Till innehåll på sidan

Critical Infrastructure at the Dawn of a Techno-Organizational Shift

Accountability and Public-Private Governance

Tid: Må 2022-03-28 kl 13.00

Plats: Kollegiesalen, Brinellvägen 8, Stockholm

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/webinar/register/WN_awvCMt_dQj6JTQ0gA6yEHw

Språk: Engelska

Ämnesområde: Industriell ekonomi och organisation

Respondent: Lindy Newlove-Eriksson , Industriell ekonomi och organisation (Inst.)

Opponent: Professor Staffan Furusten, Stockholm Centre for Organizational Research (SCORE), Stockholm University

Handledare: Thomas Sandberg, Industriell ekonomi och organisation (Inst.); Professor Jan Hallenberg,

Exportera till kalender

Abstract

Hur offentlig-privat styrning påverkar ansvarsutkrävande för säkerhet och sårbarhet gällande kritisk infrastruktur står i fokus för denna doktorsavhandling. Avhandlingen bestårdels av fallstudier av tidigare relativt outforskade kriser och deras kaskadeffekter tvärs över olika typer av infrastruktur och organisatoriska styrsystem. Dels innehåller avhandlingen jämförande analyser av offentlig-privat styrning av infrastruktur såsom satellitsystem och urbana järnvägsstationer. Vidare består avhandlingen av analyser av bredare kontexter för policy och styrning av kritisk infrastruktur.

Avhandlingen bidrar med konceptualisering av ett samtida teknologisk-organisatoriskt skifte som bottnar i integrerade offentlig-privata strukturer och som är påtagligt inte enbart i styrning utan även i infrastrukturen som sådan. Det senare ses exempelvis i utvecklingen av civil-militära satelliter och i urbana järnvägsstationer som kombinerar transporter av människor och gods med konsumtion och nöjesverksamhet såsom restauranger.

Avhandlingen bidrar även med ett begrepp som betecknar ”lapptäcken” av offentlig-privat styrning, vilket beaktar komplexitet i organisationsnätverk och styrning och som tar fasta på hur gränser suddas ut mellan internt och externt, privat och offentligt samt mellan inrikes och utrikes. I avhandlingen observeras även hur ansvarsutkrävande kan påverkas negativt, i synnerhet då offentlig-privat styrning sker via ”lapptäcken” inom vilka deltagande och mandat förändras över tid. Fragmenterad styrning av så kallade ”megaprojekt” har gett upphov till missuppfattningen att framväxten av privat ägande, styrning och kontroll även innebär att privata aktörer har tagit och fått ansvarsskyldighet. Vidare implicerar ”megaprojekt” långa tidsperioder vilket innebär risk för förlist av kontinuitet och institutionellt minne, vilket i sin tur försvagar ansvarsutkrävande.

Avhandlingen drar nytta av en större mängd tidigare forskning inklusive samhällsvetenskaplig krisforskning, organisations- och styrningsteori, industriell ekonomi, sociologisk riskanalys samt studier av vetenskap och teknik. Metodologiskt tillämpas ansatsen ”strukturerad och fokuserad fallstudie”, som bygger på analys av framförallt offentliga dokument samt för en studie personliga intervjuer. Slutligen påpekas att effektivt ansvarsutkrävande innebär erkännande av formellt ansvar, att kritik aktivt och konstruktivt tas emot och att misstag som begås erkänns utan att det leder till avgång eller försök att skylla ifrån sig. Att behålla ett öppet och reflekterande förhållningssätt är nödvändigt för att på ett genuint sätt lära sig från misstag och kriser för att genomföra reformer, anpassa beredskapsåtgärder samt allokera resurser för ansvarsfull hantering av helheten när det gäller infrastruktur gällande alltifrån planeringsstadier till genomförande, operativ styrning och slutligen avveckling eller förnyelse.

Nyckelord: Ansvarsutkrävande, Kritisk infrastruktur, Offentlig-privat styrning, Säkerhet

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-309288