Till innehåll på sidan

Besök KTH:s labb (dag 2)

KTH öppnar dörrarna till sina unika forskningsmiljöer! Under våra labbrundor får du besöka några av KTH:s labb och lära dig om forskningen som bedrivs där, se lokalerna och prova på olika projekt som labben arbetar med. Välkommen!

Tid: To 2023-10-05 kl 16.30 - 18.00

Plats: KTH Campus Valhallavägen

KTH bjuder dig som är intresserade att besöka spännande och världsledande forskningsmiljöer under så kallade labbrundor. Varje labbrunda är en och en halv timma lång. En guide leder besöksgruppen som består av omkring 20 personer. I år erbjuds två rundor på engelska och en runda på svenska.

Ytterligare information om evenemanget, såsom startplats, skickas efter anmälan via mejl. 

Det finns inte någon väntelista. Om turen du är intresserad av är fullbokad prova att titta in här vid ett annat tillfälle – vi öppnar upp anmälan igen vid avbokningar! Samma turer ges även 4 oktober och det kan finnas lediga platser den dagen.

Notera: Alla turer startar samma tid, och du kan därför enbart anmäla dig till en runda per dag.

Runda 1 (engelska) (Just nu fullbokad)

Under labbrunda 1 får du besöka tre mindre labbmiljöer: en fusionsreaktor, ett labb för elektromagnetiska tester samt Sveriges mest kraftfulla superdator.

Anmäl dig till labbrunda 1

Fusionsreaktorn (EXTRAP T2R)

EXTRAP T2R är en anläggning för forskning om fusionsenergi. Här studerar forskare magnetisk inneslutning och upphettning av plasma, en metod för att framställa stora mängder energi genom kärnfusion. Fusionsenergin kan vara lösningen på framtidens energiproblem men kräver teknik som klarar extrema förhållanden, speciellt hög plasmatemperatur. Plasmat i EXTRAP T2R anläggningen har upphettats till en temperatur av ca 3 miljoner grader.

Läs om EXTRAP T2R

Anechoic Chamber

I det här labbet utför våra forskare mätningar av elektromagnetiska antenner, från 2 till 40 gigahertz (GHz). Labbets väggar är täckt av blått skumgummi som absorberar elektromagnetiskt eko.

Läs om Anechoic Chamber

PDC paralleldatacentrum, KTH:s superdator

KTH:s Paralleldatorcentrum (PDC) är hem till Sveriges mest kraftfulla superdator. Under turen får du en inblick i superdatorns uppbyggnad och hur den används i forskning genom sin förmåga att hantera komplex data och utföra avancerade beräkningar. På engelska kallas miljön för PDC Center of High Performance Computing.

Läs om PDC

Runda 2 (engelska) (Just nu fullbokad)

Under labbrunda 2 får du besöka två större labbmiljöer: en för framtidens transport och en för elkraftteknik.

Anmäl dig till labbrunda 2

Smart mobility lab och Integrated Transport research lab

I Smart Mobility Lab (SML) och Integrated Transport Research Lab (ITRL) forskar man på framtidens transporter och infrastruktur för trafik. På SML arbetar forskare utveckling och tester av lösningar för intelligenta transportsystem och självkörande bilar, bland annat med hjälp av simulering och modeller. I ITRL arbetar KTH tillsammans med Scania med att utveckla och demonstrera nya hållbara transportsystem.

Läs om SML

Läs om ITRL

Elkraftlabbet (SPL)

I KTH:s elkraftlabb pågår forskning, utveckling och utbildning i ämnet elteknik. Här arbetar forskare med prototyputveckling och test av kraftelektronik, antenner, elmaskiner och drivsystem.

I SPL ingår högspänningslabbet som används för forskning inom högspänning, isolationsmaterial och komponenter i elkraftssystem. I labbet finns utrustning för impulsurladdningar och elektrostatiska experiment.

Läs om SPL

Runda 3 (svenska) (Just nu fullbokad)

Under labbrunda 3 får du besöka KTH:s reaktorhall, där den första delen av turen handlar om Reaktorhallens historik och Sveriges inträde i atomåldern och den andra delen utgörs av demonstrationer av testbäddar för framtidens digitala infrastruktur - 5G och framåt - som precis installerats av Center for Trustworthy Edge Computing Systems and Applications, TECoSA.

Anmäl dig till labbrunda 3

Reaktorhallen, R1

Drygt 25 meter under markytan på campus Valhallavägen döljs KTH:s reaktorhall R1, Sveriges första kärnreaktor. Den numera avställda och avvecklade kärnreaktorn används som en kreativ mötesplats, och är en blandning av blandning av museum, kulturhus och labb.

Läs om R1:an

Läs om centrumet

Artikel: 

Nobel Calling

KTH:s labbrundor ges inom ramen för Nobel Calling, ett årligt projekt som leds av Nobelmuseet. Nobel Calling syftar till att samla aktiviteter inom forskning och vetenskap som arrangeras i Stockholm under veckan då årets Nobelpris tillkännages. I år arrangeras Nobel Calling mellan 28 september och 9 oktober.

KTH:s andra aktiviteter under veckan

Hela Nobel Callings program