Till innehåll på sidan

Boksamtal: Sagan om den stora datamaskinen

Välkommen att delta i ett boksamtal där vi ses och samtalar om Sagan om den stora datamaskinen av Hannes Alfvén.

Tid: On 2022-12-07 kl 15.00 - 16.00

Plats: KTH Bibliotekets entréhall, Osquars backe 31 (Anmälan krävs)

Språk: Svenska

Omslag Sagan om den stora datamaskinen
Sagan om den stora datamaskinen av Hannes Alfvén, utgiven av Nilleditions förlag. Illustration av Matti Kallioinen.

Boksamtalet är gratis och vi bjuder på veganskt fika. Max 10 deltagare och de som anmäler sig får ett eget exemplar av boken. 

Anmäl dig här

Den 7 december ses vi för att tillsammans samtala om KTH-professorn och nobelpristagaren Hannes Alfvéns visionära framtidssatir Sagan om den stora datamaskinen. I boken som skrevs 1966 förutsåg Hannes Alfvén häpnadsväckande mycket om tiden vi lever i nu och hur tekniken skulle komma att förändra samhället. Läsningen bjuder in till många frågor och tankar om vår digitala tid och framtidens samhälle.

“Hur kommer datorerna att se på oss? När vi blir mindre och mindre viktiga för dem och deras utveckling samtidigt som vi själva förblir desamma – bundna av biologiska kedjor, slavar under destruktiva drifter? […] Om och när de börjar göra anspråk på känslor, vad kommer de att hysa för känslor gentemot oss? När de gradvis börjar avveckla oss, hur långt kommer denna avveckling att gå?” (Ur Harvey Gardners recension av den engelska översättningen av Sagan om den stora datamaskinen i The New York Times, 3 mars 1968 [Översättning av Nilleditions förlag].)

I Sagan om den stora datamaskinen ser historieberättaren tillbaka på en tid där datorerna blivit alltmer avancerade och i allt högre grad har dominerat samhällets utveckling. Till slut, efter att länge försökt leva i symbios med människorna, har datorerna tagit över som planetens överhuvud. Boken passar alla som är intresserade av teknik- och samhällsutveckling och/eller är nyfikna på en fascinerande läsupplevelse!

Boksamtalet kommer att hållas på platsen för Space Waves and a Tale-utställningen  i KTH Bibliotekets entréhall. Utställningen presenterar delar av Hannes Alfvéns omfattande forskning, hans aktiva samhällsengagemang och hans skönlitterära verk Sagan om den stora datamaskinen. Samtalet kommer att hållas på svenska. 

Varmt välkomna!

Innehållsansvarig:biblioteket@kth.se
Tillhör: KTH Biblioteket
Senast ändrad: 2022-11-15