Till innehåll på sidan

KTH:s öppna föreläsningar

Välkommen till KTH:s öppna föreläsningar. Föreläsningarna hålls digitalt, på svenska och är öppna för alla.

KTH:s öppna föreläsningar tar upp aktuella ämnen och presenterar spännande forskning i populärvetenskaplig form. Föreläsningarna hålls digitalt och spelas in så att de går ta del av i efterhand. Genomförda förläsningar hittas i arkivet.

Nya framsteg inom jordbävningsprognoser

Bild på hus som raserats

Varje år inträffar cirka 20 000 jordbävningar runt om i världen. För närvarande finns det ingen säker metod för att förutsäga dessa skalv, vilket innebär att vi inte kan veta när en katastrof kan inträffa.

Ayse Atac Nyberg och hennes forskargrupp har genom att kombinera flera mätvärden och analysera data med hjälp av avancerad AI-teknik, identifierat samband mellan radonhalten i grundvattnet och ökad risk för jordbävningar.

I sin föreläsning presenterar Ayse en metod som kan förutsäga jordskalv på ett mer tillförlitligt sätt. Hon kommer att dela med sig av spännande exempel och beskriva de utmaningar hon och hennes forskargrupp stöter på under deras forskning.

Välkommen till en öppen föreläsning med Ayse Atac Nyberg, professor vid KTH.
Ayse leder ett europeiskt forskningsprojekt som nyligen erhöll ett anslag på 2 miljoner euro för detta ändamål. Ayse själv växte upp i Ankara, Turkiet och tillbringade mycket tid i det farligaste och mest jordskalvdrabbade området nära Istanbul.

NÄR: 3/10 kl 12:00-12:45
VAR: Digitalt via Zoom-länk

Anmäl dig här

Anmäl dig här för inbjudningar till framtida öppna föreläsningar. 

Här kan du registrera dig för att få inbjudningar till KTH:s öppna föreläsningar. Efter att du har registrerat dig kommer du att få ett mail ett par veckor före varje föreläsning med information om ämnet och talaren.

Du mottar endast dessa utskick och det är enkelt att avregistrera sig genom att klicka på en länk i mailet.

E-postadress

Öppna föreläsningar
Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-09-04