i arkivet.

Nedan är talare och datum för våren 2023. 

När kommer robotar att tvätta våra kläder?

23 mars 17:00- 17:45

robot som tvättar

Robotar har funnits i nästan 70 år nu men används fortfarande mest som förprogrammerade maskiner som sätter ihop bilar. Vi börjar dock se robotar som rör sig i våra miljöer och interagerar med människor. Många hoppas på robotar som finns i våra hem och hjälper till med matlagning och tvätt. Är vi nära? Vilka problem måste lösas innan varje hem har en robot som hjälper till med allt vi gör dagligen? Välkommen till en öppen föreläsning med Danica Kragic, professor i datalogi. Danicas forskning är inom ämnena robotik, datorseende samt artificiell intelligens och föreläsningen kommer att visa varför samverkan mellan dessa områden behövs för att utveckla avancerade autonoma system. 

VAR: Via Zoom-länk
NÄR: 23 mars 17:00-17:45

Anmäl dig till föreläsningen här

Hur och varför påverkar östrogen risken för cancer?

27 april 17:00-17:45

Det kvinnliga könshormonet östrogen driver bröstcancer samtidigt som det kan minska risken för att utveckla tjocktarmscancer. Hur kommer det sig att östrogen kan påverka cancer så olika? Vilka tekniker kan vi använda oss av för att förstå hur det går till? Är sådan kunskap något vi kan använda oss av för cancerprevention, för både kvinnor och män? Välkommen till en föreläsning med Cecilia Williams, professor på institutionen för proteinvetenskap. Föreläsningen kommer att visa hur de nya molekylärbiologiska teknikerna kan användas för att förstå komplexa samspel.  

VAR: Via Zoom-länk
NÄR: 27 april 17:00-17:45

Genomförd föreläsning - Jakten på den förlorade energin

23 mars

 Stigande elpriser i Sverige, globala spänningar kring olja och gas, samt oroligheterna på energimarknaden skapar stora rubriker. Krav på åtgärder och lösningar - närmast magiska lösningar - är frekventa men för bara några år sedan stängdes kraftverk ner och politikerna lovade gratis och hållbar el i mängder.
Vart tog denna förlorade energi vägen? Den nuvarande krisen är ett tillfälle att reflektera över vår energianvändning, att förstå hur den strukturerar våra moderna liv samt inse vilka fördelar energi ger oss.

Christophe Duwig, professor vid institutionen för kemiteknik, berättar om sin forskning inom värmeåtervinning och energieffektivisering. Vad är energi, hur mäter vi den, var kommer den ifrån och vad gör vi med den?
Christophe ger i föreläsningen generella och specifika exempel på osynliga energiflöden och kopplingar till tekniska utmaningar som vi har nu och som vi kommer att ha i framtiden.

Anmäl dig här för inbjudningar till framtida öppna föreläsningar. 

E-postadress

Öppna föreläsningar
Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-02-17